'Shaksuka' is al een tijdje bekend, maar het is pas de laatste paar weken dat ik het overal op het web en restaurants/bars begin tegen te komen en dat er vol lof over gesproken wordt. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en dus ging ik eens meer informatie vergaren over dit gerechtje. Shaksuka kan je eigenlijk het beste omschrijven als eieren in een pittige tomatensaus. Shaksuka is van oorsprong Tunesisch, maar is ondertussen al bekend over de hele wereld. En daar heeft Yotam Ottolenghi zeker aan meegeholpen. Shaksuka kan je als ontbijt of lunch eten. En je kan deze in verschillende variaties maken. Maar omdat ik nog een boek van Ottolenghi liggen had, heb ik dus gekozen voor zijn recept. Het is heel gemakkelijk te maken en zeer lekker. De ideale comfort! Ingrediënten: 2 el olijfolie 2 el Pilpelchuma of harissa 2 tl tomatenpuree 2 grote rode paprika's, in blokjes van 1/2 cm (300 g in totaal) 4 tenen knoflook, fijngewreven 1 tl gemalen komijn 5 grote, rijpe tomaten, fijngehakt (800 g in totaal); uit blik kan ook 4 middelgrote scharreleieren plus 4 eidooiers 120 g Labneh of dikke yoghurt Zout Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de pilpelchuma of harissa, tomatenpuree, paprika, knoflook, komijn en 3/4 tl zout in de pan. Roer en laat alles 8 minuten op iets lager vuur pruttelen tot de paprika's zachter zijn. Doe de tomaten in de pan, breng alles tegen de kook en laat het circa 10 minuten tot een dikke saus inkoken. Proef of er zout en peper bij moet. Maak 8 kleine kuiltjes in de saus. Breek in elk kuiltje een ei en pocheer ze elk in hun eigen kuiltjes. Laat ook de dooiers elk in een kuiltje glijden. Roer met een vork een beetje van de eiwitten door de saus, maar pas op dat u de dooiers niet breekt. Laat alles nog 8-10 minuten zachtjes pruttelen tot de eiwitten gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn (sluit de pan met een deksel om dit proces te versnellen). Neem de pan van het vuur, laat alles een paar minuten staan, schep de shakshuka op de borden en serveer ze met de labneh of yoghurt.
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|