Het is al zeer lang geleden dat ik nog eens een receptje gepost heb, maar dit receptje van lamsvlees, pompoen en hummus kon ik jullie toch niet weerhouden. Later meer over dit recept, maar nu eerst even de focus op het kookboek waar uit het recept komt. Sobremesa is het laatste kookboek van Sergio Herman en betekent 'natafelen'. Als je na een goede maaltijd nog even blijft zitten om samen met je gezelschap nog even na te praten en te genieten van het moment. Als ondertitel kreeg het ‘Mijn Ibiza’ mee en daaruit kan je al afleiden dat Sergio hiermee een ode brengt aan zijn grote liefde en inspiratiebron ‘Ibiza’. Sergio Herman komt al meer dan 20 jaar naar Ibiza en met dit boek wilt hij de sfeer overbrengen die hij telkens ervaart wanneer hij in Ibiza komt. “Zodra je voet aan land zet op Ibiza, kom je in een roesje van puur en intens geluk” vertelt Sergio en daar kan ik hem alleen maar in bijtreden. Enkele jaren geleden ben ik ook naar Ibiza geweest en je ervaart er inderdaad een sfeer die je nergens anders terug vind. Sergio heeft het natuurlijk niet over de disco’s op het eiland, maar over de mooie natuur die Ibiza rijk is. Deze boomgaarden, zeegezichten en bergen werden door fotograaf Kris Vlegels prachtig op de gevoelige plaat vastgelegd. Naast deze mooie landschappen vind je in zijn boek natuurlijk ook geurende en kleurrijke gerechten waarbij hij zijn inspiratie op het eiland vond. Eén daarvan is het recept waarmee ik deze post begon, namelijk een recept met pompoen uit de oven waarover smeuïg lamsvlees en hummus komt. Een gerecht vol kleur, geur en smaak! Iets dat zijn kookboek zo typeert. Voor dit receptje heb je geen ganse waslijst met ingrediënten nodig zoals we van Sergio gewoon zijn. En voor een gewone hobbykok is dit prima te maken dus begin er maar snel aan! Ingrediënten voor 4 personen: 1 flespompoen, in dunne plakken Fijn zeezout en vesgemalen zwarte peper 10 el olijfolie + extra om in te bakken 2 el ras el hanout + extra ter garnering 150 ml Griekse yoghurt 500 g lamsgehakt 3 teentjes knoflook, fijngesneden 5 sjalotten, fijngesneden 1/2 el chilivlokken 2 tomaten, ontveld en in kleine blokjes 6 el hummus 1/2 bos platte peterselie, fijngesneden rasp van 1 citroen mosterdsla, ter garnering bloedzuring, ter garnering 4 el granaatappelpitten Bereiding: Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kruid de pompoen met zeezout en zwarte peper. Leg plakjes pompoen dakpansgewijs over elkaar in een ovenschaal. Besprenkel met 5 el olijfolie. Bestrooi met 1 tl ras el hanout. Zet 20-25 minuten in het midden van de oven. De pompoen moet gaar zijn, maar nog een beetje bite hebben. Ik heb ze er 25 minuten laten instaan, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de plakjes. Roer Griekse yoghurt los en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Bak in een grote pan in wat olijfolie het lamsgehakt aan. Voeg de knoflook, sjalotten, de overige ras el hanout en de chilivlokken toe. Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met zeezout en zwarte peper. Voeg als het gehakt klaar is de peterselie, 5 el olijfolie en de helft van de citroenrasp toe. Roer tot een smeuïge massa. Neem de pompoen uit de oven. Verdeel het lamsgehakt eroverheen. lepel er wat hummus en Griekse yoghurt overheen. Verdeel er wat mosterdsla en bloedzuring overheen. Werk af met olijfolie, extra ras el hanout, de overige citroenrasp en de granaatappelpitten. Omdat mosterdsla en bloedzuring moeilijk te vinden zijn, heb ik koriander gebruikt om af te werken. Titel : Sobremesa
Auteur : Sergio Herman Fotograaf: Kris Vlegels Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair ISBN : 978 904 884 438 8 Prijs : € 34,99 Te koop bij Currera Culinair: www.uitgeverijcarrera.nl/boek/Sobremesa-T11325.html
0 Comments
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|