Wat doe je als je bij de dokter of tandarts zit te wachten? Juist, door de tijdschriften bladeren en af en toe kom ik dan wel eens een leuk recept tegen. Het volgende recept heb ik gevonden bij een interview van de topchef Michel Troisgros. Gâteau brûlée van zoete aardappelen. De mooie zwart-oranje kleuren spraken mij onmiddellijk aan en ik was ook wel benieuwd hoe dit dessert van zoete aardappelen zou smaken. Het is een zeer simpel recept en de gâteau doet een beetje denken aan een flan. Wat het voor mij zo lekker maakt, is het brûlée-korstje! yep, dit dessert is beslist een blijvertje in mijn receptenboek :) Ingrediënten voor een taart van 18 cm: 500 g oranje zoete aardappelen 100 g bruine suiker 1 vanillestok 2 eieren 75 g samengestelde boter 40 g bloem 1 el donkere rum 10 g geraspte kokos Ik heb een grotere taart gemaakt, dus heb ik alles maal twee gedaan. Bereiding:
Bestrijk een charlottevorm van 18 cm diameter royaal met boter. Bewaar koud. Kook de zoete aardappelen in hun geheel in de schil, in ruim water. Verwijder na het koken de schil en verwerk het het vruchtvlees tot een puree in de pureezeef. Ik heb het gewoon met de pureestamper gedaan en dat is ook puree. Van mij mag er hier en daar nog een stukje in zitten :) Meng met de andere ingrediënten, gebruik een garde om een gladde massa te krijgen. Vul de beboterde vorm en zet een uur en een kwartier in een geventileerde oven op 190°C. Neem uit de oven en laat 10 minuten op tafel staan. Haal de taart uit de vorm en leg ze op een schotel. Wacht tot de taart lauw is alvorens te serveren. Bron: weekend.knack.be/lifestyle/culinair/
0 Comments
Nog enkele dagen en we zijn al terug aan het einde van het jaar. Naar goede gewoonte kijk ik dan altijd nog even terug op het jaar en het grootste hoogte punt dit jaar was natuurlijk de geboorte van ons tweede kindje: Seppe. Een fantastische gebeurtenis dat we gevierd hebben met een babyborrel waarbij foodtruck de Kok Madam gezorgd heeft voor heel wat lekkers. Een moment om niet meer te vergeten. www.insearchoftaste.be/foodtruck-de-kok-madam.html Een kindje is niet altijd rozengeur en maneschijn. We hebben dit jaar dan ook al jammer genoeg al enkele ziekenhuisbezoeken achter de rug. Daardoor is het de laatste weken al een beetje stil geweest op mijn blog. Maar deze post wou ik er dit jaar zeker nog door krijgen. Als eerste geef ik een overzicht van de 5 restaurants die mij dit jaar het meeste konden bekoren. Het zal je zeker niet verwonderen dat Cuines, 33 en Benoit & Bernard Dewitte er terug in staan. Na al de bezoeken weten ze nog steeds mijn hart te veroveren met hun gerechten! cuines-338747596.html Natuurlijk hebben we dit jaar ook enkele (voor mij) nieuwe restaurants ontdekt. Begin dit jaar zijn we naar Cuchara gegaan en daar heeft Jan Tournier ons meegenomen op een reis vol nieuwe ontdekkingen. Een reis die ik in 2018 zeker en vast wil verder zetten! www.insearchoftaste.be/cuchara.html Geweldige smaken hebben we ook ontdekt bij L’Histoire 32 van Jason Spinoy en Menten Laurence. Jason is echt een toptalent en met de super sympathieke Menten erbij maakt dat in 2018 een bezoekje aan L’Histoire 32 meer dan een ‘must do’ is! Degene die mijn top 5 volledig maakt is er eentje die er vorig jaar ook al in stond en die dit jaar zijn status bevestigd heeft. Oak van Marcel Ballardin. Marcel is een echte tovenaar in zijn kleine keukentje en ik ben heel blij dat Michelin hem dit jaar ook de erkenning heeft gegeven die hij verdiende. oak8326297.html En wat staat er voor 2018 op het programma? Daarvoor heb ik al een lijstje opgesteld met restaurants waar ik wel eens wil passeren. Dit lijstje is door de jaren heen al groot geworden omdat ik langs de ene kant mijn favo’s wil bezoeken, maar omdat ik langs de andere kant ook nieuwe restaurants wil ontdekken. Daardoor moeten er dus soms moeilijke keuzes gemaakt worden :) Dit lijstje is meer gemaakt als een leidraad en aan het einde van 2018 zullen we wel zien waar het ons heen gebracht heeft.
Vooruitzicht 2018: El Cellar de Can Roca (juni 2018) De Lindehof (Nuenen) Tribeca La Source Chambre Separee Auberge du vert Mont (FR) Souvenir Atelier Maple SAN Gent Rebelle Lunapark Sanzaru DIM Dining Onder de toren Fleur De Sel Bij deze weten we weer wat te doen in 2018 en ik ben al benieuwd wat onze eerste stop van het nieuwe jaar zal worden. Voor de rest wens ik alle chefs nog een welverdiend verlof tijdens de feestdagen, aan de foodies veel culinaire avonturen, de hobbykoks veel kookplezier en natuurlijk een goede gezondheid aan iedereen! Proost! Op een jaar vol mooie culinaire ontdekkingen! Nu ik al enkele vegetarische kookworkshops achter de rug heb, maak ik af en toe ook eens een vegetarisch gerechtje klaar. Deze keer stond er een taart met groentjes op het menu en ik moet toegeven dat ik mij door de mooie kleuren van de groenten heb laten verleiden. Op de taart kwamen er rode biet, boterraapjes en aardperen die ik verrijkt heb met geitenkaas en honing. De aardse smaken passen goed samen met het zoete en de geitenkaas. Ik had het eigenlijk gemaakt als een bijgerecht bij vlees, maar ik moet eerlijk bekennen dat het zodanig lekker was, dat ik het vlees vergeten was :) Dus ga maar vlug aan de slag en maak deze sexy taart! Ingrediënten: 1 rol bladerdeeg 1 rode biet Enkele boterraapjes Enkele aardperen 250g champignons 2 takjes platte peterselie 1 teentje knoflook 30g boter 1el zonnebloemolie 1el olijfolie Gedroogde rozemarijn Bereiding:
Schil de rapen, de aardperen en de rode biet. Snij de groenten in dunne schijfjes. Daarvoor kan je eventueel een mandoline gebruiken. Blancheer alle groenten 15 minuten in kokend gezouten water. Laat uitlekken en hou opzij. Verwarm de oven voor op 200°C. Breek de steeltjes van de champignons, maak de hoeden schoon en snij en piepkleine blokjes. Was en droog de peterselie. Haal de blaadjes van de takjes en snipper fijn. Pel het teentje knoflook en hak fijn. Verhit de boter en de zonnebloemolie in een pan. Bak hierin de champignons samen met de look en de peterselie 10 minuten op matig vuur. Kruid met peper en zout. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg het op een blad bakpapier. Bedek het met de champignons tot op ongeveer 1 centimeter van de rand. Schik de groenteschijfjes op de champignons, steeds afwisselend tussen de kleuren. Kruid met peper, zout en rozemarijn en sprenkel er wat olijfolie over. Zet in de oven en laat 30 minuten bakken. Vijf minuten voor het einde heb ik de taart uit de oven gehaald en stukjes geitenkaas opgelegd. Nog wat rozemarijn eroverheen gedaan en een beetje besprenkeld met honing. De taart terug in de oven geschoven en nog 5 minuten laten bakken. Neem de taart uit de oven en dien onmiddellijk op. Witloofrolletjes is toch een echte Belgische klassieker. Eentje dat hier nog dikwijls op het menu staat want het is iets dat altijd smaakt. Zo'n stronkje witloof omwikkelt met hesp en dan overgoten met heerlijke kaassaus mmm! Terwijl ik het hier zit te schrijven komt het water al in mijn mond :) Ik ben er zot van omdat je zo ongelooflijk veel smaak in dit gerecht kan steken. Geert Van Hecke brengt met zijn versie de witloofolletjes naar een higher level door vollegrondwitloof en Parmaham te gebruiken. Zijn kaassaus pimpt hij met enkele smaakmakers en natuurlijk niet te vergeten, oude parmezaanse kaas! Het resultaat dat je dan krijgt is SUPER! Eenmaal je dit recept gemaakt hebt, is er geen weg meer terug. Dan zal je jouw witloofrolletjes nooit meer op je oude wijze maken :) Ingrediënten voor het witloof met ham: 8 stronkjes vollegrondwitloof 8 plakjes parmaham 2 dl kaassaus met oude parmezaan 100 g geklaarde boter 100 g fijngeraspte oude parmezaan 2 el hazelnootolie Peper, zeezout en vers geraspte nootmuskaat verse kervel Ingrediënten voor de kaassaus: 50 g boter 50 g gezeefde bloem 4 dl halfvolle melk 2 dl gevogeltebouillon 5 takjes tijm 2 laurierblaadjes 2 teentjes knoflook, geplet Enkele druppels citroensap 150 g oude parmezaanse kaas, geraspt Peper, zeezout en vers geraspte nootmuskaat Bereiding van de kaassaus:
Breng de melk en de helft van de bouillon aan de kook met de kruiden, de knoflookteentjes, een snuifje zeezout, peper van de molen en vers geraspte nootmuskaat. Laat dit van het vuur onder deksel een 20-tal minuten trekken. Breng de melk weer aan de kook. Laat ondertussen de boter smelten in een bolle sauspan. Voeg de gezeefde bloem toe en roer goed om, laat dit op een laag vuur 1 à 2 minuten garen zinder te kleuren. Zeef de hete melk geleidelijk en onder voortdurend roeren bij de 'roux' en laat de saus op een laag vuur zachtjes indikken. Blijf hierbij constant roeren om aanzetten te vermijden. Zee de saus eventueel door een fijne zeef en strooi er van het vuur de geraspte parmezaanse kaas bij. Leng de saus naar wens aan met wat hete bouillon (als saus op bijvoorbeeld pastagerechten mag ze vloeibaarder zijn dan om gerechten te gratineren). Smaak verder af met peper, zout en enkele druppels citroensap. Bereiding witloof met ham: Snijd de bittere kern uit het witloof. Warm de geklaarde boter op in een pan en bak het witloof rondom mooi goudbruin. Kruid lichtjes met zout, wat geraspte nootmuskaat en peper van de molen. Laat het witloof even afkoelen op een bord en verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Wentel elke witloofstronk in een plakje parmaham en schik ze in een ovenschaal. Overgiet met de parmezaan-kaassaus, bestrooi met de geraspte parmezaan en zet het witloof in de oven. Laat het ongeveer 20 minuten gratineren in de oven. Presenteer de gegratineerde witloofstronkjes mooi op borden en werk af met enkele plukjes kervel. Bron: ambiance.be/ |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|