Chili con carne is een van mijn lievelingsgerechten omdat het zo'n lekkere comfortfood is. De specerijen, de smeuïgheid, het pikante, ... laten mij al watertanden bij de bereiding alleen al. Ik was dan ook blij dat in het nieuwe kookboek van Sergio Herman, namelijk 'Simple Food', zijn versie van chili con carne staat. Het heeft dan ook niet zolang geduurd voor dat ik zijn versie eens uitgetest had. Chili con carne is op zich al een caloriebom en de calorieteller word met de aardappelmousseline alleen nog maar meer de hoogte ingejaagd. Maar wie kijkt nog naar de calorieën als je zo'n lekker gerecht hebt? Laten we het gerecht gerust onder de noemer 'guilty pleasure' plaatsen :) De nacho's die Sergio aan het gerecht toevoegt, zorgen nog voor een lekkere bite bij dit smeuïg gerecht. En voor wie het allemaal teveel werk vind, kan nog altijd de kant-en-klare versie in de Delhaize gaan halen. Maar dan mis je wel het rustgevende effect van het zelf te bereiden en zal er beslist ook niet zoveel liefde inzitten :) Ingrediënten (voor 4 personen) Chili con carne: Olijfolie 1 versnipperde zoete ui 2 teentje geperste knoflook 350 g rundgehakt 150 g varkensgehakt 200 g Parijs champignons in stukjes gesneden Zwarte peper van de molen Zeezout 1 kleine fijngehakte rode chilipeper, zaadjes verwijderd 3 tl korianderpoeder 2 tl geraspte gember 1 tl nootmuskaatpoeder 2 tl paprikapoeder 2 tl komijnpoeder 2 tl madras currypoeder 5 kruidnagels 3 takjes tijm 1 takje rozemarijn 2 dl kippenbouillon 300 g gepelde tomaten uit blik 300 g witte bonen (liefst gedroogde die een nachtje geweekt en daarna gekookt zijn). Ik heb hier Kidney-bonen genomen. Rasp van 1 citroen 2 et gehakte verse koriander 3 gepelde tomaten in blokjes gesneden Ik heb ook nog mais toegevoegd. Ingrediënten voor 400 g aardappelmousseline: 400 g kruimige (Agria) Aardappelen 1,5 dl room 50 g gezouten boter Zwarte peper van de molen Zeezout Sergio Herman verrijkt de chili nog met enkele side dishes zoals een slaatje van ijsbergsla en komkommer, minimais, ... Ik heb gekozen voor zure room met limoensap, koriander, peper en zout. Zorgt voor een mooie verfrissing bij de hete chili. Bereiding chili con carne: Verwarm wat olijfolie in een ruime pan en stof de zoete ui en knoflook aan. Voeg het rund- en varkensgehakt toe en bak dit mooi aan. Voed de champignons toe, kruid met peper van de molen en zeezout. Voeg de chilipeper, korianderpoeder, gember, nootmuskaatpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, curry madras, kruidnagels, tijm en rozemarijn toe. Bak even verder. Meng alles grondig en voeg kippenbouillon en gepelde tomaten toe. Laat 30 min rustig sudderen op een zacht vuur en voeg dan de bonen (en mais) toe. Laat nog 15 min verder sudderen. Werk ten slotte af met citroenrasp, verse koriander en tomatenblokjes. Roer nog een laatste keer goed om. Bereiding aardappelmousseline: Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet af, doe ze terug in de pot en droog ze op een zacht vuur. Warm de room op in een pannetje en laat de boter hierin smelten. Draai de aardappelen ondertussen door de passe-vite. Voeg het mengsel van room en boter toe tot je een mooie, gladde massa verkrijgt. Breng op smaak met zwarte peper van de molen en zeezout. Doe de chili con carne in een ovenschaal, bedek met de aardappelmousseline en kruimel de nacho's erover. Plaats 20 min in een voorverwarmde oven van 180°C. De laatste minuten heb ik nog even de grill aangestoken. Het kookboek 'Simple Food' van Sergio Herman is te koop op www.minestrone.be/
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|