Over enkele weken ben ik het restaurant van Jord Althuizen gaan eten: black-smoke.html en dit is mij toen zo goed bevallen dat ik besloot om nog eens in zijn kookboek 'Smokey Goodness 2' te gaan neuzen. Ik kwam uit bij 'Lomo al Trapo', een gerecht dat mijn interesse trok door de mooie stoere foto's. De vrije vertaling van 'Lomo al Trapo' betekent eigenlijk 'lende in doek'. Bij dit gerecht gaan ze een deel van de lende (ossenhaas) inpakken met zout, kruiden en een theedoek. Dit gaat dan de kolen in en nadien sla je de zoutkorst open met een hakmes om van het heerlijke vlees te kunnen smullen. Geef toe, als bbq al een mannending is dan is dit het zeker. Naast het feit dat dit een 'stoere' bereiding is; zorgt de wijn, de kruiden en de zoutkorst er ook voor dat je een hemels stuk vlees krijgt! Ingrediënten (8 personen): 1/2 fles rode wijn 700 g zout 4 el gedroogde tijm 4 el gedroogde rozemarijn 6 el gedroogde oregano 2 el gemalen zwarte peper 1 ossenhaas (1,6 - 2 kg) theedoek keukentouw kernthermometer met lange draad Bereiding: Maak een groot kampvuur en verbrand voldoende hout voor een kolenbed van 100 x 40 cm. Heb je geen vuurplaats? Verbrand dan voldoende houtskool of briketten in een grote bbq waarvan je de roosters hebt verwijderd. Dompel de theedoek volledig onder in de rode wijn en laat die goed intrekken. Meng het zout, de gedroogde kruiden en zwarte peper door elkaar. Vouw de doordrenkte theedoek op en op een werkblad. verdeel het zout in een dunne laag van circa 1 cm over twee derde van de theedoek. Leg de ossenhaas op het met zout bedekte deel van de theedoek aan de buitenste rand. Rol hem nu voorzichtig in de theedoek, waarbij je ervoor zorgt dat het zout goed tussen de theedoek en het vlees blijft zitten. Bind met keukentouw de theedoek op meerdere plaatsen goed dicht zodat deze niet meer openvouwt. Steek de sonde van de kernthermometer met draad alvast in het vlees; als de zoutkorst hard is geworden lukt dat namelijk niet meer. Leg de Lomo al Trapo direct op de kolen, waar je hem onder af en toe omdraaien in 15-20 minuten gaar, tot de kernthermometer 52°C aangeeft. De exacte gaartijd is sterk afhankelijk van hoe hete het kolenbed is; zolang je de kernthermometer gebruikt, maakt dit niet zoveel uit. Haal de Lomo al Trapo uit de kolen en leg hem op een werkblad. Klief met een groot hakmes of kleine hakbijl dwars door de hard geworden theedoek en zoutkorst heen. Hak de hele zoutkorst open en haal de ossenhaas eruit. Snijd hem in dikke plakken en serveer met de gewenste garnituur. Een volledige ossenhaas was voor ons tweetjes teveel. Daarom heb ik maar een stuk van de ossenhaas genomen, namelijk de chateaubriand. Deze heb ik dan mooi ingepakt met de theedoek, maar door een klein diefje in huis was mijn keukentouw verdwenen en heb ik het dus zonder touw gedaan. Ik moet zeggen dat ook zonder touw alles mooi bleef zitten. Daarna heb ik het pakket op de hete kolen gelegd. Door de hitte van de kolen was de theedoek aan die zijde direct opgebrand. Door de wijn koelde de kolen een beetje af en bij het omdraaien verbrande de theedoek toen niet meer. Volgende keer de kolen eerst een beetje afkoelen voordat ik het pakket erop leg? Dit ga ik zeker nog eens uittesten want dit ga ik zeker nog eens opnieuw maken. Dit stukje vlees was echt goddelijk! Een van de beste stukjes vlees die ik dit jaar al bereid en gegeten heb! Ik raad iedereen aan om dit thuis ook eens te proberen. Laat je zeker niet afschrikken van het hele proces. Dit is echt niet zo moeilijk en het is vlug klaar. Dus steel maar een theedoek van je partner, pak je vlees in, gooi het maar in de kolen en smullen maar! Review 'Black Smoke': black-smoke.html Review 'quesadilla met chorizo en gamba': quesadillas-met-chorizo-gamba.html Review 'Chipotle honey kipkebabs': chipotle-honey-kipkebabs-met-gegrilde-ananassalsa-by-jord-althuizen.html Website 'Smokey Goodness': www.smokeygoodness.nl/ Website 'Black Smoke': blacksmoke.be/
0 Comments
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
May 2023
Categories
|