In het leven moet je durven! En dat hebben chef Tim Vervynckt en zijn echtgenote Angelique Maenhaut zeker gedaan toen ze 3 jaar geleden als ‘jonkies’ het restaurant Woestyne begonnen. De historische hoeve Woestyne heeft enkele jaren geleden een opknapbeurt gekregen en is sinds dien een zakencenter met vergaderruimtes, een hotel en een restaurant. Beiden zijn nog zeer jong, maar hebben in de jaren voor hun opstart al hun sporen verdiend bij sterrenrestaurants zoals La Durée, Nuance en Kelderman. Deze opgedane kennis vertaald hij in zijn eigen restaurant door uiteenlopende ingrediënten van eigen bodem te combineren en in zijn natuurlijke vorm te presenteren. Voor de producten van eigen bodem doet hij hiervoor beroep op de groentenkwekerij ‘Tiny Greens Farm’ en ‘ ’t Schottenhof’ voor verse melkproducten. De hoeve heeft een metamorfose ondergaan, maar het landelijke karakter is bewaard gebleven. In de zaal zwaait Angelique de plak. Zij ontvangt je heel vriendelijk en stelt heel rustig de gerechten voor. Angelique werkt niet met wijnarrangementen en dit is een bewuste keuze. Ze laat de keuze over aan de klant die kan kiezen uit een mooie wijnkaart die een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Een goed restaurant herken je aan zijn brood en dat hebben ze hier zeker begrepen. Het brood is hier zelfs het paradepaardje van het restaurant. Tim heeft speciaal voor het restaurant ‘Julépice’ gecreëerd. Een kruidenbrood op basis van olijfolie, grof zeezout en komijn. De olijfolie zorgt voor een malse structuur en de suiker-zout combinatie zorgt voor de hartigheid van het brood. Tim zijn signature-brood wordt hier als aperitief gegeven en het is zodanig populair geworden dat je het brood voortaan in het restaurant en in andere verkooppunten kan kopen. Een vrije vertaling van Julépice betekent ‘kruidige vriend’ en ik moet zeggen dat het brood ook onze vriend geworden is. Door de specerijenmix waren wij direct verliefd op het brood! Naast dit signature-brood dat bij het aperitief geserveerd werd, kregen we ook nog zuurdesembrood met hoeveboter en smout. Amuses: Preskop met Savoramosterd Aardappel, maatje en curry Gazpacho van rode paprika en watermeloen, crème van geitenkaas. Lunch voor 35€ (2-gangen) of 42€ (3). Wij kozen voor de 5-gangen menu ’t Land Van Woestyne (72€). Tartaar van zeebaars, radijsjes, avocado, crème van zure room, jus van kropsla Lotte meunière, salade van noordzeekrab, knolselderrmoulade, kappertjes, zuurdesemtoast Ravioli ‘Tuber Aestivum’ à la crème, crunch van spek, rucola, truffeljus - Opgevulde ricotta met truffeljus, duxelle van champignon en crumble van spek Zachtgegaarde lamsnek, merguez, ratte-aardappeltjes, wortelvariëteiten, currysaus Compote van wilde bosbessen, vanillecake, mouse van mascarpone en limoncello, meringue, klaverzuring Mignardises: Ijs van karnemelk met munt, vijgencompote en rode vruchten. Oliebol met specerijen Praline Deze ‘jonkies’ hebben ons zeer aangenaam verrast. Tim zorgde voor mooie en zeer smaakvolle gerechtjes. En Angelique zorgde voor een vriendelijke en aangename bediening. Woestyne was een mooie ontdekking en als we er één ding zullen van onthouden dan zal het zeker hun overheerlijke brood 'Julépice' zijn. Een echt toppertje!
Wil jij chef Tim zijn culinaire kunsten ook eens proeven en ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je dit in oktober doen aan een voordelige prijs. In oktober is het immer Jong Keukengeweld, een initiatief van Toerisme Vlaanderen waarbij jonge koks voor jongeren koken. Hierbij worden de jonge chefs in de spotlights gezet en worden jongeren verleid om onze gastronomie te ontdekken. Voor 49€ of 59€ (1 Michelinster of GM 15/20) kan je genieten van een driegangenmenu met water en aangepaste wijnen en/of bieren. Check www.visitflanders.com/nl/jong-keukengeweld/ en ontdek de deelnemende chefs, waaronder ook chef Tim Vervynckt van Woestyne.
0 Comments
Tacos el pastor staat al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken. Maar omdat je er een aantal typische ingrediënten voor nodig hebt die moeilijk te verkrijgen zijn, was ik er nog nooit aan toegekomen. Tot ik de Belgische site pimenton.be ontdekte. Pimenton is het hobbyproject van Pieter Jelle en daar kunnen foodies en hobbykoks allerlei producten en ingrediënten van over de hele wereld kopen die in de reguliere handel moeilijk te verkrijgen zijn. Ik heb er snel enkele Mexicaans ingrediënten besteld en dit was meteen het startschot om aan tacos el pastor te beginnen. Op het internet ging ik op zoek naar een passend recept en zo kwam ik te weten dat taco el pastor eigenlijk ontstaan is doordat Libanese immigranten hun verticale spitbereiding van shoarma meegenomen hadden naar Mexico. In Mexico werd het lam vervangen door varkensvlees en er werden ook andere ingrediënten gebruikt om het vlees te marineren. Eén daarvan is anatto- of achiotezaadjes van de orleaanboom. De achiotezaadjes geven de typische kleur en smaak aan de el pastor. Wel oppassen als je dit gebruikt of gans je keuken ziet rood :) Het tweede typische ingrediënt is chipotles in adobosaus. Dit is een saus van gerookte en gedroogde jalapenos, tomatenpuree, azijn, knoflook en specerijen. Het vlees wordt in deze saus met de achiotezaadjes gemarineerd en krijgt zo zijn lekkere smaak. Wat men wel behouden heeft is de verticale spies die ronddraait. Thuis heb ik dit nagebootst door de verticale spies in de oven te plaatsen. Zo heb je hetzelfde effect. En als de spies klaar is, kan je met een elektrisch mes het vlees in dunnen reepjes 'shoarma style' snijden. Na wat zoeken ben ik terecht gekomen bij het recept van Jord Althuizen uit zijn tweede boek 'Smokey Goodness'. Daaruit heb ik de marinade gebruikt, maar in plaats van de spies horizontaal op de bbq te bereiden, heb ik er wel voor gekozen om deze verticaal in de oven te bereiden. De bereiding is dus niet zo moeilijk. Enkel het vlees marineren, een beetje zoeken om het vlees in de oven te krijgen en daarna kan je aan tafel met veel show het vlees van de spies snijden. Succes gegarandeerd! Meer streetfood dan dit kan het niet worden! Ingrediënten (6 personen): 1,4kg of 6 karbonades 1 ananas 18 maistortilla's Zure room Voor de marinade: 4 el zonnebloemolie 4 el fijngemalen anatto/achiotezaadjes 2 knoflooktenen 100 g chipotlepepers in adobosaus 1 el honing 50 ml appelciderazijn 50 ml ananassap 1 tl gemalen komijn 1/2 tl gedroogde tijmblaadjes 1/2 tl kaneel 1/2 tl versgemalen zwarte peper 1,5 el zout Voor de salsa: Koriander, fijngesnipperd Sap van 1 limoen 1 rode ui, fijngesneden 1 tomaat, fijngesneden 1 pepertje, fijngesneden Bereiding: Het vlees moet een aantal uren marineren. Marineer het vlees dus al van de dag tevoren of marineer het 's morgensvroeg als je het 's avonds pas gaat bereiden. Maak de marinade door in een pannetje de achiotezaadjes in de zonnebloemolie te roosteren op matig vuur. Voeg de knoflook en chipotlepepers in adobosaus toe en laat zachtjes stoven tot de knoflook zacht is. Voeg alle overige ingrediënten toe en pureer met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Laat de marinade afkoelen en meng goed door de karbonades. Als je procureur gebruikt dan moet je er op voorhand eerst nog fijne plakken van snijden. Dit kan je het beste doen door de procureur 1u in de diepvries te leggen. Dit maakt het snijden makkelijker. Verwarm de oven op 180°C. Schil de ananas en snij deze in plakken. Rijg eerst een snede ananas aan het spit, vervolgens alle karbonades en als laatste 2 sneden ananas zodat de spies goed stabiel staat. Zet de spies op een met folie beklede bakplaat en schuif deze in de oven. Het recht houden van de spies is een beetje zoeken. Zoals je op de foto kan zien heb ik de bovenkant van de spies vastgemaakt aan de rooster van de oven. De spies moet ongeveer 1,5u in de oven zitten. Grill ondertussen de overige plakken ananas en snij in stukken. Meng alle ingrediënten voor de salsa. Verwarm de tortilla's. Haal de spies uit de oven en snij het vlees met een elektrisch mes in dunne reepjes 'shoarma style' (zie filmpje hieronder). Vul de tortilla's met een zure room, het vlees, de blokjes ananas en de salsa. Bron: www.smokeygoodness.nl/ Black Smoke: blacksmoke.be/ Review 'Black Smoke': www.insearchoftaste.be/black-smoke.html Loma al trapo uit 'Smokey Goodness 2': www.insearchoftaste.be/lomo-al-trapo.html Quesadila met chorizo en gamba uit 'Smokey Goodness 2': www.insearchoftaste.be/quesadilla-met-chorizo--gamba.html
De Shop & Tasting Room PROOF is een welbekend begrip in Gent. Een waar ik ook soms kom om iets te drinken of een goede spirit te kopen. Sinds enkele jaren heeft PROOF er een broertje bij, namelijk de Zuid-Amerikaanse bar Palenque Cantina y Mezcaleria. En ondanks dat ik een liefhebber ben van de Zuid-Amerikaanse cultuur, was ik er in al die tijd nog nooit geraakt. Tot afgelopen weekend. Toen hebben we een 'Mexicaanse' toer door Gent gedaan. Eerst hadden we bij Taco Santo onze maag gevuld met heerlijke taco's en daarna zijn we naar Palenque afgezakt voor enkele lekkere spirits. Palenque is de Mexicaanse naam voor een mezcal-distilleerderij. Met deze naam hoeft het je dan ook niet te verwonderen dat de agave-spirits Mezcal en Tequila hier op de voorgrond staan. Maar daarnaast kan je bij Palenque ook nog terecht voor een hele reeks minder bekende Zuid-Amerikaanse spirits, cocktails en cervezas. Krijg je ondertussen een hongertje? Dan kan je enkele totopos of enkele taco's bestellen bij de naastgelegen taqueria Comida. Comida is het derde kindje van Nikkie Declef en Timon Salomez en voor dat Comida het levenslicht zag, was dit een mercadito waar je allerlei Zuid-Amerikaanse goodies en spirits kon kopen. Maar dit hebben ze dus enkele maanden geleden verandert naar een taqueria. Een goede idee want een Mezcal kan nu toch niet zonder enkele lekkere taco's hé? :) Palenque is een kleine bar, maar daardoor is hij juist zo gezellig. Je kan aan de bar plaats nemen naast het gamma Zuid-Amerikaanse spirits of je settelen in één van de gezellige zeteltjes. En terwijl je op de tonen van Mexicaanse muziek aan je cocktail nipt, waan je je zo in Mexico. Review 'PROOF': www.insearchoftaste.be/proof-shop-tasting-room.html
|
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|