Af en toe snuister ik nog eens door mijn oudere kookboeken en op deze manier ben ik nog bij dit leuke receptje terecht gekomen. De vleesbom, op het eerste gedacht zou je denken dat een enorm stuk vlees is, maar dit is het zeker niet. In het ganse recept zit maar 100 g gehakt, dus dit is niet zoveel. Ik zou de naam eigenlijk veranderen naar de smaakbom want dit gefrituurd balletje zit vol van de lekkere smaken. Combineer dit nog eens met de knoflookmayonaise en de parmezaan en je hebt een ware smaakexplosie in je mond! Je kan het ook een caloriebom noemen :) Maar laten we daar nu even niet aan denken. De krokante balletjes zijn van binnen lekker smeuïg en zijn ideaal als amuse, voorgerecht of gewoon als ultieme stoere mannensnack tijdens de voetbal. Ingrediënten: Voor de knoflookmayonaise: 2 eidooiers 2 tl scherpe dijonmosterd 4 teentjes knoflook, geroosterd 2 tl witte wijnazijn snufje fijne kristalsuiker zout en versgemalen zwarte peper 50 ml extra vierge olijfolie Voor de vleesvulling: 100 g rundergehakt 4 sjalotjes, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gehakt 2 dl rode wijn 400 g gehakte tomaten snufje gedroogde oregano 1/2 tl heet gerookte paprikapoeder Voor de vleesbommen: 40 g boter 50 g tarwebloem, plus extra om de balletjes door te rollen 1,2 dl melk 2 druppels Worcestersaus 2 druppels Tabasco 1/2 tl dijonmosterd 40 g geraspte Cheddar of belegen Gouda kaas 1 ei, geklopt 250 g panko 3 dl plantaardige olie, om in te frituren Voor erbij: 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas Fijngehakte bladpeterselie Bereiding:
Voor de knoflookmayonaise: Meng voor de knoflookmayonaise de eidooiers, mosterd, knoflook, azijn, suiker, zout en peper in een kom. Voeg al kloppend om het mengsel te emulgeren in een dun straaltje de olie toe. Zet de mayonaise tot het moment van serveren in de koelkast. Voor de vleesbommen: Bak het gehakt bruin en rul en zet het apart. Bak de sjalotjes en knoflook in dezelfde pan lichtbruin. Doe het gehakt weer in de pan, voeg de wijn toe en kook deze met de helft in. Voeg de resterende ingrediënten voor de vleesvulling toe en kook alles in tot een dik, droog mengsel. Zet de vulling apart. Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer tot hij gaar is. Voeg op laag vuur de melk in een dun straaltjes toe; roer voortdurend, tot het mengsel zo dik is als aardappelpuree. Voeg de Worchestersaus, Tabasco, mosterd en geraspte kaas toe en roer tot de kaas is gesmolten. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Verdeel het kaasmengsel in stukjes van 20 g en rol elk daarvan tot een klein balletje. Druk elk balletje tot een komvorm en vul ze met 10 g vleesvulling. Sluit de randen van het kaasmengsel (de vleesvulling moet er helemaal door omsloten zijn). Leg de balletjes op een bord en zet ze 1 uur in de koelkast. Rol de balletjes door de tarwebloem en doop ze dan in het geklopte ei. Rol ze tot slot door het paneermeel, tot ze rondom bedekt zijn. Verwarm de plantaardige olie tot 170°C en frituur de balletjes goudbruin. Leg de bommen vlak voor het serveren op een beetje knoflookmayonaise en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas en wat fijngehakte peterselie. www.drafthouse.co.uk/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|