Het is al enkele jaren geleden dat ik Vincent Florizoone heb mogen ontdekken. Ik had een wedstrijd gewonnen met Jong Keukengeweld en ik mocht naar zijn restaurant in Nieuwpoort gaan eten. Ik had nog nooit van Florizoone en zijn Grand Cabaret gehoord. Ik hoopte dus dat het op iets ging trekken :) Het was zo goed dat de gerechten en smaken nog altijd in mijn geheugen gegrift staan. Sindsdien ben ik hem beginnen volgen en zie je hem her en der opduiken. Op 16 november 2014 organiseerde hij voor de eerste maal Flemisch Food Bash in Café d'Anvers. Het event was uitverkocht en 1000 foodies konden er genieten van de kunsten van Florizoon himself, Nick Bril, Edwin Vincke, Als Verhoeven en Jan Tournier. Voor een review van de eerste editie check het volgende filmpje: vimeo.com/119240298
Voor de 2de editie zag Florizoone het grootser. Het event verhuisde naar het strand van Oostduinkerke en het werd een echt festival. Op de line up vond je 40 (20 binnenlandse en 20 buitenlandse) chefs, 20 bartenders, 30 beer types by Struise Brouwers, Cheese Aficionados, Bakers, Baristas, Butchers en Pastry Chefs terug. Aangevuld met de nodige randanimatie zoals barber shops, tattoo shops en dj's.
Vijf dagen een hittegolf gehad en juist vandaag gingen de sluizen open en viel de regen met bakken uit de lucht. Gevolg: iedereen vluchtte in de tenten en daar was het dan ook een overrompeling. Eigenlijk een beetje chaos. Het was moeilijk om te zien waar welke chef bezig was. Gelukkig komt er na regen zonneschijn. Iedereen ging vlug het strand op om te genieten van de zon en de organisatie viel in zijn plooien. Nu kon je op je gemak rond kuieren en genieten van de chefs hun gerechten.
Bij het binnenkomen kreeg iedereen een vork/lepel om de gerechten te proeven en kreeg je ook een krant met de recepten van alle gerechten in. Ideaal voor als je de gerechten thuis zelf eens wilt uitproberen.
Bij het binnenkomen kreeg iedereen een vork/lepel om de gerechten te proeven en kreeg je ook een krant met de recepten van alle gerechten in. Ideaal voor als je de gerechten thuis zelf eens wilt uitproberen.
Hieronder een overzicht van de gerechten die we geproefd hadden.
Mingoo kang - Mingles (Zuid Korea)
Mingoo kang - Mingles (Zuid Korea)
Hoa Truong & Huibrechts Berends - BUN (België)
Chè chuôi
Chè chuôi
Aramburu Gonzalo - Aramburu Restaurant (Argentinië)
Austral Andean salad
Austral Andean salad
Niek Bossaert - Backery Bossaert Brood en banket (België)
Gin and Tonic
Gin and Tonic
Kobus van der Merwe - Oep Ve Koep (Zuid-Afrika)
Cape Malay Piekelvis
Cape Malay Piekelvis
Jan, Hanne & Ran Van Ongevalle - The Pharmacy (België)
Straf Spul 2.0 (Filliers jenever, Cassia Bark/Star Anise syrup, celery bitters, clarified seawater, Bamboo Ash Tincture, citrus juice, ginger beer) >>> Toppertje!!!
Straf Spul 2.0 (Filliers jenever, Cassia Bark/Star Anise syrup, celery bitters, clarified seawater, Bamboo Ash Tincture, citrus juice, ginger beer) >>> Toppertje!!!
Paul Morel - The Jane (België)
Cocktail met duindoornbes, sake, Gruuthuse De Struise Brouwers
Cocktail met duindoornbes, sake, Gruuthuse De Struise Brouwers
Riccardo Di Giacinto - Ristorante All'Oro* (Italië)
Fregola with anchovy, butter and orange zest
La Boucherie Metzger (Frankrijk)
Dierendonck (België)
De Struise Brouwers (België)
Edwin Klaasen - Desem en Zo (Nederland)
Een beestig rozijnenbroodje meegebracht!!! Nog nooit zo'n lekker gegeten!
Jan Tournier - Cuchara* (België)
Cold salmon 41°, Dill oil with squid inkt, frozen apple cloud
Cold salmon 41°, Dill oil with squid inkt, frozen apple cloud
Soenil Bahadoer - De Lindehof** (Nederland)
Rendang with fermented chinese cabbage
Rendang with fermented chinese cabbage
Jonathan Stranger - Ludivine (USA)
Smoked Beef Belly "Bitter & Sweet"
Smoked Beef Belly "Bitter & Sweet"
Anthony Genovese - Il Pgliaccio* (Italië)
Rigatoni with smoked aubergine, cardamom powder and chocolate
Rigatoni with smoked aubergine, cardamom powder and chocolate
Michel Van Tricht & Zoon - Kazen Van Tricht (België)
Tim Boury - Restaurant Boury* (België)
Mackerel, buckwheat noodles, pickled lemon, radish
Mackerel, buckwheat noodles, pickled lemon, radish
Het was een fantastische namiddag met lekkere gerechtjes, cocktails, een gezellig sfeertje, ... en blijkbaar dacht ik daar niet alleen over want er waren ook nog enkele bekende koppen die eens een kijkje kwamen nemen. Op naar FFB nr3! Vincent, ik heb maar één woord voor u: RESPECT!