L’Air de Rien van chef Stéphane Diffels stond dit jaar op mijn to-do lijstje. Het restaurant is gelegen in het dorpje Fontin, dat niet zover voorbij Luik ligt. Dit maakt dat we niet zomaar eventjes heen en weer kunnen rijden om het restaurant te bezoeken. Maar een weekendje Ardennen was de ultieme gelegenheid om toch eens de culinaire kunsten van Stéphane Diffels te ontdekken. Het restaurant is eigenlijk een klein onopvallend huisje in het centrum van het dorp Fontin. Het restaurant is opgetrokken met de typische Ardeens steen en houtwerk. Elementen van de natuur die Stéphane Diffels ook doortrekt naar zijn gerechten. Stéphane Diffels probeert met zijn gerechten een verhaal te vertellen over de streek en zijn producten. Zijn verhaal vertelt hij door zijn menu’s. ’s Middags kan je genieten van een goedkoop 2-gangen lunch voor 23€ of 3-gangen voor 30€. De lunch kan je ook nog uitbreiden naar een 8-(67€) of 10-gangen (75€) menu, aangevuld met een arsenaal aan amuses. We waren nu toch zo ver gereden dus kozen we er voor om voor de 10-gangen te gaan. A la carte bestaat niet in het restaurant omdat Stéphane Diffels zich laat leiden door wat hij die dag op zijn weg tegenkomt. Hij laat zich leiden door wat de natuur hem te bieden heeft. We begonnen dus met een arsenaal aan amuses waarbij al direct enkele uitschieters zaten. De gekonfijte bacon onder andere, was al direct een amuse die nog langs in mijn geheugen gegrifd gaat staan. Door dat hij gekonfijt was had hij zo'n lekkere smaak en smelte hij zo op je tong. Goddelijk! Gepoft brood – Valèt Kippenhuid – kruiden Radijs – boter van topinambour Bieten – oxalys – mascarpone van Fontin Gemarineerde mosselen Fois gras sneeuw Gekonfijte bacon Na het arsenaal amuses konden we aan het 10-delige menu beginnen: Zoete ui - butternut - appel Witte kool - oester - verveine Voor vrouwlief die zwanger is, had Stephane een aangepast gerecht voorzien: Gerookte paling - tomaat - brioche Sint-Jakobsvrucht - topinambour - kastanje Ravioli van kruiden Roodbaars - kool - beurre blanc Truite d'Ondenval - gerookte pastinaak - Oost-Indische kers Aardappelen - rucola Rund - knolselder - peer - walnoten Yoghurt - peterselie Chocolade - hazelnoten - kweepeer Wij zijn goede eters, maar ik kan zeggen dat we na zo’n menu toch echt wel vol zaten. Misschien een beetje teveel van het goede. Ik dacht dat het porties zouden zijn zoals bij de amuses, maar deze vielen dus wat royaler uit. Niet al te min hebben we zeer genoten van ons bezoek. Gans de menu overschouwd, kan je wel zeggen dat Stéphane Diffels een eigen keuken heeft. Hij serveert smaken die ik nog maar weinig of niet ben tegengekomen. Smaken die eigen zijn aan de terroir. We zijn dan ook blij dat we deze culinaire parel in de Ardennen mogen ontdekken hebben.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|