Alcohol in het verkeer kan niet en daar moeten de restaurants vandaag de dag dus rekening mee houden. De meeste restaurants bieden een BOB-arrangement aan waarbij je in het ene restaurant effectief enkele proevertjes krijgt van de wijn, maar waarbij je in het andere restaurant bijna nog evenveel wijn krijgt als bij een gewoon arrangement en je nog even 'dronken' buiten komt. Ook de markt speelt in op de alcoholvrije trend en heeft van tegenwoordig een gans gamma aan alcoholvrije drankjes (vb. Crodino) die de restaurants kunnen aanbieden. De betere restaurants maken echter zelf hun alcoholvrije creaties en daar merk ik dat daar nog een ganse zoektocht bezig is. Het ene restaurant slaagt er al beter in dan het andere om passende drankjes bij het menu aan te bieden. De ene experimenteert bijvoorbeeld met gefermenteerde sapjes waarbij je toch vaak uitgesproken smaken tegen komt en ik stel mij dan ook de vraag of dit bij veel mensen in de smaak valt. Andere restaurants, zoals bv. Cuines 33, maken dan terug sappen die niet gefermenteerd zijn en waarbij de smaken toch toegankelijker zijn. De restaurants leveren dus veel inspanningen om een passend en aangenaam alternatief te bieden voor de mensen die BOB zijn of geen alcohol wensen/mogen drinken. Maar ik stel mij wel de vraag of deze arrangementen veel genomen worden. Als ik in de restaurants even rondom mij kijk dan merk ik toch op dat deze alcoholvrije arrangementen toch weinig genomen worden. Ik denk dat de meeste mensen zich toch beperken tot één glaasje wijn en water. Misschien is een arrangement waarbij een combinatie gemaakt wordt van wijn en sapjes een beter alternatief? Bij Cuines, 33 trekken ze al langer de kaart van een non-alcoholisch gamma. Van bij de start bij het aperitief kun je al voor een heerlijke 0% alcohol cocktail kiezen. Maar omdat ik later op de avond voor de 'juice pairing' ging gaan, koos ik als aperitief toch voor één met een paar graden. Omdat ik deze avond BOB was en ik een sapje wel kan appreciëren, ging ik dus voor de 'juice pairing'. Het eerste sapje bestond uit komkommer en verveine. Je zou denken dat het komkommer-sapje maar een beetje 'slapjes' zou zijn, maar het sapje was lichtjes pittig en zorgde op deze manier voor een lichte 'kick' bij de ceviche van zeebaars en komkommer. Het tweede sapje was rode bietensap met gember. De aardse smaken werden door de gember een beetje getemperd en paste terug goed samen met de beetroot 'butterfly', rundsvlees en ganzenlever. Ben ik liefhebber van alle sapjes? Neen, het derde sapje was ice tea 'shiso' en deze was naar mijn persoonlijke smaak een beetje te vlak van smaak. Van mij had er nog iets bij gemogen dat de ice tea iets meer 'spannender' maakte. De vierde tapa was roodbaars met tomaat en deze kreeg het gezelschap van een echt smaakbommetje, namelijk een heldere bouillon van tomaat. Waw, wat was me dat een intense smaak van tomaat! En dan moest de lekkerste van allemaal nog komen: een bouillon van ui, hooi en koffie. Deze werd in een kommetje aan tafel geserveerd met brandend hooi dat het aroma nog versterkte. Deze bouillon werd geserveerd bij een rundstartaar en rund van op de BGE. Een kommetje vol van smaak dat het gerecht nog naar een hoger niveau tilde. Juice pairing Komkommer - verveine Zeebaars 'Flor' - komkommer - ceviche - verveine Rode biet - gember Beetroot 'Butterfly' - rundsvlees - biet - ganzenlever - zwarte look Ice tea 'shiso' Gelakt buikspek - noorse kreeft - kaviaar - auberine - gomasio - yuzu - sudachi Heldere bouillon van tomaat Roodbaars - tomaat - artisjok - courgette - ansjovis Ui - hooi - koffie Kalf 'BBQ' - wortel - lente ui - aardappel - vanille - hooi - koffie Voor mij was de 'juice pairing' in plaats van het wijnarrangement absoluut geen straf. In tegendeel! Het maakte mij steeds nieuwsgierig welk sapje ik zou krijgen, hoe deze zou smaken en hoe dit bij de tapa zou passen. Ik moet zeggen dat Edwin en zijn team er goed in geslaagd zijn om een alcoholvrij alternatief op de kaart te zetten. Ik heb er echt van genoten en ga er mij in de toekomst zeker nog eens aan wagen.
Website: www.cuines33.be/
0 Comments
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|