Toen ik nog thuis woonde, stonden er elke dag gekookte aardappelen op het menu. Nu is het al jaren geleden dat ik nog een gekookte aardappel gegeten heb. Een gekookte aardappel is gewoon saai. Het enige wat de patatten vroeger nog een beetje smaak kon geven was de saus van mijn moeder die erover gegoten werd. Gelukkig heb je vele soorten en kan je met een aardappel allerlei kanten mee uit. Hier onder vind je enkele van mijn lievelingsbereidingen van aardappelen die hier regelmatig als bijgerecht geserveerd worden. Van de stoere zoete aardappelen die in de hete kolen gegaard worden tot de pikante potato wedges. Allen worden ze hier met veel enthousiasme ontvangen. Ash baked sweet potatoes Ingrediënten: 6 tot 8 zoete aardappels 3 el olijfolie Zeezout Zwarte peper Zure room Bieslook Komijn Chilipoeder Aluminiumfolie Bereiding: Scheur 6 of 8 stukken aluminiumfolie los en leg op ieder stuk een zoete aardappel. Besprenkel met olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper. Vouw het aluminiumfolie dicht en leg de ingepakte zoete aardappels tussen de gloeiende kolen. Gaar de aardappels 30 minuten. Haal de zoete aardappels uit de folie, snijd in en garneer met zure room, bieslook, komijn en chilipoeder. Bron: Smokey Goodness 2 - Jord Althuizen Aardappelsaltimbocca met gestoofde zilveruitjes, spek en laurier Ingrediënten: 16 kleine, vastkokende aardappels (500 g) 8 plakjes Parmaham (100 g) 20 salieblaadjes 4 el zonebloemolie 30 g boter 25 g boter 50 g gerookte spek, in blokjes 1-2 laurierblaadjes 500 g verse zilveruitjes of kleine sjalotten 100 ml appelsap 250 ml rundvleesbouillon Bereiding: Kook de aardappels 20 min in een pan met licht gezouten water gaar. Giet ze af, spoel ze even af on de koude kraan en pel ze. Ik heb ze liever met de schil aan, dus heb ik dit niet gedaan. Laat ze 15 min afkoelen. Halveer de plakjes ham in de lengte. Leg op elke aardappel een salieblaadje. omwikkel elke aardappel met een reepje ham. Druk de uiteinden van de ham tegen elkaar. Verhit twee koekenpannen met in elk 2 el olie. Leg de aardappels met de naad van de hamplakjes omlaag in de pannen. Bak ze in 5min knapperig. Voeg de boter en de resterend salieblaadjes toe. Bak nog 1 min. Bestrooi ze met zout en peper. Smelt de boter in een stoofpan. Bak het spek en de laurier 3 min. Schep de uitjes erdoor en bak nog 2 min. Schenk het appelsap en de bouillon in de pan en breng net tegen de kook. Draai dan het vuur laag en stoof de uitjes afgedekt 25 min. Haal de laatste 5 min het deksel van de pan en laat het stoofvocht tot de helft inkoken. Serveer de zilveruitjes, spek en laurier samen met de aardappelsaltimbocca. Bron: deliciousmagazine.nl/ Ovengebakken aardappels met spekjes en mozzarella Ingrediënten: 1 kg licht kruimige aardappels 1 teentje knoflook, geperst 150 ml olijfolie 4 bosuitjes, fijngesneden 40 g koude boter, in blokjes 60 g mager rookspek, in blokjes 2 bollen mozzarella à 125 g, in blokjes Bereiding: kook de aardappels in een pan met licht gezouten water gaar in 20-25 min. Meng de knoflook en de olie. Verwarm de oven op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet de aardappels af, laat ze even drogen en verdeel ze over de bakplaat. Plet ze licht, zodat ze openbarsten. Bestrooi met zout en peper. verdeel de bosuitjes, boter, spekjes en tot slot de mozarella erover. Sprenkel de knoflookolie erover. Bak de aardappels 13-15 min tot ze mooi kleuren en de mozarella smelt. Bron: deliciousmagazine.nl/ Hasselback potatoes with honey glaze Ingrediënten: 4 el honing 4 el olijfolie 1 limoen, sap en zeste Zeezout en peper 800 g aardappelen Rozemarijn 4 teentjes knoflook, gekneusd Bereiding: Verwarm de oven op 200°C. Was ondertussen de aardappelen en sij ze volgendes de hasselback methode (kleine insnijdingen maken, maar er niet door snijden). Meng de honing, olijfolie, limoensap, peper en zout met elkaar. Leg bakpapier in een ovenschaal en leg er de aardappels in. Overgiet de aardappels met het hasselback-mengsel en voeg nog de rozemarijn en knoflook toe. Bak de aardappels gedurende 45 min tot de aardappels aan de buitenkant krokant en zacht van binnen zijn. Neem ze uit de oven en doe er nog wat extra honing, zeste van limoen en zeezout over. Bron: www.fooddeco.nl Potato wedges Ingrediënten:
600-800 g aardappelen Olijfolie Gerookt paprikapoeder Zout Peper Chilivlokken (optioneel) Bereiding: Spoel de aardappelen af en snij ze vervolgens in partjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de partjes gedurende 10 min in kokend water. Giet ze af en doe ze vervolgens in een mengkom. Doe er het zout, peper, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en olijfolie bij. Meng goed zodat elk partje in een jasje van kruiden zit. Leg in een ovenschaal bakpapier en giet er de partjes op. Bak de partjes ongeveer 30 min of tot ze goudbruin zijn.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|