Binnen enkele dagen beginnen we terug aan een nieuw jaar dus volgens de traditie werpen we dan ons licht eens op het afgelopen jaar. Voor dat ik mijn favoriete restaurants van het jaar weer geef, wil ik toch even vermelden dat dit puur mijn persoonlijke smaak is en het dus gerust kan gebeuren dat u er anders over denkt. Mijn Numero uno dit jaar is er eentje dat al een hele tijd tot mijn favorieten behoort, maar die het dit jaar tot mijn absolute favo heeft geschopt. Ik ben er dit jaar driemaal langs geweest en telkens heeft het team mij in vervoering weten te brengen. De leuke Zuid-Amerikaanse zeteltjes aan de inkom, de gouden bar en de Arabische kleuren waar het eetgedeelte in baad, zorgen ervoor dat ik telkens een instant vakantiegevoel krijg als ik hier kom eten. De heerlijke cocktails en de creatieve smaakvolle gerechten krijgen van mij een dikke 9/10. Neem daarbij nog eens de vlotte en charmante bediening en je weet vanzelf dat dit een toppertje is. Dat ik daar niet alleen over denk dat bewijst het aantal bezoekers en de recente stijging naar 17/20 in de Gault Millau. Ik denk dat de meesten nu wel weten wie mijn nr 1 is … namelijk Cuines, 33 van Edwin, Frederik en Fleur. www.cuines33.be/ Het restaurant op de 2de plaats had net zo goed ook op de eerste plaats kunnen eindigen want zij zijn voor mij het perfecte plaatje: een idyllische interieur gecombineerd met een lichte en smaakvolle keuken. Dit jaar hebben ze ook nog eens hun eerste kookboek uitgebracht en deze weerspiegelt perfect de sfeer van het restaurant. Dit jaar bestaan ze ook 10 jaar en dit hebben ze gevierd met enkele 4hands waarvan het diner met David Toutain voor mij het diner van het jaar was! Dit jaar heb ik ook enkele vrienden kunnen verleiden om er eens een bezoekje te brengen en het feit dat het niet bij één bezoek gebleven is, bewijst dat het restaurant niet alleen mijn hart verovert heeft. Ik heb het dus over Benoit & Bernard Dewitte. www.benoitdewitte.be/ Op de 3de plaats staat mijn nr 1 van de voorbije jaren: Pure C van Syrco Bakker. De verschuiving van 1 naar 3 wilt zeker niet zeggen dat het dit jaar minder was. De andere 2 restaurants zijn gewoon ook erg beter geworden. De frisse smaakvolle gerechten van Syrco zijn nog altijd top. Het uitzicht op de Noordzee nog altijd even adembenemend. Het interieur heeft dit jaar zijn finale geslaagde transformatie gekregen. En al deze factoren zorgen er voor dat ze nog steeds bij mijn all time favorieten behoren. Een dikke proficiat daarvoor! www.pure-c.nl/ Na de 3 vaste waarden in mijn jaarlijkse review, is het nu tijd voor enkele nieuwkomers. ‘Save the best for the last’ zou ik zeggen want het volgende restaurant was ons laatste van het jaar en ik heb er zelfs nog niet de tijd gehad om er een review over te schrijven. Maar ik heb het restaurant nu al in mijn hart gesloten en het verdient dan ook een plaatsje bij mijn favo's. Het restaurant is enorm populair en je moet dan ook vlug zijn om een tafeltje te bemachtigen. De chef zijn naam zie je overal opduiken en langs alle kanten krijgt hij enorm veel lof van andere chefs. Iedereen had verwacht dat hij dit jaar een eerste ster zou krijgen, maar jammer genoeg is dit door de kortzichtigheid van Michelin niet gebeurd. Ik heb het over restaurant Oak van Marcello Ballardin. www.oakgent.be/ En op de vijfde plaats staat er mijn tweede ontdekking van het jaar. Deze is nog maar 1,5 jaar en is nu al geroemd door talloze chefs. Ondanks dat het een beetje ver en afgelegen is, willen ze toch allemaal van zijn kookkunsten komen genieten. Ook wij hebben ons aan de verre trip gewaagd en we hebben het ons zeker niet beklaagd. Op de vijfde plaats staat Restaurant Meliefste. restaurantmeliefste.nl/ Zoals gewoonlijk maak ik steeds een to do-lijstje voor het nieuwe jaar. Niet dat het mij zal lukken om ze allemaal te bezoeken, maar het is eerder een bedoelt als leidraad. Deze staan er in 2017 allemaal op het programma:
La Chaparitta – Mexican Pop-Up van Kobe Desmaraults Black Smoke by Jord Althuizen De lindehof** - Nuenen Boury* - Roeselare Bon Bon** - Brussel Spetters* - Breskens L’Histoire 32 – Aalst Souvenir – Ieper La Paix* - Brussel The Jane** - Antwerpen ’t Zilte** - Antwerpen Cuchara* - Lommel Moon – Amsterdam Bord’eau** - Amsterdam Libije’s Zusje** - Amsterdam Revisit: Pure C* Cuines, 33* Benoit & Bernard Dewitte* Oak Carcasse Fleur De Lin L’Esco Voila, we weten weer wat te doen in 2017 :)
4 Comments
29/12/2016 15:44:50
Al veel goeds gehoord. Wel een tripje waard naar Nederland :)
Reply
Leave a Reply. |
Kristof JacobsSmaak, fris, zuur, bitter, exotisch, sfeer, interieur, gezelligheid, genieten, comfort food, streetfood, dromen, passie, herinneringen, eindeloze zoektocht, power, umami, ... Archives
June 2023
Categories
|