Ik ben een echte liefhebber van curry's, maar in de bereiding van een curry kan er soms wel wat tijd kruipen en tijd is iets wat we tijdens een drukke werkweek niet of weinig hebben. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een curry die snel klaar is en ben ik zo bij deze garnalencurry uitgekomen. Deze curry is supersnel klaar en ook nog eens super lekker! Bij een curry hoort er altijd naan en meestal koop ik deze steeds in de winkel. Maar nu wou ik deze eens zelf maken. De bereiding is gemakkelijk, maar vraagt wel een beetje tijd. Het is dan ook aan te raden om deze in het weekend te maken wanneer je meer tijd hebt. De naans kan je dan gerust een hele week bewaren en van genieten. Maken dus die handel! Ingrediënten garnalencurry: 250 g basmatirijst 2 uien 2 el arachideolie 3 gedroogde rode chilipepers 10 peperkorrels 1 tl paprikapoeder 1/2 tl kurkuma 4 dl kokosmelk 3 tl tamarindepasta 500 g gepelde jumbogarnalen 1 handvol korianderblaadjes zeezout Bereiding garnalencurry: Kook de rijst in 10-12 minuten gaar in kokend water, of volg de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst uitlekken in een vergiet en doe hem terug in de pan. Dek de pan eerst af met een schone theedoek en dan met het deksel. Zet de pan opzij en laat de rijstkorrels mooi vol worden. Pel ondertussen de uien en snijd ze in ringen. verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak de uienringen in 4-5 minuten lichtbruin, onder af en toe roeren. Maal ondertussen de chilipeper en peperkorrels in een vijzel tot een fijn poeder. Doe het poeder bij de uienringen en voeg de paprika, kurkuma en een flinke snuif zout toe. Meng en voeg de kokosmelk en tamarinde toe. Roer alles heel goed oor elkaar, tot de saus mooi rood is. breng hem aan de kook en doe de garnalen erin. Roer ze door de hete saus, dek de pan af en laat de curry 5-6 minuten koken, onder af en toe roeren, tot de garnalen gaar en mooi roze zijn. hak ondertussen de koriander grof. Strooi de koriander over de curry en serveer de rijst erbij. Ingrediënten naan (voor 8-10 personen):
900 g bloem + extra om te bestuiven 1 afgestreken el zout 2 el bakpoeder 300 ml volle melk 1 zakje gedroogde gist à 7 g 2 el suiker 3 eieren 270 g Griekse yoghurt Plantaardige olie (om in te vetten) 3 el gesmolten ghee Nigellazaad (optioneel) Bereiding naan: Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder in een grote kom. Verhit de melk in een pannetje op het fornuis tot de melk lauw is. Schenk de melk in een kan, voeg de gist en de suiker toe en klop door elkaar. Laat afgedekt met een doek 20 minuten op een warme plek staan. De melk moet meteen gaan schuimen. Zo niet, dan is dat geen probleem. Je naans zullen alsnog rijzen. Klop de eieren door de yoghurt. Schenk het melkmengsel en het yoghurtmengsel bij de bloem en meng alles door elkaar. Leg het deeg op een werkvlak en kneed 10 minuten tot een zachte, iets kleverige bal is ontstaan. bestrijk de binnenkant van de kom met wat plantaardige olie en leg het deeg terug in de kom. Laat afgedekt minimaal 1 uur of maximaal 24 u rijzen. Als je het deeg lang laat rijzen, krijg je een zuurdesem. Neem een stukje deeg ter grootte van een tennisbal van het gerezen deeg. Rol het balletje op een licht bestoven werkvlak met je handen of een deegroller uit tot een ronde of druppelvormige lap van 5 mm dik. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit een droge koekpan op hoog vuur en leg de naan erin. Deze gaat aan de onderkant garen en daarna aan de bovenkant borrelen. Controleer de onderkant regelmatig om te voorkomen dat hij verbrandt. Als de naan te donker wordt, draai hem dan om zodat ook de andere kant lichtbruin wordt. Na 3 tot 5 minuten is de naan gaar. Optioneel: Leg de gebakken naan op een bord, bestrijk met wat ghee en bestrooi met nigellazaad. Houd warm terwijl je de rest van het deeg op dezelfde manier bakt.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|