Het eerste bbq-boek 'Smokey Goodness' van Jord Althuizen ging als zoete broodjes over de toonbank. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij daarmee enkele prijzen wegkaapte zoals 'Kookboek van het jaar'. Een mooi receptje uit dat boek is chipotle-honey-kipkebabs-met-gegrilde-ananassalsa-by-jord-althuizen.html Onlangs heeft Jord 'Smokey Goodness 2' uitgebracht en terwijl het eerste boek zich concentreerde op de Amerikaanse bbq-stijl, richt het 2de boek zich op de bbq-cultuur van Lantijns-Amerika. Het gebruik van marinades, verse kruiden, salsa'a en mojo's zorgt er voor dat dit een heel andere bbq-cultuur is dan dat we gewoon zijn. In het boek vind je het robuuste werk terug zoals de 'carne al asador' waarbij het vlees aan grote ijzeren kruizen boven een kampvuur hangt te haren. Maar ook simpele gerechten zoals de quesadilla met chorizo en gamba. Heb je goesting om eens bbq te eten, maar heb je geen zin om je handen vuil te maken? Dan moet je zeker eens langsgaan bij Jord's 'Black Smoke' te Antwerpen. Een walhalla voor de echte carnivoor! En sinds enkele weken beschikt het restaurant over een mooi dakterras, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de mooiste stad van Vlaanderen. Ingrediënten (4 personen): 300 g kleine gepelde gamba's uit de diepvries (maat 31/40) 3 el cajunkruiden 2 rode uien, in dunne ringen gesneden 1 el olijfolie zout en versgemalen peper 8 tortilla's (25 cm doorsnee) 300 g cheddar, geraspt 200 g chorizoworst, in kleine blokjes gesneden 4 el fijngehakte bladpeterselie rasp van 2 limoenen Guacamole: 2 avocado's 1 rode ui, fijngesnipperd koriander, fijngesnipperd zout en peper sap van 1 limoen chilivlokken Bereiding: Bereid de bbq voor op direct grillen en verhit hem tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Ontdooi de gamba's en dep ze droog. Kruid ze met de cajunkruiden en gril ze kort tot ze gaar zijn. Probeer de uienringen heel te houden terwijl je ze met olijfolie bestrijkt en besprenkelt met zout en versgemalen zwarte peper. Gril de uienringen kort tot ze zacht worden. Leg vier tortilla's op een werkblad en verdeel de cheddar, chorizo, gamba's, uienringen, peterselie en limoenrasp erover. Dek af met de overige vier tortilla's en druk goed aan. Zet eventueel een pizzasteen op de bbq en breng deze in circa 10 minuten goed op temperatuur. Leg met een brede spatel een gevulde tortilla op de pizzasteen, dek af met het deksel en bak de tortilla circa 3 minuten, tot de onderkant goudbruin is. Draai de tortilla met de spatel om en bak de andere kant eveneens circa 3 minuten, tot hij goudbruin is en de kaas gesmolten is. Schep de quesadilla van de bbq en verdeel hem op een snijplank in zes punten. Herhaal met de overig drie gevulde tortilla's. In het kookboek serveren ze er Argentijnse Salsa Criolla bij, maar ik heb deze vervangen door guacamole. ontdoe de avocado's van schil en pit. Snij deze vervolgens in kleine stukjes. Doe er de rode ui, koriander, limoensap, zout, peper en chilivlokken bij en prak alles met een vork. Ik heb graag dat er nog stukken avocado in zitten dus ga ik hem zeker niet mixen. Ook zin gekregen om op de bbq Zuid-Amerikaanse gerechten klaar te maken? Schaf je dan zeker het kookboek 'Smokey Goodness 2 - Het next level bbq boek' van Jord Althuizen aan. En vergeet ook niet 'Smokey Goodness 1' te kopen voor de meer Amerikaans gerichte bbq klassiekers. Beide een must have voor elke bbq fanaat! www.smokeygoodness.nl/ Smokey Goodness 1 > 24,99€ bij Standaard Boekhandel www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/basiskookboeken/9789021562292/jord-althuizen/smokey-goodness Smokey Goodness 2 > 24,99€ bij Standaard Boekhandel
www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/basiskookboeken/9789021564746/jord-althuizen/smokey-goodness-2
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
October 2023
Categories
|