Tacos el pastor staat al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken. Maar omdat je er een aantal typische ingrediënten voor nodig hebt die moeilijk te verkrijgen zijn, was ik er nog nooit aan toegekomen. Tot ik de Belgische site pimenton.be ontdekte. Pimenton is het hobbyproject van Pieter Jelle en daar kunnen foodies en hobbykoks allerlei producten en ingrediënten van over de hele wereld kopen die in de reguliere handel moeilijk te verkrijgen zijn. Ik heb er snel enkele Mexicaans ingrediënten besteld en dit was meteen het startschot om aan tacos el pastor te beginnen. Op het internet ging ik op zoek naar een passend recept en zo kwam ik te weten dat taco el pastor eigenlijk ontstaan is doordat Libanese immigranten hun verticale spitbereiding van shoarma meegenomen hadden naar Mexico. In Mexico werd het lam vervangen door varkensvlees en er werden ook andere ingrediënten gebruikt om het vlees te marineren. Eén daarvan is anatto- of achiotezaadjes van de orleaanboom. De achiotezaadjes geven de typische kleur en smaak aan de el pastor. Wel oppassen als je dit gebruikt of gans je keuken ziet rood :) Het tweede typische ingrediënt is chipotles in adobosaus. Dit is een saus van gerookte en gedroogde jalapenos, tomatenpuree, azijn, knoflook en specerijen. Het vlees wordt in deze saus met de achiotezaadjes gemarineerd en krijgt zo zijn lekkere smaak. Wat men wel behouden heeft is de verticale spies die ronddraait. Thuis heb ik dit nagebootst door de verticale spies in de oven te plaatsen. Zo heb je hetzelfde effect. En als de spies klaar is, kan je met een elektrisch mes het vlees in dunnen reepjes 'shoarma style' snijden. Na wat zoeken ben ik terecht gekomen bij het recept van Jord Althuizen uit zijn tweede boek 'Smokey Goodness'. Daaruit heb ik de marinade gebruikt, maar in plaats van de spies horizontaal op de bbq te bereiden, heb ik er wel voor gekozen om deze verticaal in de oven te bereiden. De bereiding is dus niet zo moeilijk. Enkel het vlees marineren, een beetje zoeken om het vlees in de oven te krijgen en daarna kan je aan tafel met veel show het vlees van de spies snijden. Succes gegarandeerd! Meer streetfood dan dit kan het niet worden! Ingrediënten (6 personen): 1,4kg of 6 karbonades 1 ananas 18 maistortilla's Zure room Voor de marinade: 4 el zonnebloemolie 4 el fijngemalen anatto/achiotezaadjes 2 knoflooktenen 100 g chipotlepepers in adobosaus 1 el honing 50 ml appelciderazijn 50 ml ananassap 1 tl gemalen komijn 1/2 tl gedroogde tijmblaadjes 1/2 tl kaneel 1/2 tl versgemalen zwarte peper 1,5 el zout Voor de salsa: Koriander, fijngesnipperd Sap van 1 limoen 1 rode ui, fijngesneden 1 tomaat, fijngesneden 1 pepertje, fijngesneden Bereiding: Het vlees moet een aantal uren marineren. Marineer het vlees dus al van de dag tevoren of marineer het 's morgensvroeg als je het 's avonds pas gaat bereiden. Maak de marinade door in een pannetje de achiotezaadjes in de zonnebloemolie te roosteren op matig vuur. Voeg de knoflook en chipotlepepers in adobosaus toe en laat zachtjes stoven tot de knoflook zacht is. Voeg alle overige ingrediënten toe en pureer met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Laat de marinade afkoelen en meng goed door de karbonades. Als je procureur gebruikt dan moet je er op voorhand eerst nog fijne plakken van snijden. Dit kan je het beste doen door de procureur 1u in de diepvries te leggen. Dit maakt het snijden makkelijker. Verwarm de oven op 180°C. Schil de ananas en snij deze in plakken. Rijg eerst een snede ananas aan het spit, vervolgens alle karbonades en als laatste 2 sneden ananas zodat de spies goed stabiel staat. Zet de spies op een met folie beklede bakplaat en schuif deze in de oven. Het recht houden van de spies is een beetje zoeken. Zoals je op de foto kan zien heb ik de bovenkant van de spies vastgemaakt aan de rooster van de oven. De spies moet ongeveer 1,5u in de oven zitten. Grill ondertussen de overige plakken ananas en snij in stukken. Meng alle ingrediënten voor de salsa. Verwarm de tortilla's. Haal de spies uit de oven en snij het vlees met een elektrisch mes in dunne reepjes 'shoarma style' (zie filmpje hieronder). Vul de tortilla's met een zure room, het vlees, de blokjes ananas en de salsa. Bron: www.smokeygoodness.nl/ Black Smoke: blacksmoke.be/ Review 'Black Smoke': www.insearchoftaste.be/black-smoke.html Loma al trapo uit 'Smokey Goodness 2': www.insearchoftaste.be/lomo-al-trapo.html Quesadila met chorizo en gamba uit 'Smokey Goodness 2': www.insearchoftaste.be/quesadilla-met-chorizo--gamba.html
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|