Paris-Brest is een dessert uit de Franse keuken dat zijn ontstaan kende in 1910. Op verzoek van Pierre Giffard werd door een bakker uit Maisons-Laffitte een dessert gecreëerd ter herdenking van de wielerwedstrijd Paris-Brest-Paris uit 1891. Paris-Brest-Paris was een buitengewone wielerwedstrijd (1200km) die in 1891 voor de eerste maal georganiseerd werd door Pierre Giffard. De eerste winnaar was Charles terront, die bijna 5 dagen over de race deed. Maar 106 van de 209 deelnemers haalden de eindstreep. De laatste deelnemer had een achterstand van 7 dagen. Je kan dus wel spreken van een heroïsche wedstrijd. Het dessert is een soesjesdeeg dat in een ronde gespoten word zodat dit een wiel voorsteld. Het deeg word opgevuld met een pralineroom. Ingrediënten (8 stuks): 75g hazelnoten, in stukjes gehakt poedersuiker om te bestrooien Deeg: 125 ml melk 125 ml water 100 g boter 150 g bloem 1 tl fijne kristalsuiker 3 eieren spuitzak met glad rond mondstuk van 1,5 cm diameter Chocolade-hazelnotenroom: 3 eidooiers 75 g fijne kristalsuiker 75 g maïzena, gezeefd 120 g chocolade-hazelnotenpasta 500 ml melk 125 ml slagroom spuitzak met stervormige spuitmond Bereiding: Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een bakplaat is en bekleed met bakpapier. breng voor het soezendeeg de melk met de boter en water aan de kook in een steelpan op matig vuur. Voeg de bloem, suiker en 1/2 tl zout toe en roer 2-3 min met een pollepel tot het deeg glas is en als een bal vrijkomt van de wand van de pan. Klop het nog 1 min goed door, de bloem moet gaar zijn. Doe het vuur uit, voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging, zodat je een glad mengsel krijgt en het vorige ei volledig is opgenomen in het deeg. Doe het deeg in de spuitzak. Spuit 8 ringen van 8 cm op de bakplaat en verdeel de hazelnoten erover. Ik heb de hazelnoten in de pan even warm gemaakt, ze in stukjes gehakt en dan over het chocolademengsel gelegd. Bak de ringen ongeveer 18 min in het midden van de oven tot ze goudbruin kleuren en mooi uitgerezen zijn. Op de oven tussentijds niet. Schakel de over uit en laat ze met de ovendeur op een kier 10 min uitdampen. Neem de soezen uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Klop voor de vullig de eidooiers met de suiker en de maïzena in een hittebestendige kom tot een glad mengsel. Klop in een steelpan de chocolade-hazelnotenpasta en melk door elkaar. Breng op matig vuur aan de kook en schenk geleidelik en onder voortdurend kloppen bij het eimengsel. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het onder voortdurend kloppen ongeveer 6 min op matig vuur tot het bindt. Schenk het mengsel uit op een platte wijde schaal, dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen. Laat dan nog 2 uur opstijven in de koelkast. Klop de afgekoelde vulling glad in een kom. Voeg de slagroom toe en klop het mengsel op. Doe het over in een spuitzak met stervormige spuitmond. Snijd de soezenringen horizontaal doormidden en spuit een rondje vulling op de onderste helften. Dek af met de bovenste ringen. Bestrooi met poedersuiker en serveer. Bron: deliciousmagazine.nl/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|