Mijn eerste gedacht bij dit boek was 'Not another one'. 'Hebben we nu nog niet genoeg boeken over cocktails en dergelijke?' Maar ik stelde mijn eerste gedacht al snel bij toen ik hoorde dat het boek geschreven is met de hulp van The Blend Brothers. Met Hendrik en Kamiel Buysse maakte ik dit jaar voor de eerste maal kennis op de presentatie van Hierbas de las Dunas en sindsdien ben ik ze blijven volgen. Combineer dit duo dan nog eens met Isabel Boons, die al tal van boeken schreef zoals Gin & Tonic, Tequila & Mezcal, Puur koffie, ... En dan weet je dat dit boek niet zomaar het zoveelste boek over cocktails is. 'Vanavond heb ik een feestje en ik wil mijn gasten toch eens iets anders presenteren dan een Gin & Tonic' Met deze gedachte worstelen de meeste mensen wel eens en dit boek brengt daar een mooi antwoord op. Voor 10 herkenbare momenten, die gaan van het aperitief tot de hangover, hebben Isabel, Kamiel en Hendrik enkele cocktails en trendy bites gemaakt. Het boek bevat recepten van originele frisse cocktails die gemakkelijk thuis te maken zijn. Bij de meeste boeken over cocktails heb je producten nodig die voor de gewone mens moeilijk te vinden zijn. Met dit boek is dit niet zo en dat is een groot pluspunt! Bij elke 'mood' heeft Hendrik ook enkele gemakkelijk te bereiden bites gecreëerd. Dus vanaf nu kan je jouw gasten iets presenteren dat ze 'WOW' zullen vinden en dat voor jou toch nog gemakkelijk te bereiden was. Dus kopen die handel! De boekpresentatie vond plaats in de zomerbar 'Sommar' aan de Rijnkaai. De ideale locatie om de het boek te presenteren. Naast de voorstelling van het boek, kon ik ook al eens proeven van enkele 'Drinks & Bites' uit het boek. Blend Bellini verveine bubbels Oester, salsa chipotle margarita-mezcal, huacatay Ice tea from the garden Gazpacho van aardbei, stracciatella, basilicum en krokante kippenhuid Zoals je ziet staan er in dit boek alleen maar hippe en easy-to-make 'Drinks & Bites'. Dus is dit boek zeker een grote hulp en hebbeding voor als je een hippe party wilt geven! En is het nog een beetje teveel werk, dan kan je nog altijd The Blend Borthers inhuren :) Drinks & Bites
Isabel Boons, The Blend Brothers Fotografie: Kris Vlegels Uitgever: Lannoo Pagina's: 160 Prijs bij Lannoo: 24,99€ www.lannoo.be/drinks-bites
0 Comments
Het restaurant 'Comme Chez Soi' kom je niet zoveel tegen in blogs en dergelijke. Waarschijnlijk omdat de meeste bloggers alleen maar de nieuwste en hipste restaurants en trends bespreken. Is het restaurant wat te oubollig en de keuken te klassiek om erover te schrijven? Toegegeven, het is ook niet meer direct de keuken waar ik naartoe trek. Maar de rijkelijke geschiedenis sprak mij heel erg aan en dus wou ik er toch wel eens geweest zijn. De familiegeschiedenis start in het begin van de 20ste eeuw, toen Georges Cuvelier van de mijnstreek naar Brussel kwam om in 1926 zijn buurtcafé/restaurant 'Chez Georges' te beginnen. In 1936 verhuisde het restaurant naar het Rouppeplein, waar het de dag van vandaag nog steeds gevestigd is. Zijn dochter trouwde met Louis Wynants en die toverde het buurtcafé om naar een gastronomisch restaurant. In 1961 kwam hun zoon Pierre in de familiezaak en deze behaalde in 1979 zijn derde ster. Pierre kreeg 2 dochters: Laurence en Véronique. Laurence trouwde met Lionel Rigolet en zij baten op de dag van vandaag nog altijd met veel succes de zaak uit. 'Comme Chez Soi' bestaat dit jaar 90 jaar en heeft nog altijd 2 sterren. Iets om respect voor te hebben! Aangekomen aan het restaurant, stond er ons een 'voiturier' op te wachten om onze auto te parkeren. Handig want je auto in Brussel kwijt geraken is niet altijd even gemakkelijk. Laurence opende de deur en begeleidde ons naar onze tafel. Het restaurant is ingericht in 'Art Nouveau'-stijl à la Victor Horta. Het is eigenlijk een erg klein restaurant met 12 tafels waardoor je een echt huiskamer-gevoel krijgt. Aan het einde van de kamer heb je uitzicht op de keuken. In de keuken bevinden zich ook nog enkele tafels zodat je de kookkunsten van de chefs kan gade slaan. We gingen onmiddellijk van start met enkele mignardises en het huisaperitief dat op basis was van kir, champagne en gin. Je kan kiezen uit het lunchmenu of uit een 4 tot 7-gangen menu. Wij kozen voor de 4-gangen: Lendestukje van kalf, kappertjes, parmesaan, emulsie van sardienen met Espelettepeper. Red Label Schotse zalm met kruiden, rivierkreeftjes, knapperige groenten, schaaldieren citroendressing en mierikswortel. Pressa Duroc, rosemarijn, Taggiasche olijven, Modena balsamico-azijn. Witte perzik room en abrikoos, krokant zandkoekje, aardbeienwater en verse munt. Bij het menu kozen we voor een Saint-Emilion Grand Cru - Les Songes de Madelaine 2006. De namiddag sloten we af met enkele mignardises en een bezoekje aan de keuken met de nodige uitleg van Laurence. Zoals u kan zien brengt Lionel een erg klassieke keuken. Een keuken die ik niet meer zo gewoon ben, maar die ik voor een enkele keer wel kon smaken. Neem daarbij de uitstekende bediening, de vriendelijke gastvrouw Laurence, de geschiedenis en het vakmanschap, ... Dan weet je dat je hier in een topzaak zit! Het was een mooie ervaring en ik ben blij dat ik toch van een stukje geschiedenis heb kunnen proeven.
Mijn favoriet product? Avocado natuurlijk! Een prachtig product dat hier wekelijks een paar keer op het menu staat. Als je weet dat ik een grote liefhebber ben van de Mexicaanse keuken dan ben je zeker niet verwonderd dat avocado mijn grote liefde is. En ik ben niet alleen die verzot is op avocado. Dit product heeft de laatste jaren erg aan populariteit gewonnen en ook Colette Dike heeft een grote voorliefde voor avocado. Zo groot zelfs dat ze er een klein kookboekje heeft over gemaakt. Toen ik dit boekje in de boekenwinkel zag staan, moest ik dus geen moment twijfelen om het mee te nemen. Mijn eerste gerecht uit dit kookboek was de curry-zalmburger. Een lekkere zalmburger met currysaus, smeuïge avocado en krokante uitjes. Top! Ingrediënten voor 4 hamburgers: Voor de burger: 300 g zalm 1 witte ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 el gele currypasta 3 el panko of paneermeel Olijfolie Voor de currymayonaise: 1 el gele currypasta 2 el gekookt water 3 à 4 el mayonaise Voor de toppings: 1 avocado 4 plakjes cheddar waterkers gebakken uitjes koriander Bereiding: Meng de ingrediënten voor de burger in een keukenmachine. Maal niet te fijn, maar er geen filet americain van, maar meer een gehaktstructuur. Vorm uit het gehakt 4 hamburgers, dek ze goed af en laat ze even in de koelkast opstijven. Verwarm olijfolie in de koekenpan. Bak de zalmburgers aan beide kanten gaar in ongeveer 10 minuten. Leg er de laatste 5 minuten een plakje kaas bovenop. Gril de hamburgerbroodjes ondertussen even om en om in een grillpan. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Snijd de avocado in plakjes. Ikzelf heb de avocado geplet met koriander en limoensap. Dit is elk zijn goesting :) Maak de currymayonaise, meng de curry met het gekookte water. Voeg daarna de mayonaise toe. De opbouw van de burger: Smeer op de boven- en onderkant van het broodje wat currymayonaise. Ik heb dan de geplette avocado op het broodje gesmeerd. Dan de burger met de cheddar. Afwerken met de gebakken uitjes en veldsla. Het kookboekje kan je bij Standaard Boekhandel kopen voor 11€: www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/basiskookboeken/9789023014966/colette-dike/avocado Of je kan Colette volgen op haar FB of blog 'Fooddeco':
www.facebook.com/fooddeconl/ Een terrasje doen is het ideale recept om even te ontspannen na een werkweek en het weekend goed in te zetten. Wil je daarbij ook nog iets eten en mag het drankje een cocktail zijn? Dan zit je bij Uncle Babe's Burger Bar aan het juiste adres. De heerlijke burgers met de cocktails zijn voor mij een geslaagde combo. Daarom ook dat je mij hier terugvindt. Eerst een aperitief en dus zijn we gestart met een 'Cold Buttered Rum' en een frisse fruitige alcoholvrije cocktail. De 'Cold Buttered Rum' bestaat uit boterstroop, dark rum en limoen. Daarbij hadden we nog de verse nacho's met salsa genome; Voor de burgers hadden we gekozen voor de Spicy Pineapple Burger met gegrilde ananas, jalapenos en bacon. En omdat de veggie burger er uitnodigend uitzag, besloten we om deze ook eens uit te proberen. De veggie burger was de Spicy Black Bean Burger met avocado, sla, tomaat, rode ui, ketchup en mayonaise. De burger van bonen was zacht en deed me niet direct aan een burger denken, maar de smaakcombinatie zat wel goed. Ik vond dit wel een goed en geslaagd alternatief voor de niet-vleeseters. En laten we zeker niet de hot potato wedges niet vergeten! Njammie! We zaten al redelijk vol, maar van ons laatste bezoek herinnerde ik mij nog de heerlijke cheesecake. Ik vroeg dus of er als dessert nog cheesecake was en tot mijn grote blijdschap knikte de mevrouw van ja :) mmm. Vrouwlief bleef in het burgersegment en zij ging voor de ijsburger. Ijs tussen 2 chocolate cookies. Om ons avondje in stijl af te sluiten, koos ik nog voor mijn favoriet 'Pisco Sour'. Uncle Babe's Burger Bar is voor mij the place to be voor een heerlijke burger en een lekker originele cocktail!
unclebabes.com/ 'Kristof Jacobs' en desserts is geen goede match. Regelmatig maak ik eens een dessert en soms durft er al eens iets verkeerd te lopen. Maar de aanhouder wint en dus blijf ik verder oefenen. Deze keer ging ik het dessert 'Snickers' maken. Dit recept komt uit het boek 'Ontdek het geheim van de chef' van Bart Van Berkel. Ik heb al veel gerechten uit dit kookboek gemaakt en ze waren allemaal zeer geslaagd en lekker! Dus deze keer zou het dessert ook goed moeten komen. Dit recept is geïnspireerd op een dessert van topchef Erik Van Loo van restaurant Parkheuvel. De naam ven het dessert verklapt eigenlijk al wat je van het dessert mag verwachten. Namelijk de heerlijke smaken van pinda en caramel, die je ook in een Snicker terugvind. Het dessert bestaat uit pinda-ijs en caramelsaus van Snickers. Het dessert is zeer gemakkelijk te maken en het voordeel is dat je om het ijs te maken geen ijsmachine nodig hebt. Mijn hart heeft dit dessert alvast veroverd! Nu het jouwe nog! :) Ingrediënten: Pinda-ijs: No machine ice cream 400 ml gecondenseerde melk (koud) 450 ml slagroom (koud) 1 vanillestokje 2 el gladde pindakaas Snickers-caramelsaus: 4 Snickers 200 ml slagroom Pindakruim: 50 gr pinda's ongezouten Bereiding:
Maak een dag eerder het pinda-ijs. Klop de slagroom met een mixer of garde lobbig. Voeg de melk en het merg van het vanillestokjee. Meng rustig tot de massa goed gemengd en dikker geworden is. Voeg in een ander kommetje de pindakaas samen met 5 eetlepels van de ijsbasis toe en meng dit met een spatel tot een crème. Voeg de crème toe aan de ijsbasis en meng met een spatel tot een geheel. Plaats in de diepvries. Maak de Snicker-caramelsaus. Zet een steelpannetje op laag vuur en verwarm hier de slagroom in. Leg de Snickers erin en laat circa 5 minuten smelten. Druk de Snickers stuk met een spatel en meng ze glad met de slagroom tot een saus. Laat nog enkele minuten inkoken tot de saus wat dikker wordt. Zeef de pinda's uit de saus en gooi deze weg of eet ze op. Zet het vuur uit en bewaar de saus in de koeling. Rooster de pinda's circa 5 à 8 minuten in een pan en laat ze afkoelen. verkruimel ze met een vijzel. Opmaak: Leg het pindakruim op het bord of in een kom. Schep daar een bolletje ijs op en serveer met de Snicker-caramelsaus. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|