Witloofrolletjes is toch een echte Belgische klassieker. Eentje dat hier nog dikwijls op het menu staat want het is iets dat altijd smaakt. Zo'n stronkje witloof omwikkelt met hesp en dan overgoten met heerlijke kaassaus mmm! Terwijl ik het hier zit te schrijven komt het water al in mijn mond :) Ik ben er zot van omdat je zo ongelooflijk veel smaak in dit gerecht kan steken. Geert Van Hecke brengt met zijn versie de witloofolletjes naar een higher level door vollegrondwitloof en Parmaham te gebruiken. Zijn kaassaus pimpt hij met enkele smaakmakers en natuurlijk niet te vergeten, oude parmezaanse kaas! Het resultaat dat je dan krijgt is SUPER! Eenmaal je dit recept gemaakt hebt, is er geen weg meer terug. Dan zal je jouw witloofrolletjes nooit meer op je oude wijze maken :) Ingrediënten voor het witloof met ham: 8 stronkjes vollegrondwitloof 8 plakjes parmaham 2 dl kaassaus met oude parmezaan 100 g geklaarde boter 100 g fijngeraspte oude parmezaan 2 el hazelnootolie Peper, zeezout en vers geraspte nootmuskaat verse kervel Ingrediënten voor de kaassaus: 50 g boter 50 g gezeefde bloem 4 dl halfvolle melk 2 dl gevogeltebouillon 5 takjes tijm 2 laurierblaadjes 2 teentjes knoflook, geplet Enkele druppels citroensap 150 g oude parmezaanse kaas, geraspt Peper, zeezout en vers geraspte nootmuskaat Bereiding van de kaassaus:
Breng de melk en de helft van de bouillon aan de kook met de kruiden, de knoflookteentjes, een snuifje zeezout, peper van de molen en vers geraspte nootmuskaat. Laat dit van het vuur onder deksel een 20-tal minuten trekken. Breng de melk weer aan de kook. Laat ondertussen de boter smelten in een bolle sauspan. Voeg de gezeefde bloem toe en roer goed om, laat dit op een laag vuur 1 à 2 minuten garen zinder te kleuren. Zeef de hete melk geleidelijk en onder voortdurend roeren bij de 'roux' en laat de saus op een laag vuur zachtjes indikken. Blijf hierbij constant roeren om aanzetten te vermijden. Zee de saus eventueel door een fijne zeef en strooi er van het vuur de geraspte parmezaanse kaas bij. Leng de saus naar wens aan met wat hete bouillon (als saus op bijvoorbeeld pastagerechten mag ze vloeibaarder zijn dan om gerechten te gratineren). Smaak verder af met peper, zout en enkele druppels citroensap. Bereiding witloof met ham: Snijd de bittere kern uit het witloof. Warm de geklaarde boter op in een pan en bak het witloof rondom mooi goudbruin. Kruid lichtjes met zout, wat geraspte nootmuskaat en peper van de molen. Laat het witloof even afkoelen op een bord en verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Wentel elke witloofstronk in een plakje parmaham en schik ze in een ovenschaal. Overgiet met de parmezaan-kaassaus, bestrooi met de geraspte parmezaan en zet het witloof in de oven. Laat het ongeveer 20 minuten gratineren in de oven. Presenteer de gegratineerde witloofstronkjes mooi op borden en werk af met enkele plukjes kervel. Bron: ambiance.be/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|