Een 'Bolleke', 'Wild Jo' en sinds kort 'Lost in Spice' zijn 3 biertjes van Brouwerij De Koninck die ik mij thuis wel eens regelmatig durf uit te schenken. Als 'fan' leek het mij dan ook een goed idee om de brouwerij/museum eens te gaan bezoeken. Brouwerij De Koninck is de oudste brouwerij van Antwerpen en men vond dat dit toch in de kijker moest staan. Dus hebben ze na enkele verbouwingswerken in het najaar van 2015 een belevingscentrum geopend. Een belevingscentrum met natuurlijk de brouwerij zelf, een interactief museum en enkele prachtige handelszaken die zich op de site gevestigd hebben. Eigenlijk is het een klein culinair dorpje geworden waar elke foodie zich direct thuis voelt. Ideaal voor een culinair daguitstapje! Brouwerij De Koninck brouwt momenteel constant 4 bieren. Daarnaast maken ze ook regelmatig testbrouwsels die ze aan het publiek laten proeven. Vallen deze in de smaak zoals 'Lost in Spice', dan worden deze in hun assortiment opgenomen. Eerst en vooral heb je hun klassieker De Koninck APA of beter bekend als het bolleke vanwege het bolvormige glas. Dit amberkleurig bier is licht moutig met een toets van karamel. Het is licht hoppig en heeft een toets van kaneel. Triple d'Anvers is een goudblond biertje met een subtiel samenspel van kruidige en lichtzoete toetsen zoals sinaasappelschil en koriander. Wild Jo zag het levenslicht na een wilde nacht in Stadsbrouwerij De Koninck. De brouwers lieten de klassieke gisten links liggen en gingen aan de slag met wilde stammen. Resultaat: pure rock ‘n’ roll in een flesje. Wild Jo is niet te temmen. Integendeel. De wilde Brett-gist geeft 'm zijn A-typische, intrigerende karakter. Het bier evolueert op fles en wordt wilder met de tijd. Dat houdt het lekker spannend. De naam Wild Jo past perfect bij het temperament van dit bier. Wild komt natuurlijk van de wilde gisten. En Jo dan? Da's een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert: een straffe mijnheer met zin voor avontuur. Na WOI maakte hij de herstart van de brouwerij mogelijk. Een echte durver dus. Ben jij ook 'born to be Wild Jo'? Lost in Spice was ooit een testbrouwsel dat zo goed in de smaak viel dat ze beslist hebben om dit permanent op de markt te brengen. Hoe het begon? De brouwmeester Sven was totaal Lost in Spice toen hij geen hop, maar kruiden in onze hop gun stak. En zo maakte dry hopping meteen plaats voor dry spicing met gember en kardemom. In de brouwketel werden ook sinaasappelschil, koriander en citroen toegevoegd. Resultaat: een fris, blond en kruidig bier van 5,2% alcohol met fruitige citrustoetsen en een pittige nasmaak. Lost in Spice laat de zon schijnen het ganse jaar door! In het museum kan je individueel of met een audiokit een interactieve toer volgen die je via 10 ruimtes verteld over de brouwerij en zijn geschiedenis. De leukste kamers waren voor mij de handjes-kamer die je alles verteld over de symboliek van "de hand". Hier kan je jouw eigen hand inscannen en te weten komen met wie jij van de brouwersfamilie overeenkomt. Blijkbaar heb ik gelijkenissen met de mede-eigenaar van de brouwerij, Joseph Van den Bogaert. "Hij was een graag geziene gast en hij zette graag de bloemetjes buiten." Daar kan ik mij wel in vinden :) De mooiste ruimte voor mij is de Bollekes-ruimte. Hier kom je midden in een Bollekes glas te staan waar er een geanimeerde film met Ray Cokes je de unieke typische Belgische bierglascultuur belicht. Eenmaal het bier gebrouwen en gebotteld is, moet deze natuurlijk nog bij de café's geraken. Dit kan je hier zelf doen door achter het stuur van een authentieke bestelwagen te kruipen en een virtueel tochtje door Antwerpen te maken. De Plaisante Hof is het café waar het allemaal begon. Je komt binnen in een bruin café en je ontmoet via grote portretschermen de vroegere eigenaars van de brouwerij die in gesprek treden met elkaar. Via een 4 meter hoge loopbrug kom je in de brouwzaal die je een uniek zicht geeft op het dynamische hart van de nog steeds actieve brouwerij. Wie wilt, kan hier een glaasje wort proeven. Hier kan je ook al even binnen kijken bij kaasafineurs Van Tricht. Dit is dus een zeer interactieve en leuke toer waarbij er nog veel meer over de brouwerij te ontdekken valt dan dat ik hier beschreven heb. En voor wie de brouwerij wenst te bezoeken, heb ik nog een tip: Koop je tickets online en dan krijg je nog een mooi glas als souvenir mee naar huis. De laatste stop van ons museumbezoek was natuurlijk de bar waar ons nog een degustatie te wachten stond. We kregen 3 biertjes te degusteren waaronder de 2 klassiekers het 'bolleke' en de tripel. Het derde biertje was een testbrouwsel met de naam 'Mint the Chocolat' met zoals de naam het al aangeeft munt en cacao. Was niet helemaal mijn ding, maar daarom is het ook een testbrouwsel en elk zijn smaak natuurlijk :) De site van De koninck is naast de brouwerij en het museum, een verzamelplaats voor vele culinaire handelszaken zoals Minestrone Cookbooks, Café De pelgrim, Velodome, Bistro De Hand, Butcher's Son restaurant & store by Van Laet & Van Haver, ... Wij hebben ons te goed gedaan aan lekkere pralines van Chocolatier Jitsk, brood en gebak van The Backery en kaasjes van Only Cheese by kaasaffineurs Van Tricht. Daarna zijn we nog gaan lunchen bij Black Smoke. Check zeker de review van Black Smoke: black-smoke.html Een daguitstap naar brouwerij De Koninck is zeker en vast de moeite waard voor zowel de bierliefhebbers, als voor mensen die niet zo into bier zijn. De rondeleiding in het museum, de degustatie achteraf, een bezoekje aan de winkels en een hapje in één van de restaurants maken dat je hier wel gemakkelijk een dagje plezier kan hebben. En nu ga ik er nog eentje op drinken ... schol!
www.dekoninck.be
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|