Het milieu is meer dan ooit een hot topic en daar kunnen we voedselverspilling ook wel onder plaatsen. Ik denk dat iedereen er wel eens tegen zondigt. Je kent dat wel. Je koopt van alles in de supermarkt waarmee je een gerecht klaarmaakt en er blijven overschotjes liggen die na verloop van tijd over datum zijn en die je moet weggooien. Op deze manier wordt er jaarlijks veel te veel voedsel verspilt. Voedsel waar we eigenlijk op een creatieve manier nog iets mee kunnen maken. Massimo Bottura van het beste restaurant ter wereld ‘Osteria Francescana’ denkt daar net hetzelfde over en daarom zette hij tijdens de Expo van Milaan in 2015 een revolutionaire gaarkeuken op, de Refrettoria Ambrosiano. Voor de gaarkeuken nodigde hij 50 topchefs uit zoals René Redzepi, Alain Ducasse, Ferran Adrià, Joan Roca, Daniel Humm, Alex Atala en nog zoveel andere toppers. Deze chefs moesten met de voedseloverschotten van de expo een voor-, hoofdgerecht en dessert creëren. Hun creativiteit werd uitgedaagd en elke chef is erin geslaagd om met eenvoudige ingrediënten smaakvolle gerechten te maken. De recepten van al deze gerechten heeft Massimo gebundeld in het boek ‘Bread is Gold’. In het boek wordt elke chef voorgesteld met daarbij zijn gerechten die hij/zij in de gaarkeuken gemaakt heeft. Wat ook leuk is aan het boek is dat er bij de gerechten plaats voorzien is om notities te maken. Dit is zeer handig voor de hobbykoks die uit het boek wensen te koken en de gerechten naar hun eigen smaak willen aanpassen. En niet alleen bij de voedselverspilling denkt men aan het milieu, maar ook bij het maken van het boek heeft men dit niet uit het oog verloren. Het boek en de kaft is volledig gedrukt op gerecycleerd papier. En daar bovenop komt nog dat alle royalties van het boek ten goede komen aan Food For Soul. Een organisatie die wereldwijd gemeenschapskeukens opzet en ondersteunt. Massimo Bottura heeft een duidelijke visie over hoe je met voedsel moet omgaan en met zijn project probeert hij zijn boodschap uit te dragen. Een missie waar hij toch goed in geslaagd is want overal is zijn boek goed onthaald geweest. Ik moet zeggen dat mijn leefwijze na het lezen van het boek toch ook een beetje verandert is. Ik zal al vlugger de koelkast eens optrekken en denken ‘Wat kan ik met deze overschotten nog allemaal bereiden?’. Het vraagt een stukje creativiteit, maar soms sta je versteld van wat je met simpele producten nog allemaal kan maken.
Maar van waar komt de titel ‘Bread is Gold’ eigenlijk? Als kleine jongen vocht Massimo elke ochtend met zijn broers om de restjes brood van de vorige avond. Deze dopte hij in een kom warme melk en maakte zo melksoep/broodpap of zuppa di latte. Van het oude brood, dat normaal weggegooid zou worden, maakte hij iets nieuws en lekkers. In die tijd was er dikwijls niet veel en schaarste zet aan tot creativiteit. Vandaag de dag is er eten in overvloed en wordt er al vlug iets weggegooid en dit is jammer. Uit dit kookboek heb ik al tweemaal een ragù gemaakt. Een runder-varkensragù van Jeremy Charles en John Winter Russel en een ragù van pancetta, kalkoen en gehakt van Ferran en Albert Adria. 2 stoofpotjes met ongelooflijk veel smaak! ‘Bread is Gold’ is dus een kookboek vol met eenvoudige en lekkere gerechten, maar eigenlijk is de boodschap hier belangrijker dan de gerechten zelf. Bread is Gold Uitgeverij: Phaidon 424p 39,95€ de.phaidon.com/store/food-cook/bread-is-gold-9780714875361/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|