'Pulled pork' is varkensvlees (schouderstuk of procureur) dat langzaam gegaard en daarna uit elkaar getrokken wordt. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met draadjes vlees. 'Pulled pork' is al jaren heel populair in Amerika en de laatste jaren is het ook naar onze contreien overgewaaid. Ik denk dat iedereen wel eens een broodje pulled pork op een festival, foodtruck of misschien wel op restaurant gegeten heeft en daarmee kan beamen dat zo'n broodje best wel kan smaken! Het duurt lang om het te bereiden, maar eigenlijk heb je er weinig werk aan. Het vlees marineren en de bbq of de oven doet de rest. Eigenlijk wordt het varkensvlees op de bbq klaargemaakt, maar je kan het dus ook perfect in de oven klaarmaken. En door de koude temperaturen heb ik gekozen voor de laatste bereidingsmethode. Het resultaat was mals varkensvlees met een heerlijke kruidenkorst! En wie wilt kan onder het vlees ook nog altijd een beetje bbq-saus mengen. Ingrediënten koolsla: 1 limoen 1 appel (bv. Jonagold) ½ rode uien 3 wortelen ¼ witte kolen enkele eetlepels mayonaise peper zout Ingrediënten pulled pork: Broodjes 5 cl whisky + extra tijdens garing 5 cl appelsap + extra tijdens garing 1 eetlepelzout (bescheiden eetlepel) 1 koffielepelmosterdzaad 1 eetlepelchilipoeder 1 eetlepelmild paprikapoeder 1 eetlepelkomijnpoeder 1 eetlepellookpoeder 2 eetlepelsbruine suiker 1.5 kgvarkensschouder , ontbeend Bereiding koolsla:
Snij de witte kool in stukken en rasp de groente fijn. Schil de wortelen. Rasp ze samen met het stuk rode ui bij de koolsnippers.Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten. Roer wat mayonaise door de sla. Begin bescheiden en voeg meer toe indien nodig. Bereiding pulled pork: Verwarm de oven voor tot 150°C. Kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Schep de bruine suiker in een schaal en voeg alle specerijen toe: lookpoeder, komijnpoeder, mild paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, gekneusde mosterdzaadjes en zout. Snij de spekrand van de varkensschouder wat bij, zodat er een dunne laag varkensvet overblijft. Maak kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in het vlees. Rol de varkensschouder in de kruidige mengeling. Masseer de specerijen rondomrond in het vlees. Leg het stuk vlees in een ovenschaal en strooi het restje van de specerijenmengeling erbovenop. Schenk het appelsap en de whisky in de schaal (niet op het vlees) en dek ze zorgvuldig af met een vel aluminiumfolie. Schuif het varkensvlees in de oven van 150°C. Verwijder de folie na 2 uur, schenk er bij voorkeur een extra scheut appelsap en whisky bij en laat het vlees nog zo’n 2 uur verder garen en korsten. (Controleer de garing van de portie vlees, maar schrik niet van de donkere kleur van de kruidenkorst. Ze hoort er zo uit te zien.) Haal het donker stuk vlees uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C. Trek het gare, botermalse vlees in draderige pluksels. Werk met twee vorken, of met de hand. Rooster kleine ciabatta’s (of brood naar keuze) in de oven van 180° tot ze warm en zacht-krokant zijn. Snij de broodjes overlangs in twee, lepel er een flinke schep van de ‘coleslaw’ op, gevolgd door een portie kruidig ‘pulled pork’. Bron: dagelijksekost.een.be/gerechten/broodje-pulled-pork-met-koolsla
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|