Een bezoek aan Asador Etxebarri van Victor Arguinzoniz in het Baskenland staat al enkele jaren heel hoog op mijn 'must visit' lijstje en waarschijnlijk zal dit vanwege de trip nog een tijdje zo zijn. Mijn vreugde was dan ook heel groot toen ik hoorde dat Sam D'huyvetter in Ledeberg een Baskisch restaurant ging openen, namelijk Bar Bask. Sam krijgt daarbij ondersteuning van 2 goeie chefs van het vroegere Taxi's in Gent: Gilles Bogaert en Jordin Michiels. Wie Ledeberg kent, weet dat hier vroeger op deze plaats een oud tankstation stond. Sam toverde het oude tankstation om in een prachtig gestyled restaurant. In het restaurant is er zelfs nog, via een oude benzinepomp waaruit je nu water kan tappen, een knipoog naar het oude tankstation. Maar de absolute eyecatcher is de toonbank met ongelooflijk mooie producten zoals langoustines, octopus, carabineiro, tarbot en het overheerlijke Txogitxu rund. Mooie producten die door de 3 grillmasters puur op de grill bereid worden en die de smaak van de producten voor zich laten spreken. Sam D'huyvetter verwelkomde ons al meteen met een kopje bouillon van onder andere gerookte kip, graat van tarbot en groene chili. Een starter om de smaakpapillen meteen wakker te maken. Ondertussen gooiden we een blik op de kaart en de glinsteringen kwamen in onze ogen. De kaart staat vol met heerlijke pinxtos dus was het moeilijk om te kiezen. We zijn de avond gestart met een taco die gevuld was met zeer zachte geitenkaas en een bordje Morcia Ibérico Bellota. Een Spaanse worst die gemaakt is van 100% Iberisch varkensvlees en bloed. Ondertussen hadden ze ook al een toast met sardine en romescosaus gebracht die even lekker was dan als hij eruit ziet. Een krokante kroket die gevuld was met smeuïg varkensvlees vervulde het rijtje. En dan kwamen, wat voor mij toch een van de lekkerste pintxos op de kaart moet zijn, de langoustines. Puur gegrild ... TOP! Deze waren zo lekker dat we meteen nog enkele exemplaren besteld hebben. Oesters, gegrilde octopus en lente-ui zorgden nog voor een mooi voorspel dat ons voorbereide op het absolute hoogtepunt van de avond: Een mooi stuk Txogitxu rund. SUBLIEM! Beter ga je bijna niet vinden. Door dat het vlees van oudere runderen komt, heeft het vlees een meer vettere en gemarmerde structuur. En dit zorgt voor zo'n krachtige smaak van het vlees. Bij het vlees hadden we nog patatas bravas en een 'simpele' salade genomen. Deze bijgerechten waren beiden zo gekruid dat ze stevige weerstand konden bieden aan het vlees. Na dit gloriemoment zaten we eigenlijk al goed vol en mocht de broeksriem al een beetje gelost worden. Maar Sam had mij eerder die week op sociale media al verleid met het dessert 'corn honey rum' dus hebben we er nog eentje genomen om te sharen en dit was de ideale afsluiter van een meer dan smaakvolle avond. Bar Bask is een restaurant dat je in Vlaanderen niet veel tegenkomt. Het is mooi ingericht met veel aandacht voor accenten die het concept volledig afmaken. Het is er misschien een beetje rumoerig, maar ik vind dat dit samen met de grill voor een leuk rock 'n roll sfeertje zorgt. Neem daarbij nog eens de mooie producten en je hebt een restaurant dat veel mensen kan bekoren. Het restaurant is nog maar enkele weken open en het is nu al een echt hot spot! Het is er dan ook moeilijk om er een plaatsje te bemachtigen. Wij keren er in elk geval zeker nog eens terug om de rest van de heerlijke pintxos te proeven.
barbask.be/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|