Het is zomer dus is het de ideale tijd om de BBQ buiten te halen. In de boekenwinkels zijn de voorste rijen dan ook ingenomen door talloze BBQ-kookboeken. Een mens zou door het bos de bomen niet meer zien. Welke moet je dan kopen? Eentje dat je zeker mee naar huis moet nemen is 'Smokey Goodness' van Jord Althuizen. Jord is wereldkampioen bbq'en en in zijn nieuw boek geeft hij al zijn kennis prijs. Ik heb alvast 1 recept uitgeprobeerd en het resultaat was zeer lekker! Chipotle-honey kipkebabs met gegrilde ananassalsa Ingrediënten (4 personen): 800gr kippendijen 4 kebabspiesen 4 gegrilde pitabroodjes (ik heb maistortillas gebruikt) Marinade: Fijne rasp en sap van 2 (bio)limoenen 2 verse jalapenopepers, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt 3 tenen knoflook, fijngehakt 3el koriander, fijngehakt 3el honing 1el donkerbruine basterdsuiker 1el zout 1,5tl chipotkeflakes of 1tl chipotlepoeder 1tl gerookt paprikapoeder 1,5tl gemalen komijn 3el zonnebloemolie. Ananassalsa: 1 ananas 2 rode puntpaprika's 1el olijfolie 3 verse jalapenopepers, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt 1 grote rode ui, gesnipperd 2 lente-uien, in ringetjes 2el verse koriander, fijngesneden sap van 1 limoen mespunt komijnpoeder 1tl donkerbruine basterdsuiker Bereiding: Maak de marinade: meng alle ingrediënten in een grote kom. Snijd de kippendijen in blokjes. Meng de kipblokjes met de marinade en laat minimaal 1,5u marineren. Bereid de bbq voor om direct te grillen en verhit hem tot 220°C. Rijg ondertussen de gemarineerde kipblokjes aan de 4 kebabspiesen. Gril de spiesen op heet vuur totdat de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van minimaal 75°C. Schil de ananas, snijd hem in de lengte in kwarten, verwijder de kern en snijd er lange plakken van 5 mm dik van. Snijd de puntpaprika's in tweeën, verwijder de stengel en zaadlijsten. Besprenkel de puntpaprika met olijfolie. Gril de ananasplakken en puntpaprika tot deze duidelijke grillstrepen hebben, maar nog wel stevig aanvoelen. Snijd de ananas en puntpaprika in blokjes van 0,5 cm. Meng de geroosterde groenten met de overige ingrediënten en breng op smaak met zout en zwarte peper. Serveer de spiesen met geroosterde pita's (of tortilla) en gegrilde ananassalsa. De gemarineerde kipspies gecombineerd met de ananassalsa smaakt echt heerlijk fris. De bbq-smaak vind je er ook mooi in terug. Moet je echt eens proberen deze zomer. Wil je nog andere gerechten van Jord uitproberen, dan moet je zijn boek 'Smokey Goodness' aankopen! Diek ost 24,99€ bij Standaard Boekhandel.
www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/basiskookboeken/9789021562292/jord-althuizen/smokey-goodness
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|