Toen ik de eerste keer bij The Jane ben gaan eten stond er een heerlijke curry op het menu. Ik ben een echte curry-lover dus kon ik dit zeker smaken. Een tijdje geleden heb ik mij het kookboek 'Ontdek het geheim van de chef' aangeschaft en daar vond ik deze curry in terug. Dit recept is een aangepaste versie van Nick Bril's curry zodat je deze thuis gemakkelijk kan klaar maken. Ingrediënten (4 personen): Aubergincurry: 3 aubergines olijfolie 2 uien 3 knoflooktenen 1 chilipeper 2tl venkelpoeder 2 tl komijnpoeder 1tl garam masala poeder 1tl kurkumapoeder 2tl mosterdzaad 2el tandoripasta (potje) 2el tomatenpuree 1/2 blik tomaten op sap 750ml groentebouillon 200gr gele linzen 2el citroensap 4el oestersaus 1tl zout en peper Geurige rijst: 300gr basmati-rijst 1el boter 1el korianderzaad, geroosterd snuifje zout 1 handje korianderblaadjes Raita (yoghurtsaus): 1el citroensap en -rasp 2el geraspte komkommer 1el munt, fijngesneden snuifje garam masala 2el olijfolie zout en peper Bereiding:
Puls de ui, de knoflook en de chilipeper tot kleine stukjes in een keukenmachine. Snijd de aubergines in gelijke stukken van 3 cm groot. Verhit een grote braadpan op medium hoog vuur en verhit hierin 4el olie. Bak de kleingesneden ui, knoflook en de chilipeper tot de ui glazig en goudbruin is. Voeg dan de specerijen toe en bak deze enkele minuten tot alles droogkookt. Voeg de tomatenpuree en tandoripasta toe. Bak enkele minuten mee tot alles een beetje tot een pasta begint te worden. Bak de pasta bruin en voeg dan de tomaten uit blik toe. Kook deze mee tot een groot deel van het vocht ingekookt is. Voeg dan de bouillon toe en pureer met een staafmixer alles glad. Laat het geheel doorkoken en voeg na 10 minuten koken de linzen toe. Laat alles sudderen op laag vuur. Maak de aubergines. Verhit een friteuse of een pan met olie tot 160°C. Bak de aubergines in de olie tot ze goudbruin zijn. Koel ze direct af in ijskoudwater. Zeef ze en voeg ze toe aan de curry. Bewaar een aantal stukjes ter garnering van de kommen. Door het frituren wordt de auberginesmaak geconcentreerder. Door het spoelen verdwijnt de frituursmaak. Kook of stoom de basmati-rijst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg tijdens het koken wat zout, boter en de geroosterde korianderzaden toe. Maak de raita. Rasp de komkommer. Knijp het vocht eruit en meng de uitgeknepen komkommer met de overige ingrediënten. TIP: Voor een niet-vegetarische versie kun je de linzen vervangen door blokjes kip of lam.
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|