Enkele jaren geleden heb ik in Londen voor de eerste maal kennisgemaakt met de Peruviaanse keuken. Dit was Andina van Martin Morales (www.insearchoftaste.be/andina.html) en deze keuken had mij meteen betoverd. Deze keuken was zo lekker dat we die keer een paar gerechtjes zelfs voor een tweede maal besteld hebben. Ik moet je dan ook niet zeggen dat ik heel blij was toen ik hoorde dat Dimitri Deman een Peruviaanse pop up ging openen in Gentbrugge. Dimitri Deman was tijdens de Gentse Feesten al eens gastkok op de Noah boot waar hij toen al Peruviaanse gerechtjes op tafel toverde. Nu doet hij dit van 10/02 t.e.m. 2/04 in het vroegere 'De Zuidkant' te Gentbrugge. Dimitri brengt dus de Perviaanse keuken waarbij hij gebruikt maakt van lokale Belgische producten. In zijn gerechten zal je ook Japanse, Spaanse en Aziatische toetsen terugvinden. Wat is de betekenis eigenlijk van 'Maca Morado'? “Maca” is een biologisch geteelde wortel uit de hoge bergachtige gebieden van de Andes. Maca is een plant die nauw verwant is aan radijs en die het lichaam voorziet van noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen, en wordt gebruikt om hart- en vaatziekten en anemie te voorkomen. Maca is een natuurlijke bron van energie. “Morado” is dan weer een paarse mais. Volgens de traditie gelooft men dat paarse mais ontkalkt en stimuleert. De pop up is gehuisvest in het vroegere 'De Zuidkant'. Je ziet dat het gebouw er al enkele jaartjes heeft opzitten, maar daar hebben de eigenaars goed gebruik van gemaakt. Met oud meubilair hebben ze van het restaurant een huiselijke en gezellige sfeer gecreëerd. Iets dat volgens mij goed past bij de Peruviaanse keuken. De namiddag starten we, met hoe kan het ook anders, een Pisco Sour. De cocktail van Peru! De cocktail krijgt het gezelschap van een oester met tobiko en soja. Het tweede hapje was gezouten runderhaas met een streepje chocolade. Voor het menu kan je 's middags kiezen voor het lunch menu en naar believen kan je deze uitbreiden tot 5 gangen. Bij het menu heb je dan ook nog eens de keuze uit vlees/vis of vegetarisch. Het eerste gerecht op het menu is ceviche. Een gerecht waarmee Peru de wereld veroverd heeft en je nu in vele restaurants en variaties tegenkomt. Deze keer kregen we een ceviche van st-jacobsvrucht met tomaat. Het tweede gerecht was voor ons het beste van de namiddag. Op een bedje van Peruviaanse aardappelen kregen we zeeduivel met een sausje van miso en aji amarillo. Het derde gerecht was eendenborst met sansho peper. Daarbij werden Peruviaanse aardappelen en zilveruitjes geserveerd. De eend was voor mij veel te zout. Het zure van de zilveruitjes probeerde nog wel tegengewicht te geven, maar ze hebben het gevecht verloren. Het tweede vleesgerecht waren short ribs met sake, bruine suiker, wortelen en quinoa. Het vlees op zich was wel goed, maar het geheel miste volgens mij toch een beetje smaak. Je proefde vooral het zoete van de suiker. Gelukkig sloten we de middag af met een heerlijk dessert. We kregen een glaasje dat gevuld was met caramel, merengue, chili en limoen. Als caramel-lover zorgde dit voor een feestje in mijn mond! Ik wil hen ook nog een dikke duim geven voor hun bierkaart met originele biertjes. Bij de visgerechten kreeg ik 'Jungle Joy' van het Brussels Beer Project en bij de vleesgerechten kwam er 'Belle-Fleur' van de Dochter ven de Korenaar in het glas. Het was een namiddag met enkele ups en downs. Drie van de vijf gerechten waren heel goed en aan de andere moet er volgens mij toch nog een beetje gesleuteld worden. Ik onthou vooral de positieve dingen en ga de Peruviaanse keuken in de toekomst zeker nog eens een kans geven. Wil jezelf nog eens kennismaken met deze keuken dan moet je snel zijn want de pop up blijft nog maar een weekje open. Maar ik denk dat Dimitri Deman zeker nog eens ergens anders opduikt.
www.macamorado.be/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|