Braziliaanse Churrasco
Ingrediënten (4 personen):
1 kg longhaas
3 teentjes look, geperst
sap van 2 limoenen
1,5 el rodewijnazijn
1,5 el worchestersaus
1 kleine ui, geraspt
2 tl komijnzaad
3 tl aleppopeper of chilivlokken
1,5 el olijfolie
Bereiding:
Snijd het vlees in 4 tot 6 gelijke steaks en breng op smaak met peper en versgemalen zwarte peper. Leg het vlees in een ondiepe schaal (niet van metaal). Doe de resterende ingrediënten in een kommetje en meng goed. Giet de marinade over de steaks, wentel het vlees er een paar keer door, dek af en zet een nacht in de koelkast. haal het vlees een uur voor het grillen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt.
Steek de bbq aan of verhit een grillpan tot hij heet is. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
besprenkel met een beetje extra olie en breng op smaak met extra zout en peper.
Rijg de steaks elk aan lange metalen pen. Grill de steaks een paar minuten aan elke kant, tot ze naar wens zijn. Laat het vlees op een warme plek 10 min rusten. Serveer met de salsa.
Ingrediënten (4 personen):
1 kg longhaas
3 teentjes look, geperst
sap van 2 limoenen
1,5 el rodewijnazijn
1,5 el worchestersaus
1 kleine ui, geraspt
2 tl komijnzaad
3 tl aleppopeper of chilivlokken
1,5 el olijfolie
Bereiding:
Snijd het vlees in 4 tot 6 gelijke steaks en breng op smaak met peper en versgemalen zwarte peper. Leg het vlees in een ondiepe schaal (niet van metaal). Doe de resterende ingrediënten in een kommetje en meng goed. Giet de marinade over de steaks, wentel het vlees er een paar keer door, dek af en zet een nacht in de koelkast. haal het vlees een uur voor het grillen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt.
Steek de bbq aan of verhit een grillpan tot hij heet is. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
besprenkel met een beetje extra olie en breng op smaak met extra zout en peper.
Rijg de steaks elk aan lange metalen pen. Grill de steaks een paar minuten aan elke kant, tot ze naar wens zijn. Laat het vlees op een warme plek 10 min rusten. Serveer met de salsa.
Chimichurri
Ingrediënten (4 personen):
1 handvol korianderblaadjes, fijngesneden
1 handvol bladpeterselie, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijngesneden
1 grote sjalot, fijngesneden
1 kleine groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden
80 ml extra virgine olijfolie
2 el wittewijnazijn
Bereiding:
Doe de fijngesneden kruiden in een kom met de knoflook, sjalot en chilipeper. Roer de olijfolie en azijn erdoor en breng op smaak met zout.
Ingrediënten (4 personen):
1 handvol korianderblaadjes, fijngesneden
1 handvol bladpeterselie, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijngesneden
1 grote sjalot, fijngesneden
1 kleine groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden
80 ml extra virgine olijfolie
2 el wittewijnazijn
Bereiding:
Doe de fijngesneden kruiden in een kom met de knoflook, sjalot en chilipeper. Roer de olijfolie en azijn erdoor en breng op smaak met zout.
Tomatensalsa met paprika
Ingrediënten (4 personen):
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 kleine handvol koriander, steeltjes en blaadjes
125 g kerstomaatjes
1 rode paprika
2 tl tomatenpuree
50 ml extra virgine olijfolie
2 el rodewijnazijn
1,5 tl gerookt paprikapoeder
een mespunt suiker
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een grove saus.
Je kunt alle groenten en kruiden natuurlijk ook met de hand fijnsnijden. Doe de saus in een kom en breng op smaak met zwarte peper en zout.
Ingrediënten (4 personen):
1 kleine rode ui, fijngesneden
1 kleine handvol koriander, steeltjes en blaadjes
125 g kerstomaatjes
1 rode paprika
2 tl tomatenpuree
50 ml extra virgine olijfolie
2 el rodewijnazijn
1,5 tl gerookt paprikapoeder
een mespunt suiker
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een grove saus.
Je kunt alle groenten en kruiden natuurlijk ook met de hand fijnsnijden. Doe de saus in een kom en breng op smaak met zwarte peper en zout.