Ondanks dat restaurant Meliefste nog geen jaar open was, zette ik het toch al op mijn to do-lijstje van 2016. Het feit dat het restaurant ontzettend veel lof kreeg en nog krijgt, wekte mijn interesse. En toen ik de gerechten en het verhaal van Thijs Meliefste eens van naderbij ging bekijken, wist ik dat ik zeker eens een bezoekje aan deze nieuwe Zeeuwse parel moest brengen. Restaurant Meliefste is gelegen aan het Veerse Meer in Wolphaartsdijk. Vroeger huisde er al ooit eens een sterrenrestaurant. En als je het afgelegde parcours en de passie van Thijs en Anuschka ziet dan weet je dat het niet zolang zal duren voordat Wolphaartsdijk terug een ster zal hebben. Thijs leerde het klappen van de zweep bij o.a. Het Gebaar, Katseveer, The Fat Duck en Maaemo. Ook Anuschka heeft haar ervaring opgedaan in enkele sterrenzaken en dat brengt ze duidelijk naar voor. Ze ontvangt je met de nodige gastvrijheid en ze bedient je volgens de regels, maar toch op een losse manier. Thijs en Anuschka worden ook nog bijgestaan door een zeer gepassioneerde sommelier. Een dikke pluim voor hem want hij doet zijn job zeer gedreven en geeft aan tafel vol passie een passende toelichting bij de wijnen. Het pand bestaat al vele jaren en daar zijn hier en daar nog overblijfselen van. Thijs en Anuschka hebben het restaurant goed heringericht met aandacht voor enkele moderne toetsen. Alleen de bar was voor mij een beetje een doorn in het oog. Deze lijkt mij een beetje gedateerd, maar daar komt met de jaren misschien nog wel verandering in. je moet ook weten dat het restaurant nog maar 1,5 jaar open is en ze alles niet in één keer kunnen veranderen. Een pluspunt is dat je een mooi uitzicht hebt op het Veerse Meer en dat zorgt toch altijd voor een mooie sfeer. Bij Meliefste kan je enkel maar het menu nemen en dan heb je de keuze uit 3 tot 8 gangen. Met het menu geeft Thijs zijn reflectie van de Zeeuwse natuur terug. We wilden alles meemaken van Thijs zijn kunsten dus gingen we all the way. De 8 gangen werden vooraf gegaan door al enkele smaakvolle amuses: * Koekje oude kaas, crème van Mimolette. * Koolrabi en kruisbes. * Gedehydrateerde wortel, gefermenteerde wortel, kruiden. Het is een creatie die verwijst naar een Zeeuws dropje. De wortel werd eerst gedroogd en daarna is deze terug bevochtigd geweest. De wortel is afgewerkt met een crème van gefermenteerde wortel en kruiden. Leuk en mooi gedaan, maar moeilijk om te eten. Ik moest er echt heel hard op kauwen om er een stukje af te kunnen krijgen. Voor mij de minste amuse. * Eén hoorntje met kiplever, gel van algen en forel eitjes. En één hoorntje met koolrabi en gepofte aardappel. Daarna begonnen we aan het 8-gangen menu met als eerste gang: Makreel, doperwt, groene asperge en granité van zuring. Paling, courgette en wakame. Voor mij al één van de hoogtepunten van de namiddag. De mooi gelakte paling en de heerlijke bouillon zorgden voor een echte smaakexplosie in mijn mond! Langoustine, wortel en citrusafrikaan. De verschillende wortel structuren zorgden voor een waar feest rond de langoustine. Oosterschelde kreeft, karnemelkstampers en groene kruiden. Die karnemelstampers waren echt om je duimen en vingers af te likken! Echt heerlijk! De sterke smaak van de karnemelkstampers zorgden er wel voor dat de Oosterscheldekreeft een beetje in het niets verdween. Jammer voor zo'n prachtig product. Een kommetje met enkel de karnemelkstampers zou voor mij al voldoende zijn. Bij deze gang heb ik de wijn even overgeslagen want bij elke gang werd de wijn rijkelijk uitgeschonken en 8 op een rij leek mij toch een beetje teveel van het goede :) Varkenswang, romesco en Aceto Balsamico. Kan er nog een hoogtepunt bij? Ook dit gerecht barstte van de heerlijke smaken: de varkenswang, romesco, balsamico, chorizo, ... Al deze producten brachten mij in vervoering. En ook voor het oog was dit gerecht een pareltje. Lam, asperge en basilicum. Naast het heerlijk mals lammetje, sprongen de asperges er ook echt uit! Rozenbottel, honing en mascarpone. Het eerste dessert was een lust voor het oog. Als je de website van het restaurant opent dan is dit dessert het eerste dat je ziet en ik moet zeggen dat het dessert er al even betoverend uit ziet als op de website. Voor mij is het eigenlijk al een stukje 'kunst'. Je kan er in zien wat je wilt ... een struik, een boom, zeewier, ... En dan eet je het stukje 'kunst van enkele minuten' op en beleef je het met je smaakpapillen. Rabarber, aardbei en bessen. Na deze heerlijke 8-gangen, volgden nog enkele mignardises om de namiddag mee af te sluiten. Ik ben met veel verwachtingen naar restaurant Meliefste gegaan en na deze namiddag kan ik zeggen dat ik verliefd ben ... Verliefd op de Zeeuwse natuur, de gerechten van Thijs, de gastvrijheid van Anuschka en de passie van het ganse team! Het was een plezier om hier te zijn en ondanks dat het wat verder gelegen is, kom ik hier zeker terug. Doe verder op jullie zelfde elan en jullie zullen nog heel ver geraken!
TIP: Probeer zeker de 4hands met Thijs Meliefste en Benoit Dewitte in september mee te pikken. Dit zal zeker en vast de moeite worden!
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|