Op de kaft van Sergio's nieuwe boek Just Cook It staat er het volgende 'Meer dan 80 snelle recepten voor thuis'. De recepten in dit boek zijn dus gemaakt om in de dagdagelijkse keuken te gebruiken. Maar ondertussen weten we al dat Sergio Herman een andere perceptie heeft op 'snelle recepten' en dat 'Sergio Herman' en 'snelle recepten' niet zo goed samengaan :) De recepten in dit nieuwe kookboek zijn al zeker niet om tijdens de werkweek te maken omdat je toch een hele hoop ingrediënten nodig hebt en de bereidingen soms veel tijd in beslag nemen. De gerechten in dit kookboek zul je dus eerder in het weekend maken wanneer je meer tijd hebt. Ik zelf ben dit weekend aan de slag gegaan met de ossobuco met farfalle. Voor de ossobuco maak je zelf tomatencompote, gekonfijte trostomaatjes en gremolata. Dit vraagt dus wel wat tijd, maar het is absoluut de moeite! Want de smaken en geuren die je krijgt doordat je alles vers maakt, is niet te vergelijken met bijvoorbeeld tomatencompote uit blik. Toen ik het eindresultaat proefde was ik al het werk al vlug vergeten. De botermalse kalfsschenkel met de smaakvolle tomatensaus, de gekonfijte trostomaatjes en het frisse zuurtje van de gremolata brachten me in de zevende hemel. Delizioso! Ingrediënten: Gekonfijte trostomaatjes: 20 trostomaatjes 2 teentjes look, geperst 2 takjes tijm Olijfolie, om in te bakken en om te besprenkelen Snuif suiker Zeezout en versgemalen zwarte peper Tomatencompote: 2 uien, fijn gesnipperd 6 takjest ijm 6 teentjes knoflook, fijngehakt Olijfolie, om in te bakken 100 ml witte wijn 500 g tomaten, zonder vel 300 g verse tomaten, ontveld, in stukken 2 el verse oregano 1 tl suiker zeezout en versgemalen zwarte peper Gremolata: 1 bos bladpeterselie, fijngehakt 1/2 teentje knoflook, geraspt 1/2 citroen, sap en rasp 2 el chardonnay-azijn 1 mespunt sinaasappelrasp zout en versgemalen zwarte peper Kalfsschenkel: 4 kalfsschenkels Zout en versgemalen zwarte peper 50 g bloem Olijfolie, om in te bakken 1 ui, fijn gesnipperd 4 teentje knoflook 200 ml witte wijn 1 l groentebouillon (op basis van tijm, salie, knoflook, ui, selder, wortel, rozemarijn en laurier) 700 ml tomatencompote 2 el bladpeterselie, fijngehakt 2 el basilicum, fijngehakt Farfalle: 400 g farfalle Zout en versgemalen zwarte peper Olijfolie, om in te bakken en om te besprenkelen Klontje gezouten boter 3 takjes tijm 2 teentjes knoflook, geperst 100 ml room Parmezaanse kaas, geraspt 2 tomaten, ontvelt, in brunoise Bereiding:
Gekonfijte trostomaatjes: Verwarm de oven voor tot 90°C. Ontdoe de tomaatjes van de steel en leg ze in een ovenschaal. Verspreid de knoflook, voeg de tijm toe en besprenkel met olijfolie. Kruid vervolgens met suiker, zeezout en peper. Zet circa 1 uur in de voorverwarmde oven. Tomatencompote: Stoof de ui, tijm en knoflook aan in olijfolie en blus met witte wijn. Laat het vocht volledig verdampen en voeg dan tomaten, oregano en suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat 45 minuten zachtjes stoven. Gremolata: Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Kalfsschenkel: Verwarm de oven voor op 160°C. Geef een sneetje aan de zijkant van de schenkels. Zo zal het vlees niet opkrullen tijdens het aankleuren. Kruid het vlees met zout en peper. Wentel de schenkels kort door de bloem en tik alle overtollige bloem van het vlees. Verhit wat olie in een pan en kleur het vlees mooi aan. Voeg ui en knoflook toe en laat even meebakken. Blus vervolgens met de witte wijn. Laat verdampen en voeg groentebouillon en tomatencompote toe. Laat alles circa 3 uur zachtjes garen in de voorverwarmde oven tot de ossobuco boterzacht is. Haal de schenkels voorzichtig uit de kookpot en laat de saus een beetje verder indikken. Werk af met bladpeterselie en basilicum. Farfalle: Zet een ruime pan op met gezouten water met olijfolie. Breng tot aan het kookpunt en kook daarin de farfalle beetgaar. Giet vervolgens af, laat uitlekken en verhit een klontje boter in de pan. Stoof tijm en knoflook aan in de boter en voeg de past toe. Wentel deze kort om in de boter met aromaten, kruid met peper en voeg room toe. Warm mee op en voeg als laatste wat geraspte Parmezaanse kaas en blokjes tomaat toe. Schik de kalfsschenkels op een bord, schep de saus erover en werk verolgens af met farfalle, trostomaatjes en gremolata. Besprenkel op het laatst nog met wat olijfolie. Just Cook It - Sergio Herman Uitgeverij: www.uitgeverijcarrera.nl/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|