De site van brouwerij De Koninck is al een hele tijd een verzameling voor heel wat culinaire handelszaken zoals Van Tricht, The Backery, De Laet & Van Haver, uitgeverij Minestrone, … en sinds november 2016 heeft het er nog een nieuwe hot spot bijgekregen. En die ‘hot spot’ kan je figuurlijk, maar zeker ook letterlijk verstaan want met de komst van het grill- en bbqrestaurant ‘Black Smoke’ staan de kolen er altijd gloeiend en heet! Black Smoke is het geesteskind van culinaire ondernemer Kasper Stuart en bbq wereldkampioen Jord Althuizen. Jord Althuizen ben ik al een tijdje aan het volgen en met zijn kookboeken ‘Smokey Goodness 1 & 2’ heeft hij mij alleen nog maar meer nieuwsgierig gemaakt naar zijn restaurant. In zijn boeken verteld hij zo mooi over zijn verhalen en recepten, dat ik zijn bereidingen nu ook wel eens in het echt wilde proeven. Black Smoke is gevestigd op de 3de verdieping van de toren. Als je in het restaurant binnenkomt dan kom je in een donkere, ruwe en met rode neonlichten verlichte ruimte terecht. Je zou eerst denken dat het ongezellig moet overkomen, maar dat is het zeker niet. Kasper en Jord hebben zich door vele Amerikaanse bbq-restaurants laten inspireren en hebben Black Smoke afgewerkt met talloze leuke details. Voor de rest zijn er natuurlijk ook enkele eye-catchers zoals de open keuken met de Argentijnse Parrilla grill, de soorten houtsoorten, … In dezelfde toren vind je er ook een bar die al even duister is als het restaurant. En sinds enkele weken is er ook een Rooftop Bar geopend waarbij je enkele lekkere hapjes kan genieten van de skyline van Antwerpen. Vandaag hadden we geluk met het mooie weer en dus konden we onze lunch nemen op de Rooftop. De Rooftop is ingericht met houten banken, kleurrijke kussentjes, een bar en een dj booth die met lekkere housetunes voor een relaxte sfeer zorgt. Zoals ik hierboven al vermeld heb, is de site van De Koninck een walhalla voor foodies en Jord maakt daar mooi gebruik van. Met de talloze handelszaken werkt hij samen. Het brood komt bijvoorbeeld van The Backery, voor ‘The smocked goat’ gebruikt hij van van Van Tricht, het vlees komt van bij De Laet & Van Haver en het bier van De koninck tref je aan in de BBQ-sauzen en de zelf gedraaide worsten. Het restaurant is natuurlijk de hemel voor carnivoren met mooie stukken vlees zoals traag gegaarde spare ribs, brisket, pulled pork en nog zoveel meer. Natuurlijk is er hier en daar ook eens aan de niet-vleeseter gedacht met een vegetarisch gerechtje. De haeddishes kan je nog aanvullen met enkele sides zoals coleslaw, baked baens, potato wedges, … Wij gingen voor de volgende lekkernijen: Black Smoke Aged Mojito (9,5€) The classic mojito, just a little bit older and wiser. Pampero Especial Barrel Aged Rum, unraffined sugar syrup, fresh lime juice, mint and topped wih some red fruit soda. New York Sour (11€) This New York Sour version with Bulleit Bourbon boosts all the deliciousness of a classic Whiskey Sour, with the added boost of a dry red wine float. Overloaded nacho sharing platter for two (18€) Warme tortillachips overladen met BBQ madness bestaande uit pulled beef, brisket en slow smoked pork drenched in warme cheddar saus met salsa fresca, jalapenos, avocado, koriander en zure room. The smoked goat (12€) Bruschetta van op kersenhout gerookte Saint-Maurin geitenkaas van Van Tricht, microsalade en sinaasappel-peterselie vinaigrette Rubia Gallega Picanha steak (250 g) (20€) De Picanha (staartstuk) van het verfijnde Spaanse Rubia Gallega ras. Gegrild op de parrilla en geserveerd met saus naar keuze: gerookte Choronsaus, pepersaus of chimichurri. Stylish ribs platter (19,50€) Kansas City wet style: slathered in De Koninck beer infused BBQ-saus. BBQ baked beans (3,5€) (USA style bonenschotel met gerookt vlees) Geschroeide little gem sla met gremolata, walnoot en pancetta crumble (3,5€) Als dessert had ik nog zin in 'The haert stopper'. Dat is een eclair gevuld met Bulleit Bourbon-crème suisse, glaze van dulce de leche en bacon-pecannoten crumble. Maar vol is vol en ik heb dan ook wijselijk besloten om deze te houden tot een volgende keer. Black Smoke stond op mijn to do-lijstje en ik moet zeggen dat het er terecht op stond. Kasper en Jord zijn er in geslaagd om via de gerechten en het interieur een stukje Amerikaanse BBQ-cultuur over te brengen naar Vlaanderen. Maar gelukkig hebben ze er toch nog hun eigen touch aan weten te geven door de Amerikaanse cultuur een beetje te laten marineren in een Europees sausje :) Recept uit Smokey Goodness 1 'Chipotle-honey kipkebabs met gegrilde ananassalsa'
chipotle-honey-kipkebabs-met-gegrilde-ananassalsa-by-jord-althuizen.html
0 Comments
Elk jaar bezoek ik een goede vriend in Londen en omdat hij ook een echte foodie is, staan er dus steevast enkele restaurants op het programma. Deze keer namen we een lunch bij Typing Room en voor het dinner zouden we naar Ametsa gaan. Typing Room maakt deel uit van Jason Atherton's imperium (Pollen Street Social, Little Social, ...) en Lee Westcott is er de chef. Het restaurant is gelegen in het Bethnal Green's Town Hall Hotel in East London. De naam van het restaurant en het hotel verraden al een beetje de geschiedenis van de locatie. Het gebouw dateert van 1910 en deed vroeger dienst als stadhuis. En in de ruimte waar Typing Room nu gehuisvest is, werd alle communicatie van de burgemeester op papier vastgelegd. Als je het restaurant binnenkomt, maak je meteen kennis met de open keuken. Verder is het restaurant ingericht met marmeren tafels, houten meubilair en grijze tinten. Westcott maakt met lokale Britse ingrediënten moderne Europese gerechten waarbij je hier en daar toch een 'Nordic' tintje waarneemt. Op tafel kwam zuurdesem brood met boter van marmiet en parelgort er bovenop. Als lunch kan je kiezen tussen 2 (27£), 3 (32£) of 5 gangen (65£). Bij het aperitief kan je optioneel ook nog kiezen voor 2 snacks (4£). Wij kozen voor het 3-gangen menu en de 2 extra snacks. De eerste snack was een knapperige vishuid met toefjes gerookte kabeljauw, oester en dille. De tweede snack was een kroketjes van varkenskop, afgetopt met een emulsie van gerookte appel. Als voorgerecht kwam er een tartaar van gerijpt rundsvlees op het bord. Afgewerkt met oude tomatenrassen en shiitake. De wijn die in het glas kwam was eerst niet zo mijn smaak, maar samen met het rundvlees was dit een prima combinatie. Als hoofdgerecht had ik gekozen voor een typisch Engels gerecht, maar dan op een eigentijdse manier gebracht. Lamsvlees met groene asperges, yoghurt en munt. Een lekker en fris gerechtje, maar de yoghurt maakte het gerecht voor mij toch iets te zuur. De bijpassende wijn was goed, maar mocht van mij toch nog een paar jaartjes gehad hebben. Als laatste gang kon je kiezen uit een dessert of een kaasbordje. Wat ik mooi vond was dat je zonder meerprijs voor het kaasbordje kon kiezen. Terwijl men hier in België al direct een meerprijs vraagt voor een bordje kaas. De smakelijke kaasjes werden gepresenteerd met een compote van witloof.
Hiep hiep hoera! 'Meneer' heeft er een broertje bij, namelijk 'Gustaaf'. Terwijl 'Meneer' een gelegenheidsrestaurant is, trekken Tommy Bruynen en Ellen Roelandt met 'Gustaaf' de kaart van de bistro. 'Bistro Gustaaf' is gelegen aan de 'Zeshoek' in Wetteren en het is een mooie zaak geworden. Voor het interieur heeft men gebruik gemaakt van pasteltinten die de bistro een frisse uitstraling geven. De ruwe bakstenen geven de zaak dan weer een stoer tintje. Naast een bistro is 'Gustaaf' ook een shop waar je verschillende lekkere dingen kan kopen zoals huisgemaakte dragonazijn, koolzaadolie van Hof ter Vrijlegem, fleur de sel de Guerande, Noblesse vsop en nog zoveel meer. Bij 'Bistro Gustaaf' werken ze met seizoens- en eigen producten. Men werkt momenteel nog aan een eigen 'groen dak', maar men gebruikt nu al verschillende kruiden vanop hun groen terras. En voor de ecologische kweek van hun groenten werken ze dan weer samen met 'Den Hof' in Serskamp. Bij 'Bistro Gustaaf' hebben ze een mooi aanbod van bieren met onder andere hun eigen gebrouwen bier, Madam. Daarnaast hebben ze enkele wijnen die per glas te verkrijgen zijn en als de wijn in de smaak valt, dan kan je deze altijd in de bistro kopen en thuis verder genieten. De aperitiefkaart is klein, maar wat er op staat viel zeker in onze smaak. Ik ging voor een Moscow Mule die in een typische gehamerde koperen mug gepresenteerd werd. Vrouwlief ging voor de Cosmopolitan. Wat ik bij het aperitief miste was een amuse of toch iets om te knabbelen. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat je zelf enkele hapjes van de kaart besteld. Maar ik vind dat een knabbeltje om de tijd te doden toch altijd welkom is. Bij gebrek aan, hebben we dan al eens geproefd van het lekkere brood dat aan tafel gepresenteerd werd in een papieren zak. De kaart bestaat uit enkele aperitiefhapjes/voorgerechten, burgers, salades, grillades en stoofpotjes. 'Sharing is caring' dus gingen we voor twee hapjes. De eerste waren krokante pladijsreepjes die je kon dippen in de huisgemaakte tartaar. Het tweede hapje waren kroketjes van varkenspoot, die gepresenteerd werden op een crème van knolselder en afgewerkt werden met balsamico. Als hoofdgerecht ging ik voor de Indische curry met gegrilde groenten, pinda's, zure room, basmati rijst en papadums. Aan de overkant had men gekozen voor Pluma d'Iberico, bearnaise en frietjes. Om de namiddag af te sluiten, deelden we nog het dessert waarmee ik eerder dit jaar op het BBQ Kampioenschap Vlaanderen 2017 al kennis maakte. Wentelteefjes met ijs van peperkoek, gegrilde ananas, citroen gel en dit alles werd afgewerkt met een siroop van bruin bier (ontbreekt op de foto). Met dit dessert behaalden ze de 3de plaats op het kampioenschap en ik moet zeggen dat het nog even lekker smaakte. Met 'Bistro Gustaaf' heeft Wetteren er terug een lekkere hot spot bij! Een zaak met een mooi fris interieur en lekkere gerechten. Meer moet dat voor mij niet zijn om er binnenkort nog eens langs te gaan! www.bistrogustaaf.be Review 'Meneer': meneer.html
In het najaar van 2015 opende in Antwerpen Otomat en wegens het groot succes openden ze een jaar later een 2de pizza heaven in Gent. De zaakvoerders van Otomat zijn dezelfde als bij Ellis gourmet Burger en dan weet je dat je wel kwaliteit en een snuifje originaliteit mag verwachten. Het interieur heeft een beetje een schuur-look met een industrieel tintje. Ruwe bakstenen, houten meubilair en een likje groene verf geven het pand een ruwe en gezellige look. De creatieve breinen hebben er voor gezorgd dat Otomat zich van andere pizzazaken weet te onderscheiden door naast hun pizza's, ook 'bier' centraal te stellen. Voor het maken van de pizzabodems wordt er gebruik gemaakt van de gist van Duvel. Deze gist gebruiken ze in hun deeg en zorgt voor het drie dagen durende rijzingsproces. Het gebruik van deze gist heeft een krokant deeg als gevolg. Ze hebben ook een mooie bierkaart waarbij ze steeds enkele mooie biertjes op tap hebben. En daarnaast doen ze ook nog aan bierpairing en geven ze bij elke pizza een biersuggestie. Het tweede punt waarbij ze zich weten te onderscheiden van de rest, is dat ze niet kiezen voor de klassieke Italiaans pizza, maar voor pizza’s die je tegenkomt in Brooklyn en Shoreditch. Ze hebben zich door deze pizza’s laten inspireren en hebben er vervolgens Belgische versies van gemaakt. ‘Otomat or NOtomate? That's the question!’ verdeelt hun pizza's in 2 categorieën. De otomat pizza’s hebben een tomatenbasis en de notomat (geen tomaat) hebben een meer zurige witte saus als basis. Naast vaste pizza's hebben ze ook seizoens- of streekgebonden pizza zoals bijvoorbeeld de pizza Waterzooi die in Gent op de kaart staat. Wij maakten de keuze voor de Madras en de seizoenspizza Poulet Provençale. Met 'Madras' gaan ze de Indische toer op en laten ze je genieten van een heerlijke pizza die bestaat uit malse kip, komijn, curry madras, mango, mozzarella rode ui en verse koriander. Bij de 2de pizza gaat de kip de Provençaalse toer op en laat hij zich daarbij vergezellen van Coeur de boeuf-tomaten, courgettes, venkelzaad, citroentijm, rozemarijn, huisgemaakte pesto en notensla. De pizza's kwamen in 'slices' aan tafel en dus kon er naar hartelust geshared worden. Beide pizza's waren zeer lekker en ook de korst is een toppertje! Deze was zo goed van smaak en krokant dat ik deze eigenlijk wel zonder topping kon eten. Misschien een tip om deze gewoon met een dipje als aperitief te geven :) De biersuggestie bij de 'Madras' was Single Wide IPA en bij de 'Poulet Provençale' serveren ze een 'Bolleke' van 't vat. Maar zo eigenwijs dat ik ben, koos ik voor het laatste nieuwe biertje van brouwerij De Koninck: Lost in Spice. Door de ingrediënten zoals kardemom, gember, koriander, sinaas en citroen, paste dit biertje even goed bij de 'Madras'. Naast de 'heavenly' pizza's en het mooie interieur, was de bediening ook een groot pluspunt! We werden heel vriendelijk ontvangen en we kregen direct een uitgebreide uitleg over hun concept. Een losse, maar toch professionele bediening die alles gezien had en die een goede service leverde! Een tof concept waar ze mij zeker nog gaan terug zien!
Iedereen eet wel graag eens een hotdog op een of ander festival of kermis. Een broodje met worst, veel ajuin, mosterd en ketchup. Geef toe, dat kan eens smaken hé :) Maar sinds enige tijd heeft Jeroen Meus deze fastfood gepimpt naar een haute dog. Een hot dog met vers gedraaide worst en allerlei garnituren. Vergelijkbaar met de 'culinaire' burgers. Ikzelf heb een beetje gemengde ervaringen met de würsten van Jeroen Meus. Ik heb ze eenmaal gegeten op Antwerpen Proeft en dit was echt de beste hotdog die ik al ooit gegeten heb! Dus wou ik ook zeker eens zijn zaak in Gent uitproberen. De hotdogs die ik daar geproefd heb waren wel ok, maar zeker niet van het niveau van op Antwerpen Proeft. Nu vond ik vorige week een recept van hem om zelf een haute dog te maken. Dus gisteren eens uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat hij zeer geslaagd was. Een knapperig broodje, frisse sla, pikante saus en een lekker worstje. De ideale fastfood! Ingrediënten: 4 sandwiches 4 merguez of chipolata worstjes Krokante uitjes (Bicky) Een halve bussel lente ui Een halve bussel platte peterselie 2 el currypoeder 3 el zure room 1 kleine bokaal opgelegde witte kool of geraspte witte kool 1 wortel 1 appel Een handvol rozijnen peper zout 2 dl arachideolie 3 kl sambal 1 scheut (appel)azijn 1 kl mosterd 3 eieren kippenkruiden gerookt paprikapoeder zout Bereiding: Laat de worstjes op kamertemperatuur komen. Laat de gepekelde kool uitlekken in een vergiet. Of rasp de witte kool. Meng de zure room met currypoeder. Schil en rasp de wortel en appel. Meng de kool, wortel, appel en rozijnen met de dressing. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de platte peterselie en schep door de coleslaw. Splits de eieren. Doe de eierdooiers met een klein scheutje water in een maatbeker. Voeg er de mosterd, een scheut azijn, de sambal, kippenkruiden, gerookt paprikapoeder en zout aan toe. Mix tot mayonaise met de staafmixer en giet er ineen fijne straal olie bij. Doe de mayonaise in een knijpfles. Verwarm een grillpan op het vuur en verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de lente-uien in fijne ringen. Bak de worstjes in de grillpan. Leg de broodjes op een ovenschaal en bevochtig ze een beetje met natte handen. Zet ze in de voorverwarmde oven. Snijd de broodjes open met een gekarteld mes. Beleg ze met coleslaw, een worstje en saus. Werk af met lente-uien en krokante uitjes. Bron: dagelijksekost.een.be/
Toen ik nog thuis woonde, stonden er elke dag gekookte aardappelen op het menu. Nu is het al jaren geleden dat ik nog een gekookte aardappel gegeten heb. Een gekookte aardappel is gewoon saai. Het enige wat de patatten vroeger nog een beetje smaak kon geven was de saus van mijn moeder die erover gegoten werd. Gelukkig heb je vele soorten en kan je met een aardappel allerlei kanten mee uit. Hier onder vind je enkele van mijn lievelingsbereidingen van aardappelen die hier regelmatig als bijgerecht geserveerd worden. Van de stoere zoete aardappelen die in de hete kolen gegaard worden tot de pikante potato wedges. Allen worden ze hier met veel enthousiasme ontvangen. Ash baked sweet potatoes Ingrediënten: 6 tot 8 zoete aardappels 3 el olijfolie Zeezout Zwarte peper Zure room Bieslook Komijn Chilipoeder Aluminiumfolie Bereiding: Scheur 6 of 8 stukken aluminiumfolie los en leg op ieder stuk een zoete aardappel. Besprenkel met olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper. Vouw het aluminiumfolie dicht en leg de ingepakte zoete aardappels tussen de gloeiende kolen. Gaar de aardappels 30 minuten. Haal de zoete aardappels uit de folie, snijd in en garneer met zure room, bieslook, komijn en chilipoeder. Bron: Smokey Goodness 2 - Jord Althuizen Aardappelsaltimbocca met gestoofde zilveruitjes, spek en laurier Ingrediënten: 16 kleine, vastkokende aardappels (500 g) 8 plakjes Parmaham (100 g) 20 salieblaadjes 4 el zonebloemolie 30 g boter 25 g boter 50 g gerookte spek, in blokjes 1-2 laurierblaadjes 500 g verse zilveruitjes of kleine sjalotten 100 ml appelsap 250 ml rundvleesbouillon Bereiding: Kook de aardappels 20 min in een pan met licht gezouten water gaar. Giet ze af, spoel ze even af on de koude kraan en pel ze. Ik heb ze liever met de schil aan, dus heb ik dit niet gedaan. Laat ze 15 min afkoelen. Halveer de plakjes ham in de lengte. Leg op elke aardappel een salieblaadje. omwikkel elke aardappel met een reepje ham. Druk de uiteinden van de ham tegen elkaar. Verhit twee koekenpannen met in elk 2 el olie. Leg de aardappels met de naad van de hamplakjes omlaag in de pannen. Bak ze in 5min knapperig. Voeg de boter en de resterend salieblaadjes toe. Bak nog 1 min. Bestrooi ze met zout en peper. Smelt de boter in een stoofpan. Bak het spek en de laurier 3 min. Schep de uitjes erdoor en bak nog 2 min. Schenk het appelsap en de bouillon in de pan en breng net tegen de kook. Draai dan het vuur laag en stoof de uitjes afgedekt 25 min. Haal de laatste 5 min het deksel van de pan en laat het stoofvocht tot de helft inkoken. Serveer de zilveruitjes, spek en laurier samen met de aardappelsaltimbocca. Bron: deliciousmagazine.nl/ Ovengebakken aardappels met spekjes en mozzarella Ingrediënten: 1 kg licht kruimige aardappels 1 teentje knoflook, geperst 150 ml olijfolie 4 bosuitjes, fijngesneden 40 g koude boter, in blokjes 60 g mager rookspek, in blokjes 2 bollen mozzarella à 125 g, in blokjes Bereiding: kook de aardappels in een pan met licht gezouten water gaar in 20-25 min. Meng de knoflook en de olie. Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet de aardappels af, laat ze even drogen en verdeel ze over de bakplaat. Plet ze licht, zodat ze openbarsten. Bestrooi met zout en peper. verdeel de bosuitjes, boter, spekjes en tot slot de mozarella erover. Sprenkel de knoflookolie erover. Bak de aardappels 13-15 min tot ze mooi kleuren en de mozarella smelt. Bron: deliciousmagazine.nl/ Hasselback potatoes with honey glaze Ingrediënten: 4 el honing 4 el olijfolie 1 limoen, sap en zeste Zeezout en peper 800 g aardappelen Rozemarijn 4 teentjes knoflook, gekneusd Bereiding: Verwarm de oven op 200°C. Was ondertussen de aardappelen en sij ze volgendes de hasselback methode (kleine insnijdingen maken, maar er niet door snijden). Meng de honing, olijfolie, limoensap, peper en zout met elkaar. Leg bakpapier in een ovenschaal en leg er de aardappels in. Overgiet de aardappels met het hasselback-mengsel en voeg nog de rozemarijn en knoflook toe. Bak de aardappels gedurende 45 min tot de aardappels aan de buitenkant krokant en zacht van binnen zijn. Neem ze uit de oven en doe er nog wat extra honing, zeste van limoen en zeezout over. Bron: www.fooddeco.nl Potato wedges Ingrediënten:
600-800 g aardappelen Olijfolie Gerookt paprikapoeder Zout Peper Chilivlokken (optioneel) Bereiding: Spoel de aardappelen af en snij ze vervolgens in partjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de partjes gedurende 10 min in kokend water. Giet ze af en doe ze vervolgens in een mengkom. Doe er het zout, peper, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en olijfolie bij. Meng goed zodat elk partje in een jasje van kruiden zit. Leg in een ovenschaal bakpapier en giet er de partjes op. Bak de partjes ongeveer 30 min of tot ze goudbruin zijn. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|