Een rijsttafel smaakt altijd en een gerecht dat daarbij onmisbaar is, is nasi goreng. “Nasi” betekent gekookte rijst en “goreng” betekent gebakken. De rijst wordt dus eerst gekookt, dan laat je deze afkoelen en vervolgens wordt hij nog eens opgebakken. Nasi goreng kan in Indonesië gezien worden als een nationaal gerecht dat voornamelijk bestaat uit gekookte rijst, sojasaus en/of ketjap. De nasi wordt dan meestal nog aangevuld met gebakken uitjes, atjar, sambal, kroepoek, saté, pindasaus en een spiegeleitje. Eigenlijk wordt nasi gegeten als ontbijt en wordt deze bereid met de overschotjes van de dag voordien. Men eet er ook vaak een spiegeleitje bij omdat er in Indonesië niet altijd vlees en vis voorhanden is. Nasi goreng is niet enkel mijn favoriet, maar ook deze van Sergio Herman. Toen Sergio's vader nog de plak zwaaide in Oud Sluis stond er voor de werknemers maandelijks wel eens nasi op het menu. Het is één van zijn favoriete gerechten en nu maakt hij het ook nog regelmatig voor zijn kinderen die er even dol op zijn. Daarom was er geen toepasselijker recept dan dit uit Sergio’s kookboek 'Simple Food'. Je hebt er wel wat ingrediënten voor nodig, maar je bent vrij om te werken met de restjes uit je koelkast en er je eigen draai aan te geven. Het neemt een beetje tijd in beslag, maar als je daarna al die kleur- en smaakvolle kommetjes op tafel ziet staan dan weet je dat het dubbel en dik de moeite was om dit eens klaar te maken. Ingrediënten: 600 g filet van kippenbil Zwarte peper Zeezout Klontje boter 2 dl pindakaas 2 tl indo sambal 4 augurken 2 dl yoghurt 1 citroen 2 spiegeleitjes Kroepoek Nasi: Plataardige olie 1 zoete ui in halve ringen gesneden 1 teentje geperste knoflook 1 heel fijngesneden wortel 2 tl indo sambal badjak 1 verse fijngesneden chilipeper zonder zaadjes 400 g gekookte basmatirijst 2 el sojasaus 2 el ketjap 2 el sweet chilisaus 1/2 dl kippenbouillon Zwarte peper Zeezout 1 limoen 1 el geroosterde pindanoten 2 el krokante uitjes Koriander Spitskoolslade: 1 dl basisvinaigrette 1 tl sojasaus 1 tl ketjap 1 kleine fijngesneden sjalot 1 el gehakte koriander 1 el gehakte munt 1 spitskool Basisvinaigrette: 4 dl olijfolie 1 dl chardonnay-azijn 1 dl sushiazijn Zwarte peper Zeezout rasp van 1 citroen Bereiding:
Nasi: verhit de olie in een wok en bak de ui, knoflook en wortel aan. Voeg de sambal en chilipeper toe en bak even mee. Voeg ook de rijst toe en bak verder. Giet de sojasaus en ketjap erbij en roer goed om. Voeg de sweet chilisaus en de kippenbouillon toe, en kruid met zwarte peper en zeezout. Werk af met limoenrasp, geroosterde pindanoten, krokante uitjes en enkele blaadjes koriander. Basisvinaigrette: Meng alle ingrediënten. Spitskoolsalade: Meng de basisvinaigrette met beetje sojasaus, ketjap, sjalot, koriander en munt. Snij de spitskool in mooie julienne en breng die op smaak met de vinaigrette. Snij de kippenbilfilets in gelijke lange stukken en rijg die aan satéprikkers. Maak er zo 8. Kruid de kippenspiesjes met zwarte peper en zeezout en bak deze aan in boter. Serveer de spiesjes op een schoteltje, overgiet met warme pindakaas en werk af met een theelepel indo sambal. Snij de augurken in partjes en doe die in een kom. Werk de yoghurt op met wat citroenrasp, zwarte peper en zeezout, en giet over de augurken. Werk af met 1 theelepel indo sambal en citroenrasp. Serveer hier de nasi, spitskoolsalade, spiegeleitjes en kroepoek erbij Simple Food Sergio Herman Uitgeverij Minestrone 29,50€ www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/basiskookboeken/9789490028817/mara-grimm-sergio-herman/simple-food
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|