De stad Gent is zich de laatste jaren echt als culinair oord aan het ontplooien en daar draagt restaurant Oak van Marcelo Ballardin en Dominik D'Hooge zeker zijn steentje aan bij. Marcelo Ballardin wordt in de hemel geprezen door vele foodies en chefs. Dus hoog tijd dat ik deze parel met Braziliaans-Italiaans bloed ook eens ging ontdekken. Al is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan want het restaurant is steeds een hele tijd op voorhand volgeboekt. Bij de reservatie hadden we een parkeerplaats bijgeboekt, wat in de Gents binnenstad geen overbodige luxe is. Via enkele 'binnenkoerkes' kwamen we bij het restaurant uit en toen ik de deur opende had ik het gevoel 'met de deur in huis te vallen' want we stonden meteen in het restaurantgedeelte. Links de 'huiskamer' met ongeveer 24 plaatsen en rechts de keuken. Het is een klein restaurant en de tafels staan dicht op elkaar, zonder last te hebben van het tafeltje naast jou. Het restaurant baad in zwarte tinten die doorbroken worden door gekleurde designstoelen en houten accenten. Bij het binnenkomen werden we door Marcelo zelf verwelkomd en kregen we direct enkele amuses voorgeschoteld waarbij ik direct een WOW-gevoel kreeg! Ik wist meteen dat we hier goed zaten en daar er 'geknald' ging worden! Daarbij namen we nog een alcoholvrije creatie van koriander, limoen en bergamot en onze mond viel helemaal open. Wat een heerlijke frisse starter! Restaurant Oak werkt met een vast menu en daar kan je een keuze maken uit 2 (28€) tot 6 (70€) gangen. De wijnkaart is met 5 witte en 5 rode wijnen eerder beperkt. Daarbij lieten wij ons oog vallen op Cims del Monsant 2010 uit Spanje en het dessert lieten we begeleiden door Sherry Amontillado. Oester - boerenkool - citrusvinaigrette Foie gras - rode biet - yuzu Eierdooier - knolselder - pecorino Eend - pastinaak - tapioca Aardpeer - caramel Mango - cumbava Stunning food! Dat is wat Marcelo en zijn team ons voorgeschoteld hebben. In zijn gerechten geeft hij zijn kennis weer die hij in restaurants zoals Oud Sluis, Pure C, Geranium Kopenhagen en Dinner by Heston Blumenthal heeft opgedaan. Hij kopieert deze keukens niet maar voegt er zijn eigen invloeden aan toe. Hij creëert gerechten waarbij hij klassieke, Aziatisch en Zuid-Amerikaanse ingrediënten hand-in-hand laat samen gaan. Een keuken die niet alleen aanslaat bij de talrijke tafelaars, maar ook bij Gault&Millau. De gids heeft het restaurant jaar na jaar een punt bijgegeven zodat het nu al aan een 16/20 zit. Velen hadden het restaurant ook al een eerste ster gegund, maar Michelin liet ons op onze honger zitten. Ster of niet, Oak is in elk geval bezig aan zijn 'way to the top'! En daarom stond het ook al bij mijn favorieten van 2016 en zal ik het dit jaar zeker nog enkele bezoekjes brengen!
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|