De Mexicaanse keuken is een van mijn favoriete keukens en mijn hart maakte dan ook een sprong van vreugde toen ik vernam dat chef Jorge Vallejo naar aanleiding van 'The World's 50 Best Restaurants' enkele restaurants in Europa aandeed. Restaurant Rijks van Joris Bijdendijk in Amsterdam was er een van en die kans kon ik niet laten liggen. Het zal nog wel even duren vooraleer ik nog eens in Mexico ben dus laat Mexico maar naar ons komen :) Jorge Vallejo begon aan zijn carrière bij Pujol en Noma, waarna hij in 2012 samen met zijn vrouw Alejandra Flores hun eigen restaurant 'Quintonil' in Mexico Stad opende. Hij brengt een hedendaagse Mexicaanse keuken waarbij hij Mexicaanse tradities in een modern kleedje steekt. De Mexicaanse keuken is al zeer oud en we kennen vooral de streetfood. De nieuwe moderne Mexicaanse keuken is nog redelijk nieuw en je kan zeggen dat Jorge Vallejo en Enrique Olvera van restaurant Pujol daar toch wel de grondleggers van zijn. Dat deze keuken 'hot' is bewijst hun plaats in verschillende culinaire lijsten. In 2015 debuteerde Jorge 'The World's 50 Best Restaurants' op plaats 35. In 2022 steeg hij naar plaats 9 en kreeg hij de 'Estrella Damm Chefs' Choice Award' waaruit blijkt dat hij een zeer gerespecteerde chef is waarbij men veel waardering heeft voor de manier waarop hij met zijn keuken een verbondenheid probeert te leggen met het milieu, de cultuur en de samenleving. Het Rijks restaurant bevindt zich in de Philips vleugel van het majestueuze Rijks museum. Joris Bijdendijk zwaait er sinds 2014 de plak en brengt er de keuken van de Lage Landen waarbij hij natuurlijk gebruik maakt van Nederlands producten. Ondertussen prijkt er ook al een sterretje aan zijn muur en kreeg hij bij Gault Millau een 17/20. Een paar keer per jaar nodigt hij enkele gastchefs uit. Jorge Vallejo was in 2019 al eens te gast bij Joris dus kennen ze elkaar al goed en beloofde het een mooie namiddag te worden met het beste uit 2 werelden! Rijks x Quintonil Snackings Lettuce, anchoïda, hibiscus - Quintonil Tomato dashi, rose vinegar, tomato salt - Rijks Tartelette, snails, pickles, Rijksmuseum garden - Rijks Crispy kale, mole, oyster tartare - Rijks Norwegian king crab, pipian verde, blue corn tostadas - Quintonil Menu Melon and tomato salad, rice horchata, pumpkin seeds, chile chilhuacle - Quintonil kohlrabi, magnolia, plankton beurre blanc - Rijks Corn chawanmushi, uchepos foam, ikura, vanilla oil - Quintonil Chevon goat, Dutch rice, cucumber, mackerel vinaigrette - Rijks Sea bass cured in sake lees, rice 'a la tumbada', coconut - Quintonil Crème fraîche, passion fruit, caviar - Quintonil Strawberry, dulce, black sesame, tequila vinaigrette - Rijks We zijn de middag gestart met een mooi bundeltje sla en kruiden waar tussen een begeleidende anchoïade zat en die afgewerkt was met hibiscus poeder. Als 2de snacking kregen we een kommetje met onderaan king krab en een pipian verde (een typische Mexicaanse saus > mole) die een lichte pikantheid in het gerecht bracht. Met de tostadas van blauwe maïs konden we het kommetje helemaal leeg verorberen. De Mexicaanse vibe was gezet en dan moest het echte werk nog komen. Het gerecht van de namiddag was voor mij de meloen- en tomatensalade waaronder een dikkere versie van horchata zat. Horchata is een Mexicaanse drank die gemaakt is op basis van rijst en kaneel. De chile chilhuacle peper zorgde voor pit en zoetigheid in het gerecht. Het 2de gerecht van Jorge was een chawanmushi van maïs (Japanse vla) met uchepos-schuim (maïs) en ikura (forel eitjes). De combinatie van de lauwwarme vla, de zoete maïs en de viseitjes zorgden voor een nieuwe sensatie in mijn mond. Het laatste hoofdgerecht deed een beetje denken aan een paella, maar was terug totaal anders van smaak. Rijst 'a la tumbada' is een rijstgerecht dat gemaakt is van zeevruchten wat voor een sterke smaak zorgde. Het kokosnootschuim zorgde voor een mooi evenwicht waarbij de in sake lie gemarineerde zeebaars perfect tot zijn recht kwam. Afsluiten deed Jorge met een decadent dessertje. Op een krokantje met passievrucht kwam een lepel crème fraîche en deze werd afgetopt met Anna Dutch kaviaar. Jorge zijn gerechten werden aangevuld met Joris zijn gerechten die voor de gelegenheid een Mexicaanse touch gekregen hadden. Zo serveerde hij boerenkool als een taco die gevuld was met mole en een tartaar van oester. En werkte hij zijn dessert af met een tequila vinaigrette.
We waren naar Amsterdam afgezakt om ons smakenpalet te verruimen en daar is Jorge zeker in geslaagd. Het was een eer om van Jorge zijn gerechten te mogen proeven en te ervaren hoe hij aan traditionele Mexicaanse gerechten een moderne touch gaf. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over en dat is hier precies met deze review ook gebeurd :)
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|