De mooiste eetervaring vorig jaar had ik in de weiden van de Seizoenschuur in Serskamp. Daar hadden Jason en Laurence van L’Histoire 32/Burnt hun tent opgeslagen tussen de dieren en dit zorgde toch wel voor een heel mooie ervaring (MES-T). Deze zomer hadden ze opnieuw een pop up, die de naam GIST kreeg. Maar deze keer hadden ze hun tent verhuisd van het platteland naar de stad Aalst. Ze hadden hun ‘Chapiteau’ neer gepland in de tuinen van Villa Vilander waar het ook heel gezellig is. Deze zomer was het nog niet gelukt om hun een bezoekje te brengen, maar in het laatste weekend van hun pop up maakte Jason een lammetje klaar in asado-style en deze combo zorgde er voor dat we toch nog eens in Aalst geraakten. Asado betekent dat er een volledig lam aan een metalen kruis gehangen wordt en zo voor enkele uren boven een vuur geroosterd wordt. Op voorhand had hij het lam geinfuseerd met ‘Gistjes-bier’. ‘Gistjes-bier’ is een exclusief bier van Brouwerij Haacht waarbij het bier niet gefilterd wordt en zo de gist nog aanwezig is, een ongefilterde Primus. Het lam werd versneden en in een gietijzeren pannetje aan tafel gebracht, waar we zelf ons zuurdesemfoccaciobrood mee mochten beleggen. Samen met een crème van zwarte look en gepofte paprika zorgde dit ervoor dat al onze verwachtingen van dit gerecht ingelost werden. Het was om letterlijk en figuurlijk onze vingers ervan af te likken! Maar nu zitten we al onmiddellijk aan het hoofdgerecht, terwijl er voordien ook al lekkere gerechten gepasseerd waren. Als begeleider van het ganse menu hadden we eigenlijk de signature dish van Jason gekregen. Heerlijk zuurdesembrood met bruine boter van Keymeulen die nog extra smaak kreeg door poeder van knolselder. Dit brood moet je echt zien, voelen, ruiken en vooral proeven. Dit brood is echt heerlijk! Geef ons zo’n stute brood mee goeie boter en we zijn content! Om nog even na te genieten, hebben we er ook nog eentje meegenomen naar huis :) Echt starten deden we met een hapje van gebrande prei met gepekelde augurk en een crème van pickles. Als eerste voorgerecht kregen we rode biet die in houtskool gepoft was en vervolgens afgelakt was met cassis. Deze ging goed samen met de gerijpte geitenkaas en kreeg van de zilveruitjes een mooie kick. Ook het tweede voorgerecht was op de bbq klaargemaakt. We kregen een gerookte ui die een ‘njammie njammie’-dekentje kreeg van lardo en baadde in wei. Dan maken we een sprongetje over het lam en eindigen we met een dessertje dat gebaseerd was op crème brûlée. Een mousse van karnemelk en hooi, overgoten met een karamel van honing en een crumble van zandkoekjes. We hebben het nu alleen nog maar over Jason gehad, maar GIST is ook een verwijzing naar Laurence en haar zelfgemaakte sapjes zoals kombucha en dergelijke. Per gerecht kan je naast een wijntje, ook steeds kiezen voor een sapje als begeleider: Rode biet > Kombucha van watermeloen en gefermenteerde tomaat. Ajuin > Kombucha van nectarine en gember. Lam > Kombucha van pu-ehr. Zo nieuwsgierig als ik ben, koos ik voor de sapjes en deze kon ik best wel ‘pruimen’. En maar goed ook dat ik voor de sapjes gekozen had want tijdens de terugrit nog moeten stoppen voor onze blauwe vrienden. Laurence you saved my day! :) Hun zomeravontuur zit erop en nu trekken ze nog enkele maanden naar L’Histoire 32. Om in 2021 een nieuw avontuur tegemoet te gaan in Geraardsbergen … www.lhistoire32.be/ Reviews:
0 Comments
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|