Jambalaya is een rijstrecept uit de Creoolse en Cajunse keuken. De Creoolse keuken is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken met invloeden uit West-Indië. Het is een keuken die vooral in het Caribisch gebied en in het Zuiden van de Verenigde Staten (Louisana) erg populair is. Jambalaya is het bekendste gerecht van deze keuken en het zou een afgeleide zijn van paella dat naar Louisana is gebracht toen de Spanjaarden het gebied beheersten. Jambalaya is een rijstrecept waarbij meestal veel kruiden gebruikt worden en dat lekker pittig is. De rijst krijgt het gezelschap van de groentes ui, paprika en selder. De kruiden gerookt paprika-, curry- en cajunpoeder maken ook altijd deel uit van het eenpansgerecht. En als laatste kan je het gerecht naar wens aanvullen met chorizo, kip, varken, schelp- en schaaldieren, ... Bij dit gerecht heb ik gekozen om varkensspiering en chorizo te gebruiken. Als extra heb ik er op het einde nog gemalen kaas aan toegevoegd. Ik moet zeggen dat dit een zeer geslaagd gerecht was. Een meer kruidigere versie van de paella. En zoals altijd smaakt het de dag nadien nog zoveel beter! Ingrediënten: 400 g varkensspiering 200 g chorizo in plakjes enkele takjes peterselie 1 takje rozemarijn enkele blaadjes laurier enkele takjes tijm 1 l groentebouillon 400 g paellarijst 2 stengels selder 2 tenen knoflook 2 rode paprika's 1 chilipeper 1 ajuin olijfolie peper zout gerookt paprikapoeder currypoeder cajunpoeder Bereiding:
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Snijd de spiering in blokjes. Bak het vlees in de olie en kruid met peper en zout. Snijd de chorizo in reepjes en bak ze met het vlees. Pel en snipper de ui. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Snijd de selder in stukjes. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan. Het moet nog niet helemaal gaar zijn. Bak de ui met de knoflookpulp en de selder in dezelfde pan. Schil de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd ze in stukken en doe ze ook in de pan. Snipper de chilipeper met de zaadjes en stoof mee aan. Kruid de groenten met gerookt paprikapoeder, currypoeder en cajunpoeder. Doe er het vlees weer bij en strooi er de rijst over. Roer om en laat de rijst even meebakken. Schenk er de groentebouillon bij. Een recept om zelf groentebouillon te maken vind je. Leg de tijm, laurier en rozemarijn in de pan. Kruid met een snuif zout en zet een deksel op de pan. Laat garen op een zacht vuur en roer niet meer. Voeg extra bouillon toe als het gerecht te droog wordt en de rijst nog niet gaar is. Snipper de peterselie fijn. Serveer de jambalaya met gesnipperde peterselie. Bron: dagelijksekost.een.be/gerechten/jambalaya
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|