We zijn vandaag 24/02 en dus nog altijd winter. Maar het kwik is al een paar dagen naar 18°C gestegen en dan beginnen we al aan de zomer te denken. En bij de zomer horen lichte zomerse gerechten en dus heb ik deze 2 gerechten uit de Peruaanse keuken gemaakt. De Peruaanse keuken is in ons Belgenlandje nog redelijk onbekend. Het enige wat de mensen misschien nog een beetje kennen is een ceviche omdat dit ook al tot in de meeste restaurants doorgedrongen is. Daarom is mijn eerste gerecht een ceviche van Martin Morales. Martin Morales laat de wereld kennis maken met de Peruaanse keuken en heeft in Londen enkele restaurants die naar de naam Ceviche en Andina luisteren. In Andina ben ik enkele jaren terug gaan eten. Dit was mijn eerste kennismaking met de Peruaanse keuken en ik was meteen verliefd! Het interieur, de ambiance en de gerechten! Als je sommige gerechten voor een tweede maal besteld dan moet het wel goed zijn. Iets wat we daar ook gegeten hebben was een trio van ceviches en dat was toch stevige sh*t hoor. Een ceviche is eigenlijk rauwe vis die gegaard wordt in tijgermelk. Tijgermelk bestaat onder andere uit limoensap en dit maakt dus dat de rauwe vis gegaard wordt. In de restaurants in België krijg je meestal iets dat op ceviche geïnspireerd is en dus veel milder is van smaak. Maar als je voor the real stuff gaat dan hoop ik voor jou dat je van een stevig zuurtje houdt :) Ook deze ceviche van zeebaars is niet voor pussy's, maar mij kan hij zeker en vast bekoren! En naar het schijnt wordt je heel sterk van tijgermelk ;)
Ceviche van zeebaars
Ingrediënten voor de amarillo-tijgermelk:
5 mm gember
1 teen knoflook
4 takjes koriander
8 limoenen
½ tl zout
2 tl amarillopasta (of andere chilipasta)
Ingrediënten voor de ceviche:
1 rode ui
600 g zeebaars
1 protie amarillo-tijgermelk
Koriander
1 chilipeper
1 zoete aardappel
Fijn zeezout
Bereiding:
Maak de tijgermelk. Meng verse gember met look, koriander en het sap van de limoenen. Roer en laat vijf minuten trekken. Zeef en voeg zout en amarillopasta (of gewone chilipasta) toe.
Snij de rode ui in ringen. Was ze en laat vijf minuten in ijskoud water weken. Laat goed uitlekken, spreid ze uit op een handdoek of wat keukenpapier en leg tot gebruik in de koelkast.
Schil de zoete aardappel, kook gaar en snij in kleine stukjes.
Hak de koriander fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij fijn.
Snijd de vis in gelijkmatige repen van circa 3x2 cm. Leg ze in een grote kom, voeg er zout aan toe en vermeng alles voorzichtig met een lepel.
Laat de vis 2 minuten staan, schenk de tijgermelk erbij en vermeng alles weer voorzichtig met de lepel.
Laat 2 minuten garen in deze marinade.
Voeg de ui, koriander, (limo)peper en aardappelblokjes toe. Vermeng alles. Verdeel in een kom en serveer meteen.
Ingrediënten voor de amarillo-tijgermelk:
5 mm gember
1 teen knoflook
4 takjes koriander
8 limoenen
½ tl zout
2 tl amarillopasta (of andere chilipasta)
Ingrediënten voor de ceviche:
1 rode ui
600 g zeebaars
1 protie amarillo-tijgermelk
Koriander
1 chilipeper
1 zoete aardappel
Fijn zeezout
Bereiding:
Maak de tijgermelk. Meng verse gember met look, koriander en het sap van de limoenen. Roer en laat vijf minuten trekken. Zeef en voeg zout en amarillopasta (of gewone chilipasta) toe.
Snij de rode ui in ringen. Was ze en laat vijf minuten in ijskoud water weken. Laat goed uitlekken, spreid ze uit op een handdoek of wat keukenpapier en leg tot gebruik in de koelkast.
Schil de zoete aardappel, kook gaar en snij in kleine stukjes.
Hak de koriander fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij fijn.
Snijd de vis in gelijkmatige repen van circa 3x2 cm. Leg ze in een grote kom, voeg er zout aan toe en vermeng alles voorzichtig met een lepel.
Laat de vis 2 minuten staan, schenk de tijgermelk erbij en vermeng alles weer voorzichtig met de lepel.
Laat 2 minuten garen in deze marinade.
Voeg de ui, koriander, (limo)peper en aardappelblokjes toe. Vermeng alles. Verdeel in een kom en serveer meteen.
Ben je geïnteresseerd in meer lekkers van Peru? Koop dan het boek 'Ceviche' van Martin Morales of volg hem op Youtube: www.youtube.com/user/CevicheUK
Andina restaurant: www.insearchoftaste.be/andina.html