In ons kleine Belgenlandje heb je veel goede restaurants en fantastische chefs, maar je hebt maar weinig chefs die een heel eigen identiteit en kookstijl ontwikkelen. Jan Tournier van Cuchara is daar één van. Cuchara ligt in het verre Limburg (4u heen & terug), maar de foto's op zijn fb hadden zo'n aantrekkingskracht dat we de tocht naar Lommel toch eens ondernomen hebben. Het restaurant kreeg in 2013 zijn eerste Michelinster en in 2015 onderging het restaurant een ganse metamorfose. Het restaurant werd ingericht door Kathleen Simons en daarin werden de ideeën van Jan Tournier over gezellig tafelen, minimalisme en kunst geïntegreerd. Dit uit zich in een restaurant dat volledig in het zwart is aangekleed met hier en daar enkele houten accenten. In het restaurant zouden er gerust meer tafels kunnen staan, maar Jan kiest voor de gezelligheid en daarom wordt het aantal couverts beperkt. Er wordt ook enkel gebruik gemaakt van ronde tafels wat ik schitterend vind want op deze manier kun je met zijn tweetjes naast elkaar zitten in plaats van rechtover elkaar. Iets wat ik veel gezelliger vind. Naast architectuur is ook kunst een grote passie van Jan en dit uit zich door enkele schitterende kunstwerken in het restaurant. De absolute eyecatcher is de zeven meter lange glazen boom die speciaal voor het restaurant ontworpen werd door glaskunstenaar Jeroen Maes. Naast deze goudkleurige draad doorheen het restaurant, is het vierluik 'Sensation of Flavours' van Esther Barend nog een absolute meerwaarde voor het restaurant. Alleen al door de inrichting onderscheidt Cuchara zich van andere restaurants. Voor de lunch kan je kiezen uit 5 (37€) of 7 (57€) smaken. Of je kiest voor de volledige ontdekking van 12 (77€) of 14 (87€) smaken. Bij elk menu kan je kiezen voor een aangepaste drankenbeleving. Deze bestond bij het grote menu uit enkele wijnen, een Liefmans Goudenband en bij het dessert werd een heerlijke sake met yuzu (Heiwa Shuzo - Tsuruume) geserveerd. De tafels zijn sober, maar stijlvol aangekleed. De eyecatcher van de tafel is de bruin lederen etui die gevuld is met een gans arsenaal aan messen en vorken die je naar believen mag gebruiken tijdens het menu. Menu: Houtskool - Manchego Langoustine - daikon Shiso - yoghurt Avocado - katsuobushi Luchtige botermelk Bonito - tomaat - avocado Nori - sardienen Kreeft - mierikswortel Unagi - dashi - foie gras Wilde paddenstoelen Spelt-roggebrood - Mimolette kaas Ossenstaart - pompoen - geitenkaas Haas - rode ui - bloedworst Kokos - braambes Chocolade - yuzu Jan is niet zoals andere chefs. Hij kopieert niet, maar volgt volledig zijn eigen weg. De lijn van het interieur trekt hij door in zijn gerechten. Het aantal ingrediënten per gerecht zijn beperkt en de opmaak van zijn borden kan je als 'kunstzinnig' bestempelen. Voor zijn gerechten gebruikt hij klassieke ingrediënten en daar laat hij Japanse invloeden op los. Dit resulteert in smaken die nog niet tot mijn smakenpalet behoorden. Smaken die voor mij totaal nieuw waren en die ik toch even heb moeten laten bezinken. Twee weken na mijn bezoek denk ik nog steeds aan deze smaken en ik denk dat er een tweede bezoek nodig is om alles goed te begrijpen. Dit onbekende vind ik juist geweldig! Daarvoor ga ik op restaurant. Niet om steeds hetzelfde te eten, maar om nieuwe zaken te ontdekken en zo mijn smakenpalet uit te breiden. Je ziet dus dat Jan ook met zijn gerechten zich weet te onderscheiden van andere chefs. Hij haalt zijn inspiratie in architectuur en kunst. Hij gaat ook weinig op restaurant om zich zo niet teveel te laten beïnvloeden door andere chefs of trends. Op deze manier kan hij zijn eigen stijl verder ontwikkelen. Wat ik ook even wil vermelden is het prachtige servies dat Jan gebruikt om zijn gerechten te presenteren. Dit servies is afkomstig van Charlie Martens van Studio Mattes en ligt in dezelfde lijn als zijn gerechten en interieur. Je kan dus wel zeggen dat het totale plaatje klopt, dat Jan over alles goed heeft nagedacht en dat het totale restaurant echt iets van HEM is! Als je over alles goed nadenkt zou je kunnen zeggen dat Jan eigenlijk ook een soort kunstenaar is. Want met zijn creaties laat hij je genieten en nadenken. En is dat niet wat kunst doet? Om af te sluiten heb ik hier nog een videofragment gepost waarbij je het ganse proces kan volgen van hoe ROOT tot stand is gekomen. Het bekijken waard en een ode aan de Lommelse glaskunst!
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|