Op de sociale media wordt er vol lof gesproken over Bruno Timperman, de chef van Bistro Bruut. Dus wou ik wel eens weten wat er Bistro Bruut zo speciaal maakt en trok ik met hoge verwachtingen naar Brugge. De bistro is gehuisvest in een historisch pand van de zeventiende-eeuw en ligt aan één van de Brugse reien waardoor de ligging al even romantisch is als de stad Brugge zelf. De bistro zelf is erg klein zodat je een huiskamergevoel krijgt. Het huiskamergevoel en de losse bediening zorgen voor een huiselijke en ongedwongen sfeer. De tegelvloer, de grijs gekalkte muren, de lamppeertjes en gele accenten geven de zaak een gezellige en trendy look. Bruno Timperman en zijn neef Bas hebben de zaak uit de grond gestampt waarbij Bas de zaal doet en Bruno het fijne eten bereidt in zijn keukentje dat zich in de kelder bevind. Het eten vindt zijn weg naar boven via een handlift of Bruno komt via een klein stijl trapje naar boven gehold om de borden in te zetten en toe te lichten. De keuken die Bruno brengt is een eerlijke Belgische keuken waar hij zijn eigen twist aan geeft. Daarbij maakt hij gebruik van de seizoensproducten die hij in de schijnwerpers zet en waar hij niet teveel poes-pas rond maakt. De gerechten kan je krijgen in een lunch van 3 gangen of een dinner van 4 (55€) of 5 (65€) gangen. Ik had graag het volledige menu gegeten, maar ’s middags is er dus enkel de lunch te verkrijgen en dit vond ik toch een beetje jammer omdat ik dan niet ten volle Bruno zijn kunsten kon ontdekken. Als aperitief namen wij de gin die speciaal voor Bistro Bruut gemaakt is en die op basis is van gruut. Daarbij kwam gerookte prei met geitenkaas en koriander. De tweede amuse was boerenkool met Oud-Brugge kaas. Voor het voorgerecht kregen we Bruno zijn versie van asperges op zijn Vlaams. De asperges hadden natuurlijk een prominente plaats op het bord en zij kregen het gezelschap van parels van eiwit, peterselie en wei. Als hoofdgerecht kregen we een stuk rode poon met een ravioli van erwten. Het dessert was een sorbet van peterselie met aardbei en stukjes yoghurt en witte chocolade. Omdat we toch nog een beetje plaats hadden, namen we als afsluiter nog een kaasplankje. ‘What you see, is what you get’ is een mooie beschrijving van de gerechten. Eerlijke producten en gerechten waar Bruno zijn eigen toets heeft aangegeven. Door het lof dat ik gelezen had en de foto’s die ik al op sociale media zien voorbijkomen heb, waren mijn verwachtingen misschien iets te hoog. Voor mijn persoonlijke smaak mochten de gerechten nog wat meer uitdagender geweest zijn en mochten de smaken nog wat meer uitgesproken zijn. Dit is mijn persoonlijke mening natuurlijk. Ben je op zoek naar een no-nonsense restaurant met eerlijke en mooie gerechtjes, dan ben je hier op de juiste plaats.
0 Comments
In het volgende gerecht combineerde ik het beste van 3 keukens. Kleurrijke en pittige chipotlerijst uit de Mexicaanse keuken, knapperige empanadas met een smaakvolle vulling uit de Argentijnse en zoete tomatenchutney uit de Indische keuken. Het ziet er veel werk uit, maar dit valt nog goed mee. Eenmaal de chutney opstaat, kan deze rustig verder sudderen. Het maken van de chipotlerijst is vergelijkbaar met een risotto bereiding. En voor het maken van de empanadas hoef je echt geen handige harry te zijn. Dit gaat zeer gemakkelijk. Al deze bereidingen bij elkaar zorgen voor een tafel vol kleur en smaakbommetjes! Ingrediënten empanadas: 100 g pecorino 1/2 bussel peterselie een scheut sherry 60 g zongedroogde tomaten 1 teen knoflook 300 g shiitake 4 plakjes pancetta 100 g boter 300 g bloem zout boter 2 sjalotten peper zout 1 eierdooier Ingrediënten tomatenchutney: 500 g tomaten 50 g ui 1/2 teentje look enkele peperbolletjes 1/2 kaneelstok 1 koffielepel mosterdzaad naar keuze 1/2 koffielepel uienzaad (black onion seed, nigella) gember olie 2 koffielepels kerrie 15 g zout 60 g rietsuiker witte wijnazijn 1 koffielepel zonnebloempitjes Ingrediënten chipotlerijst: 250 g langkorrelige rijst 1 l kippen- of groentenbouillon klontje boter 1 el olijfolie 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes 1 wortel, in kleine blokjes 1 ui, fijngesnipperd 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt 1 rode paprika, ontdaan van zaadjes, in kleine blokjes 1 rode chilipeper, fijngehakt 2 tomaten, ontveld, ontdaan van zaadjes, in kleine blokjes 1 el tomatenpuree 2 tl chipotles en adobo of gerookt paprikapoeder 250 g belegen cheddar, geraspt zout koriandergarnering (koriander & rode ui) granaatappelpitjes Bereiding empanadas: Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kneed de bloem met de boter en een snuifje zout tot een glad deeg in de keukenmachine. Voeg eventueel een scheutje water toe als het deeg te droog is. Maak een bol van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat rusten in de koelkast. Smelt een klontje boter in een pan. Snijd de pancetta fijn en bak in de boter. Snijd de shiitake's kleiner en bak ze met de pancetta. Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalotten en de knoflook in de pan en laat mee bakken. Snijd de zongedroogde tomaten fijner. Bak ze mee. Voeg eventueel een scheutje sherry toe. Snipper de peterselie en doe hem in de pan. Breng de vulling op smaak met peper en zout. Snijd de pecorino in stukjes en doe hem bij het mengsel. Doe alles in de hakmolen en cutter niet te fijn. Laat het mengsel wat afkoelen. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg tot ongeveer een halve centimeter dikte uit. Snijd rondjes uit het deeg met een uitsteekring of een kommetje. Leg er een lepel van de vulling op. Vouw de rondjes in twee en druk de randen dicht met een vork. Klop de eierdooier los met een scheutje water. Bestrijk de empanada’s met de eierdooier (doreren). Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen mat. Bak de empanadas ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de empanadas warm of koud. Bereiding tomatenchutney: Snijd de tomaten in kleine stukjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Stoof de ui, de peperbolletjes, de kaneelstokken, het mosterdzaad, het zwart uienzaad, de knoflook en de gember in olie in een kookpot. Voeg de tomaten toe. Kruid verder met de kerrie en het zout. Laat de chutney minstens 2 uur koken en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Vul, als het einde van de kooktijd nadert, een tweede kookpot met warm water en zet die op het vuur. Steriliseer hierin de bokaaltjes door ze gedurende 10 minuten te koken. Vis de bokalatjes uit het kokende water en zet ze omgekeerd op een natte handdoek. Draai ze om, vul ze met de hete chutney, sluit ze af en zet ze omgekeerd op hun deksel. Bereiding chipotlerijst:
Spoel de rijst af met koud stromend water tot het water helder blijft. Laat hem uitlekken en zet hem apart. Schenk de bouillon in een pan en zet hem op laag vuur. Verhit de boter en olie in een grote koekenpan. Voeg de bleekselderij, wortel en ui toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak hem 1 minuut. Voeg de paprika en chilipeper toe en bak ze 1 minuut. Voeg de uitgelekte rijst toe en bak hem tot hij doorzichtig is. Roer de tomaten, tomatenpuree en chipotles en adobo of het paprikapoeder er goed door. Zet het vuur iets lager, schep een soeplepel bouillon in de pan en roer voortdurend. Voeg weer een soeplepel bouillon toe wanneer al het vocht opgenomen is. Ga zo ongeveer 20 min. door, tot de rijst beetgaar is. Voeg de kaas toe en roer tot hij volledig gesmolten is. verhit het geheel nog 5 min. Voeg indien nodig wat zout toe. Bestrooi het gerecht met wat koriandergarnering en granaatappelpitjes. Voor de babyborrel van onze jongste telg waren we op zoek naar een leuke en betaalbare foodtruck, die ook nog eens lekker eten serveert. Met deze zoektermen gingen we aan de slag en kwamen we na enig zoeken uit bij Kok-Madam. Kok-Madam hadden we vorig jaar leren kennen op een foodtruckfestival. Daar hadden we een bbq-broodje met buikspek gegeten en dit was ons toen erg goed bevallen. Kok-Madam is ook een erg hippe foodtruck. De kok en zijn madam hebben een oude Citroën HY uit 1964 volledig getransformeerd naar een zeer mooie foodtruck. En daarnaast vallen hun prijzen heel goed mee. Ze bieden een gans assortiment bbq-broodjes, bbq-hapjes, zoeten en hartige eclairs aan. Je kan dus zo zelf bepalen hoe duur je het wilt maken. Voor onze babyborrel hadden we gekozen voor 4 bbq-hapjes waar ze mee rond kwamen en 1 bbq-broodje dat de gasten aan de foodtruck zelf moesten afhalen. Op deze manier konden ze kennis maken met de foodtruck. Bruschetta met tomatensalsa en basilicum. Thaise kipsticks met pindadip en koriander. Gegrilde gamba’s met lookpesto. Sweet & spicy spareribs BBQ-broodje met buikspek, bloemkool, tuinkers, yogonaise en crispy onions De hapjes bereiden ze thuis voor en werken ze vervolgens in hun foodtruck af. Bijvoorbeeld de spareribs hebben ze eerst 15u langzaam gegaard en vervolgens op de Big Green Egg afgewerkt. Dit resulteerde in botermals vlees dat zo van het been viel. Ook de andere hapjes waren super! De kipsticks waren sappig, de bruschetta krokant, de pindadip en pesto zaten vol smaak en ook het broodje met buikspek was om je duim en vingers van af te likken! Ook de foodtruck zelf was een pareltje en een eyecatcher op het feest. Neem daarbij nog eens de vriendelijke bediening en je weet waarom we voor deze foodtruck gekozen hebben.
Van tegenwoordig heb je foodtrucks in alle geuren en kleuren. Van gewone busjes die we vroeger kenden als een ‘friet- of hamburger kraam’ tot fantastisch gepimpte busjes. Ook in de prijzen heb je grote verschillen. Sommigen vragen echt gigantische bedragen. Je moet dus echt al een mooie foodtruck hebben en lekker eten aanbieden tegen een correcte prijs om er tussen uit te springen. Dat heeft Kok-Madam goed begrepen en zij zijn voor mij dan ook één van de betere foodtrucks! |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|