Tom yam is een pikante soep uit de Thaise keuken. In Thailand en zijn buurlanden is het één van de bekendste gerechten. Tom yam kan je met garnalen, kip, zeevruchten, varken, ... eten. Deze versie is gemaakt met garnalen en krijgt dus de naam Tom yam kung. Naast garnalen, zitten er in deze soep ook een gans arsenaal aan verse kruiden en specerijen waardoor deze soep barst van de fantastische smaken! Ingrediënten: 1 ui 2 stengels citroengras, harde uiteinde eraf, in stukken en gekneusd 4 teentjes knoflook 2 cm gemberwortel, geschild 3 rode pepers, zonder steeltje 6 jeruk purut (kafirlimoenblad) 1 bos koriander 1 tl kurkuma 1 tl tomatenpuree rasp van 1 (bio)limoen 50 zonnebloemolie 1 el galangawortel, geschild en in plakjes 250 ml kokosmelk 1 l schaaldierenbouillon 350 g grote garnalen, gepeld, zwarte darmdraad verwijderd 150 g sugarsnaps 200 g oesterzwammen, in reepjes 100 g taugé handvol vers Thaise basilicum (of gewone basilicum) 1 kleine rode chilipeper, zonder zaadlijsten, in ringetjes 1 limoen, in partjes arachide-olie, om in te bakken Ingrediënten schaaldierenbouillon (voor 1 l): 1 ruime kg schaaldierenresten (koppen, schalen en garnalengruis) 1 ui, grof gehakt 1/2 prei, alleen het wit, grof gesneden 1 wortel, grof gesneden 1/3 venkel, in ringen handvol peterselie 1 el tomatenpuree 30 ml cognac 50 ml witte wijn 20 ml pernod 1 laurierblaadje arachide-olie, om in te bakken Bereiding schaaldierenbouillon: Neem een pan met een grote diameter of een diepe koekenpan, en verhit hierin 3 el olie. Bak 5 min de schaaldierenresten op hoog vuur. Voeg daarna de ui, prei, bleekselderij, wortel, venkel en peterselie toe. Bak 1 min mee, voeg de tomatenpuree toe. Doe na 2 min roeren de cognac, witte wijn en pernod erbij. Voeg 1 l water toe zodat alles net onderstaat. Laat de bouillon een halfuur zachtjes koken met de laurierblaadje erbij. Schep met een lepel het schuim dat aan de oppervlakte komt af. Zeef de bouillon door een bolzeef. Gooi de rest weg. Klaar voor gebruik. Bereiding Tom yam kung: Meng voor de rode currypasta de ui, 1 stengel citroengras, knoflook, gemberwortel, chilipeper, 3 blaadjes jeruk purut, 1/2 bosje koriander, kurkuma, de tomatenpuree, limoenrasp, zonnebloemolie en wat zout in de keukenmachine. Mix tot een grove currypasta. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Doe de rode currypasta erbij en bak 1 min mee. Voeg de rest van het citroengras en de jeruk purut, de galangawortel, kokosmelk en bouillon toe. Breng het aan de kook, voeg de garnalen en sugarsnaps toe en zet het vuur laag. Laat dit 3 min op zacht vuur meekoken. Doe er tenslotte de oesterzwammen bij en verwarm nog 3 min mee. breng op smaak met zout. Verdeel de soep over 4 kommen. Serveer met taugé, Thaise basilicum, koriander, een paar ringen rode peper en een partje limoen. Bron: deliciousmagazine.nl/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|