Hostellerie L'Esco is back on track! Dat zijn de woorden waar ik mee wil beginnen. Mijn laatste bezoek dateerde van in januari en ik moet zeggen dat ik toen enkele kleine minpuntjes had. Maar sinds enkele maanden waait er een nieuwe frisse wind door L'Esco en deze heeft toch wel voor een ommezwaai gezorgd. Die nieuwe wind is Lies Vanzieleghem en behalve haar foodblog deliesse.be/ had ze nog nooit iets in de horeca gedaan. Sinds enkele maanden is Lies dus de gastvrouw en ik moet zeggen dat ze dit heel goed doet! Even vermelden dat er die middag 25 klanten aanwezig waren en dat zij deze allemaal op haar eentje bediend heeft. En dit allemaal zonder dat de service er moest onder leiden en dat we hebben moeten wachten achter onze gangen. Respect! Er zijn er velen die al jarenlang in het vak staan en die het veel minder goed zouden doen. Ook de zaal is onderhanden genomen. Terwijl het restaurant vroeger in het wit baadde, heeft het nu een metamorfose ondergaan. De muren zijn zwart geschilderd en de bombastische tafels in het wit hebben plaats gemaakt voor robuuste houten tafels. Less is more! Een hele verbetering! Over het gebouw zelf valt er weinig te vertellen. Dat is nog altijd een prachtig herenhuis met een prachtige tuin die schitterde in de mooie kleuren van de herfst. Ik ben altijd al een fan geweest van Stef Buelens zijn vernieuwende en creatieve smaakcombinaties. Ondanks dat ik bij mijn bezoek in januari een beetje een déjà vu gevoel had, kan ik nu wel zeggen dat Stef Buelens terug de juiste spirit gevonden heeft. Dit vertaalde zich in nieuwe mooie gerechten die fantastisch van smaak waren! Nog een nieuwigheid bij L'Esco is dat de amuses betalend zijn. Je kan kiezen uit 3 (8€) of 6 (14€) amuses. Omdat vele chefs vaak uitblinken in hun amuses, besloten we om voor de 6 amuses te gaan: Octopus, marinade van tomaat en gember. Lolly van rode biet, geroosterde zonnebloempitten, gemarineerd mosterdzaad. Cracker van hennep, rilette van wild, knolselder. Vel van zeebaars, octopus en zeewier. Wafeltje van groene kruiden. Soepje van peterseliewortel, haring en kastanje. 's Middags kan je kiezen voor de L'Esco lunch: 6 amuses + hoofdgerecht voor 30€. Of je kan kiezen voor een menu van 3 tot 5 gangen. Omdat we toch al een aantal amuses geconsumeerd hadden, besloten we om het bij de 3 gangen te houden. Ravioli van langoustine, zee egel, ossestaart en zeekraal. Bij onze aankomst zag ik buiten de bbq al staan roken en dit zag er mij al veelbelovend uit. En gelijk had ik want op ons bord kregen we een heerlijke hertensteak van de bbq. Deze kreeg het gezelschap van bulgur, trompette de la mort, spruitjes en raapjes. Daarbij kreeg het gerecht nog een extra punch door de heerlijke saus. Topgerecht! Afsluiten deden we met een bord met agrum-structuren en een agrumtaartje van een koekje van sinaasappel en ijs frappé van zoethout dat ze op het bord lieten vallen. Bij de koffie konden we ons nog te goed doen aan enkele mignardises zoals oliebollen en macarons. Het was een zeer geslaagde namiddag en ik ben blij dat L'Esco een geslaagde metamorfose heeft ondergaan. L'Esco is dankzij het prachtig gebouw en heerlijke gerechten voor mij nog steeds de parel van Wetteren en omstreken. En voor mij mogen ze in de Gault Millau gerust wat hoger gescoord worden dan 13/20.
0 Comments
Chili con carne is een van mijn lievelingsgerechten omdat het zo'n lekkere comfortfood is. De specerijen, de smeuïgheid, het pikante, ... laten mij al watertanden bij de bereiding alleen al. Ik was dan ook blij dat in het nieuwe kookboek van Sergio Herman, namelijk 'Simple Food', zijn versie van chili con carne staat. Het heeft dan ook niet zolang geduurd voor dat ik zijn versie eens uitgetest had. Chili con carne is op zich al een caloriebom en de calorieteller word met de aardappelmousseline alleen nog maar meer de hoogte ingejaagd. Maar wie kijkt nog naar de calorieën als je zo'n lekker gerecht hebt? Laten we het gerecht gerust onder de noemer 'guilty pleasure' plaatsen :) De nacho's die Sergio aan het gerecht toevoegt, zorgen nog voor een lekkere bite bij dit smeuïg gerecht. En voor wie het allemaal teveel werk vind, kan nog altijd de kant-en-klare versie in de Delhaize gaan halen. Maar dan mis je wel het rustgevende effect van het zelf te bereiden en zal er beslist ook niet zoveel liefde inzitten :) Ingrediënten (voor 4 personen) Chili con carne: Olijfolie 1 versnipperde zoete ui 2 teentje geperste knoflook 350 g rundgehakt 150 g varkensgehakt 200 g Parijs champignons in stukjes gesneden Zwarte peper van de molen Zeezout 1 kleine fijngehakte rode chilipeper, zaadjes verwijderd 3 tl korianderpoeder 2 tl geraspte gember 1 tl nootmuskaatpoeder 2 tl paprikapoeder 2 tl komijnpoeder 2 tl madras currypoeder 5 kruidnagels 3 takjes tijm 1 takje rozemarijn 2 dl kippenbouillon 300 g gepelde tomaten uit blik 300 g witte bonen (liefst gedroogde die een nachtje geweekt en daarna gekookt zijn). Ik heb hier Kidney-bonen genomen. Rasp van 1 citroen 2 et gehakte verse koriander 3 gepelde tomaten in blokjes gesneden Ik heb ook nog mais toegevoegd. Ingrediënten voor 400 g aardappelmousseline: 400 g kruimige (Agria) Aardappelen 1,5 dl room 50 g gezouten boter Zwarte peper van de molen Zeezout Sergio Herman verrijkt de chili nog met enkele side dishes zoals een slaatje van ijsbergsla en komkommer, minimais, ... Ik heb gekozen voor zure room met limoensap, koriander, peper en zout. Zorgt voor een mooie verfrissing bij de hete chili. Bereiding chili con carne: Verwarm wat olijfolie in een ruime pan en stof de zoete ui en knoflook aan. Voeg het rund- en varkensgehakt toe en bak dit mooi aan. Voed de champignons toe, kruid met peper van de molen en zeezout. Voeg de chilipeper, korianderpoeder, gember, nootmuskaatpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, curry madras, kruidnagels, tijm en rozemarijn toe. Bak even verder. Meng alles grondig en voeg kippenbouillon en gepelde tomaten toe. Laat 30 min rustig sudderen op een zacht vuur en voeg dan de bonen (en mais) toe. Laat nog 15 min verder sudderen. Werk ten slotte af met citroenrasp, verse koriander en tomatenblokjes. Roer nog een laatste keer goed om. Bereiding aardappelmousseline: Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af, doe ze terug in de pot en droog ze op een zacht vuur. Warm de room op in een pannetje en laat de boter hierin smelten. Draai de aardappelen ondertussen door de passe-vite. Voeg het mengsel van room en boter toe tot je een mooie, gladde massa verkrijgt. Breng op smaak met zwarte peper van de molen en zeezout. Doe de chili con carne in een ovenschaal, bedek met de aardappelmousseline en kruimel de nacho's erover. Plaats 20 min in een voorverwarmde oven van 180°C. De laatste minuten heb ik nog even de grill aangestoken. Het kookboek 'Simple Food' van Sergio Herman is te koop op www.minestrone.be/
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|