Zoveel jaren geleden bestelden we alleen voor Kerst of Oudejaar eens iets bij de lokale traiteur. Toen was het opwarmen in de oven met vaak een overgaar stukje vlees als gevolg. Eten afhalen was toen nog niet goed ingeburgerd en was enkel iets voor bij speciale gelegenheden. Maar daar is dit jaar heel wat verandering in gekomen. In het voorjaar maakten we voor de eerste maal kennis met het zwarte beest en moesten de restaurants plots sluiten. Voor vele chefs was het een beetje zoeken hoe ze hun tijd gingen invullen. Sommigen maakten er gebruik van om extra tijd met hun gezin door te brengen, anderen knapten hun restaurant op en gebruikten de vrije tijd om te herbronnen. Een ander groep startte meteen met afhaalgerechten want er moet natuurlijk geld in het laadje komen. Daarbij had de ene al wat meer feeling dan de andere. De ene chef hield het bij de gerechten van het restaurant, maar er waren ook chefs die creatief te werk gingen en buiten hun comfortzone durfden te komen. Het is een beetje een ‘survival of the fittest’ waarbij de ondernemers en creatievelingen deze crisis zullen overleven denk ik. Ik zelf heb tijdens de eerste golf de take away nog links laten liggen, maar bij de tweede golf in september heb ik het er toch eens opgewaagd. Fleur de Lin was de eerste en zij presenteerde gerechtjes die je ook in hun restaurant terug vind. Zeer verfijnd en zeer gemakkelijk te bereiden. Een stukje 'fine dining' bij mij thuis. Ik ervaarde ook het gemak van thuis te zijn, een glaasje meer te mogen drinken en daarna gewoon in je zetel te kunnen neerploffen ipv nog naar huis te moeten rijden. Ik was meteen verkocht en vele take away's volgden. De chefs voorzien een menu waar je thuis nog weinig werk aan hebt. Meestal moeten de gerechten enkel nog maar opgewarmd worden en afgewerkt worden met een vinaigrette en kruiden. Soms kan het al eens gebeuren dat je nog een stukje vlees of vis moet bakken, maar voor de beetje hobby chef moet dit toch nog wel lukken. En als je dit aan het doen bent en je presenteerd het gerechtje aan je geliefde dan voelt het even of jij de chef bent die het gemaakt heeft. Heel even want als je het gerecht proeft dan weet je direct dat dit alleen maar van een echte chef komt. Fleur de Lin Zoals hier boven beschreven waren de gerechtjes zoals je ze in het restaurant krijgt. Mooie producten op elegante manier gebracht. Fleur de Lin was echt een van de beste TA-ervaringen. De koude gerechten waren al in mooie bordjes gepresenteerd en de warme waren zeer gemakkelijk te bereiden. Zeker een aanrader! www.restaurantfleurdelin.be/ Fleur de Lin 2018 review: www.insearchoftaste.be/fleur-de-lin.html Benoit Dewitte Benoit Dewitte haalde voor zijn afhaalmenu's dan weer zijn inspiratie uit zijn culinaire reizen die hij de afgelopen jaren gemaakt heeft. Voor het menu dat wij afgehaald hadden, haalde Benoit zijn inspiratie uit onze mooie Ardennen. Waar Benoit ondersteuning geeft aan het nieuwe restaurant Merlesse in het Mercure hotel te Han-sur-Lesse. Eentje dat bovenaan mijn verlanglijstje staat eenmaal we terug losgelaten worden. www.benoitdewitte.be/ Benoit Dewitte 2018 review: www.insearchoftaste.be/benoit--bernard-dewitte-2018.html L'Histoire 32 Bij Jason en Laurence hun pop up waren we tijdens de twee golven in nog geweest. Dit was toen terug zo lekker dat een afhaalmenu niet kon uitblijven :) Hun menu zit terug vol met de lekkere gefermenteerde groenten en Jason daagt je ook uit om nog zelf een visje te bakken. Vis is niet mijn sterkste, maar ik heb er het toch goed vanaf gebracht ... denk ik :) De prijs voor het meest smaakvolle en malse vlees is toch wel voor Jason. Dit hertenkalf was echt heerlijk en dit moet je toch maar doen bij een afhaalgerecht! Buiten volledige menu's, kan je bij hen ook terecht voor stoofvlees of een hamburger met frietjes. En op woensdag en zaterdag kan je bij hen terecht voor een klein marktje waarbij ze ook andere handelaren in de kijker zetten. Mooi initiatief! Oja, dit was ik bijna vergeten. Ga zeker eens langs om een zuurdesembrood te kopen want dit is echt een toppertje. Die geur en smaak zijn echt top! www.lhistoire32.be/ L'Histoire 32 pop up 2020: gist-villa-vilander.html Burnt review: www.insearchoftaste.be/burnt.html Oak (& Roger Van Damme) Marcelo Ballardin sloeg voor zijn take away de handen in elkaar met Eric Ivanidis (Door 73) en Roger Van Damme en maakten een box die prijs/kwaliteit zeer goed scoord. Voor 70€-75€ krijg je een cocktail, sharing hapjes van Eric Ivanidis, een hoofdgerecht van Marcelo, een dessert van Roger Van Damme, een fles wijn en een playlist om de avond op te fleuren. Geef toe, een scherpe prijs voor een mooie avond. www.oakgent.be/ Oak 2019 review: www.insearchoftaste.be/oak-042019.html Le Pristine Bij Le Pristine had ik vooraf eigenlijk het meeste schrik om alles klaar te maken en te dresseren. Maar dat was helemaal niet nodig. Eigenlijk was het nog het meest gemakkelijke om te bereiden. Vele gerechten kwamen al klaar in kommetjes toe en aan de warme gerechten had je ook nog weinig werk. Ik was nog niet in het nieuwe restaurant van Sergio geweest, maar op deze manier hebben we toch ook al eens van zijn Italiaans-Zeeuwse keuken kunnen proeven. Ik moet zeggen dat het zeer geslaagd was en we zullen met de tijd toch ook eens naar dit stukje Italië in Antwerpen moeten rijden. www.lepristine.com/ Take away heeft zich in 2020 heruitgevonden en wellicht zal dit in 2021 ook zo nog wel eventjes doorgaan. Op deze manier kunnen toch nog culinair genieten en houden de chefs contact met hun klanten. En alhoewel take away een aantal voordelen heeft, toch kan het niet tippen aan een echt restaurantbezoek. Ik zit al vol ongeduld te wachten tot de dag dat de restaurants hun deuren terug mogen opendoen en ik mijn benen terug onder tafel kan schuiven. De elegante bediening, de voorstelling van de wijnen, de geuren die uit de keuken komen, ... deze hele beleving is toch iets wat er gewoon allemaal behoort. Je gaat niet enkel uit eten voor de gerechten, maar voor de ganse belevenis dat erbij komt kijken. Dus hopelijk is corona snel voorbij en komt de regering snel bij hun verstand zodat de restaurants terug mogen opengaan. Volhouden!!!
0 Comments
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|